«Ανθρώπινα Δικαιώματα και Εκπαίδευση: Ξενοφοβία, Ομοφοβία, Σχολική Βία, Συνεκπαίδευση»

0
55

Δεν είναι η πρώτη φορά που αναλαμβάνουν κάτι αντίστοιχο, ωστόσο είναι ίσως η πιο κρίσιμη. Και αυτό διαφαίνεται από τον ίδιο τον τίτλο του συνεδρίου: Ανθρώπινα Δικαιώματα και Εκπαίδευση: Ξενοφοβία, Ομοφοβία, Σχολική Βία, Συνεκπαίδευση.

Μετά τη διευρυμένη, πανελλαδική έρευνα που διεξήγαγαν όσον αφορά την τηλεκπαίδευση σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση και πώς αυτή επηρέασε τόσο τους γονείς όσο και τους δασκάλους/καθηγητές και τους μαθητές, το Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων σε συνεργασία με την Ελληνική Κοινωνιολογική Εταιρεία και το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών, διοργανώνει το 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο Κοινωνιολογίας της Εκπαίδευσης, που θα διεγαχθεί λόγω των συνθηκών διαδικτυακά,  που έγινει το τριήμερο 2-4 Οκτωβρίου.

«Σκοπός του Συνεδρίου αποτελεί η ανάδειξη τόσο των διαστάσεων όσο και τρόπων αντιμετώπισης σύγχρονων κοινωνικών θεμάτων που παρατηρούνται στο σχολείο και την κοινωνία και απασχολούν εκπαιδευτικούς, μαθητές, γονείς και γενικότερα την κοινωνία, όπως η ξενοφοβία, η ομοφοβία, η σχολική βία και η Ενιαία Εκπαίδευση» μας λέει ο πρόεδρος της Οργανωτικής και Επιστημονικής Επιτροπής, αναπλ. καθηγητής Κοινωνιολογίας της Εκπαίδευσης, κ. Θεόδωρος Θάνος.

Στο συνέδριο θα παρουσιαστούν 261 ομιλίες, ενώ συμμετέχουν 350 ομιλητές και πλέον, από 18 πανεπιστήμια της Ελλάδας και της Κύπρου. Περιλαμβάνονται δε εισηγήσεις, συμπόσια και βιωματικά εργαστήρια. Καθώς τα ζητήματα προς διερεύνηση και συζήτηση είναι εξαιρετικά σύγχρονα και αγγίζουν πολλούς και διαφορετικούς κλάδους (πάντα βέβαια με άξονα την ίδια την εκπαιδευτική διαδικασία), έχουν προσκληθεί να μιλήσουν διακεκριμένοι καθηγητές ποικίλων γνωστικών πεδίων.

Ενδεικτικά αναφέρουμε τους: Κωνσταντίνο Τσουκαλά (ομότιμος καθηγητής κοινωνιολογίας), Μάριος Βρυωνίδης (επίκουρος καθηγητής Κοινωνιολογίας Ευρωπαϊκό Πανεπιστήµιο Κύπρου), Λέλα Γώγου (Καθηγήτρια Κοινωνιολογίας της Εκπαίδευσης), Νίκος Δεμερτζής (καθηγητής Πολιτικής Κοινωνιολογίας), Βασιλική Καντζάρα (καθηγήτρια Κοινωνιολογίας της εκπαίδευσης), Δήμητρα Κογκίδου (Καθηγήτρια στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης, Πρόεδρος της Επιτροπής Φύλου και Ισότητας στο ΑΠΘ), Παναγιώτης Παπακωνσταντίνου (Καθηγητής Κοινωνιολογίας της Εκπαίδευσης), Νίκος Παναγιωτόπουλος (Καθηγητής Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών), Γιάννης Πανούσης (Καθηγητής Εγκληματολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών), Γεώργιος Πλειός (Καθηγητής και Διευθυντής του Εργαστηρίου Κοινωνικής Έρευνας στα ΜΜΕ στο ΕΚΠΑ), Ελένη Σιάνου (Καθηγήτρια Κοινωνιολογίας της Εκπαίδευσης), Λοΐζος Συμεού (επ. Καθηγητής Εκπαιδευτικής Έρευνας και Κοινωνιολογίας της Εκπαίδευσης), Άννα Τσατσαρώνη (Καθηγήτρια Κοινωνιολογίας της Εκπαίδευσης) κ.α. Στο Συνέδριο θα μιλήσει και ο τραγουδιστής Κώστας Τουρνάς για τον κοινωνικό αντίκτυπο που είχε το τραγούδι του «Ο Αχιλλέας από το Κάιρο» (βγήκε το 1982 και η κρατική τηλεόραση τότε είχε αρνηθεί να το παίξει, αλλά και οι δισκογραφικές εταιρίες είχαν αντίρρησει να συμπεριληφθεί το τραγουδι στο δίσκο, ακριβώς εξαιτίας του περιεχομένου του) και ο χορογράφος Yuri Dimitrov θα παρουσιάσει χορογραφία.

 Περισσότερες πληρορίες για το Συνέδριο και τον τρόπο παρακολούθησής του, εδώ: syn-kte.conf.uoi.gr