Αν σας αρέσουν οι κακές ταινίες τότε είστε… πανέξυπνοι – Cineramen

0
36

Βαθμολόγησε το άρθρο

[Total: 0    Average: 0/5]


Κατά καιρούς έχουμε δει πολλές παραγωγές με εξαιρετικά κακούς διαλόγους, σκηνικά και φυσικά δεν μπορούμε να αρνηθούμε ότι μας αρέσουν αυτού του είδους οι ταινίες και τις απολαμβάνουμε.

Έχουμε καλά νέα λοιπόν, καθώς μετά από έρευνα που υπάρχει αποδεικνύεται πως έχετε υψηλό δείκτη ευφυϊας αν σας αρέσουν οι κακές ταινίες και αυτό σύμφωνα με το Poetics, ένός περιοδικού εμπειρικής έρευνας για τον πολιτισμό και τις τέχνες.

Η έρευνα «Enjoying trash films: Underlying features, viewing stances, and experiential response dimensions» αναφέρει πως άτομα που έχουν υψηλή ευφυΐα, κατά κύριο λόγο αρέσκονται στο να βλέπουν τέτοιου είδους ταινίες.

Ο Keyvan Sarkhosh, μεταδιδακτορικός συνεργάτης του Max Planck Institute for Empirical Aesthetics, δήλωσε: «Με μια πρώτη ματιά φαντάζει παράδοξο πως κάποιος θα επιλέξει να κάτσει να δει κακοφτιαγμένες, ντροπιαστικές και μερικές φορές πραγματικά ενοχλητικές ταινίες, και μάλιστα να τις απολαύσει».

Η έρευνα έχει ως στόχο να εντοπίσει τι ακριβώς είναι αυτό που κάνει μια ταινία «trash» ή cult όπως συνηθίζουμε να λέμε, αλλά βασική προϋπόθεση είναι να θεωρείται κακής ποιότητας, εννοώντας σε σενάριο, σκηνοθεσία και ερμηνείες με τα low budget θρίλερ να κυριαρχούν.

Οι ερευνητές έβγαλαν συμπέρασμα πως η θέαση τους γίνεται από σοβαρούς σινεφίλ και μόνο για να σπάσουν πλάκα, διότι διασκεδάζουν με τα κακώς κείμενα των συγκεκριμένων ταινιών, όπως είναι η παραγωγή της, οι διάλογοι, το σενάριο, φωτογραφία, σκηνοθεσία κλπ.

Το τελικό συμπέρασμα από την έρευνα είναι το εξής: «Γι’ αυτούς τους θεατές, οι κακές ταινίες είναι μια ενδιαφέρουσα και ευπρόσδεκτη απόκλιση από τις mainstream. Έχουμε να κάνουμε με ένα κοινό που έχει λάβει εκπαίδευση ανώτερη αυτής του μέσου όρου, τους οποίους θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε ως “πολιτιστικά παμφάγα”. Τέτοιου είδους θεατές ενδιαφέρονται για ένα ευρύ φάσμα τέχνης και μέσων μαζικής ενημέρωσης, πέρα των παραδοσιακών ορίων της υψηλής και λαϊκής κουλτούρας».

Cineramen

Νίκος Δρίβας

Νίκος Δρίβας

Facebook Twitter Google+

Δημιουργός και συντάκτης του www.cineramen.gr αλλά κυρίως φανατικός του σινεμά

Δείτε ακόμα στο Cineramen

Πηγή