Δίαιτα αδυνατίσματος και οικογενειακό γεύμα. Μπορούν να συνδυαστούν;

0
57
Μπορεί το οικογενειακό φαγητό να είναι εμπόδιο για τη δίαιτα της μητέρας; Φωτογραφία από Maggie Morrill από το Pixabay

Η μαμά- σύζυγος- νοικοκυρά αποφασίζει για άλλη μια φορά να ξεκινήσει μια δίαιτα ή απλά ένα πρόγραμμα διατροφής ώστε να χάσει κάποια παραπανίσια κιλά. Μία από τις μεγαλύτερες δυσκολίες που θα αντιμετωπίσει είναι το γεύμα της υπόλοιπης οικογένειας, το οικογενειακό τραπέζι. Οι περισσότερες γυναίκες έχουν την αίσθηση πως προκειμένου να χάσουν βάρος πρέπει να μαγειρεύουν ξεχωριστά το φαγητό τους.

Δεδομένης της πίεσης του χρόνου πολλές φορές δεν τα καταφέρνουν και «εγκαταλείπουν» για άλλη μια φορά την προσπάθεια τους. Είναι πραγματικά δύσκολο να μαγειρεύει κανείς διαφορετικά γεύματα ειδικά για την εργαζόμενη μητέρα.

Είναι όμως έτσι; Απαιτείται ξεχωριστό φαγητό για κάποιον που θέλει να χάσει βάρος;

Η απάντηση είναι σίγουρα όχι! Για άλλη μια φορά θα πρέπει να επισημάνουμε ότι η λύση στην μακροπρόθεσμη απώλεια βάρους δεν είναι «άλλη μια δίαιτα» με ψητά και βραστά, δεν είναι «άλλη μια δίαιτα» με εξεζητημένα γεύματα που μόνο στα περιοδικά συναντάει κανείς, αλλά μια προσπάθεια όπου η διατροφή είναι ισορροπημένη ποιοτικά και ποσοτικά. Συνεπώς την ίδια διατροφή μπορεί να ακολουθήσει όλη η οικογένεια. Αυτό θα ωφελήσει τόσο το άτομο που προσπαθεί να χάσει βάρος όσο και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας κυρίως τα παιδιά.

Η διατροφή που ακολουθεί η μαμά μπορεί να αποτελέσει ένα πρότυπο διατροφής και για τα παιδιά. Τα διαιτολόγια που συντάσσονται από του επιστήμονες διαιτολόγους – διατροφολόγους παρέχουν ποικιλία και ισορροπία θρεπτικών συστατικών. Έτσι αποτελούν από μόνα τους ένα «άριστο» μάθημα διατροφής για τα παιδιά και την υπόλοιπη οικογένεια. Είναι σχεδόν βέβαιο πως το πρόγραμμα διατροφής της μαμάς περιλαμβάνει άφθονα λαχανικά, όσπρια, ψάρι, προϊόντα ολικής άλεσης, άπαχα τυριά κλπ.. Έτσι η εκπαίδευση που λαμβάνει η μαμά από τον διαιτολόγο της μεταφέρεται άμεσα και με τον πιο φυσικό τρόπο στα παιδιά. Κατά τη διάρκεια του γεύματος η μαμά μπορεί να επισημάνει τα χαρακτηριστικά των τροφίμων που επέλεξε και να τονίσει την αξία τους.

Οι διαφοροποιήσεις;

Φυσικά μπορούν να υπάρχουν κάποιες μικρές διαφοροποιήσεις των γευμάτων ανάμεσα στο μέλος που βρίσκεται σε δίαιτα και στην υπόλοιπη οικογένεια. Για παράδειγμα, ο περιορισμός της ποσότητας του ελαιόλαδου στα μαγειρευτά φαγητά είναι σχεδόν δεδομένος σε προγράμματα απώλεια βάρους. Ταυτόχρονα όμως η διαιτολογικές συστάσεις προτείνουν το λάδι να μπαίνει στο τέλος του μαγειρέματος. Έτσι μπορεί η μητέρα αφού αφαιρέσει τη δική της μερίδα να προσθέσει το υπόλοιπο λάδι. Το ίδιο ακριβώς μπορεί να γίνει και με το αλάτι αν και ο περιορισμός του είναι ωφέλιμος για όλα τα μέλη της οικογένειας.

Όσο για τρόφιμα που πιθανόν να είναι «απαγορευμένα» για κάποιον που βρίσκεται στη διαδικασία απώλειας βάρους δεν θα πρέπει να αγχωνόμαστε. Κανένα τρόφιμο δεν απαγορεύεται εντελώς σε μια δίαιτα. Αν το μενού της ημέρας για την οικογένεια προβλέπει μουσακά για παράδειγμα, μπορεί με μια μικρή τροποποίηση της συνταγής, όπως το ψήσιμο αντί το τηγάνισμα των λαχανικών, να καταναλωθεί από όλους. Διαφορετικά εκείνη την ημέρα η μαμά μπορεί να περιορίσει λίγο περισσότερο τη μερίδα της σε σχέση με τους υπόλοιπους και να συνοδεύσει το γεύμα με άφθονη σαλάτα προκειμένου να χορτάσει.

Η ψυχολογία του ατόμου που βρίσκεται σε δίαιτα είναι συχνά ευμετάβλητη. Νιώθει ότι «στερείται» κάποιων απολαύσεων οπότε το να βλέπει ότι τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας έχουν αυτό που εκείνος στερείται κάνει την προσπάθεια του δυσκολότερη. Δεν είναι σπάνιο το φαινόμενο όπου η μαμά τρώει το δικό της διαιτητικό γεύμα και στη συνέχεια «δοκιμάζει» και το φαγητό των υπολοίπων. Και συχνά βέβαια η δοκιμή δεν σταματάει στη μία πιρουνιά!

Η οικονομική πλευρά

Από οικονομικής άποψης και δεδομένων των συνθηκών που επικρατούν στη χώρα τα τελευταία 2 χρόνια το μαγείρεμα διαφορετικών γευμάτων μέσα στην οικογένεια κρίνεται σχεδόν απαγορευτικό. Τόσο η κατανάλωση ρεύματος όσο και η σπατάλη πρώτων υλών μπορεί να μειωθεί σημαντικά όταν όλη η οικογένεια έχει το ίδιο γεύμα.

Η κατανάλωση του ίδιου γεύματος από όλη την οικογένεια έχει όφελος διατροφικό, ηθικό αλλά και οικονομικό. Είναι σημαντικό όχι μόνο να έχει όλη η οικογένεια το ίδιο γεύμα αλλά να τρώνε και όλοι μαζί. Το οικογενειακό τραπέζι τουλάχιστον τις περισσότερες ημέρες την εβδομάδα αποτελεί θεμέλιο λίθο για το δέσιμο της οικογένειας.

Πηγή