Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του PBS, η UNESCO εκφράζει τη δυσαρέσκειά της για το τσιμέντωμα της Ακρόπολης, ενώ τονίζει πως δεν ζητήθηκε ποτέ ποτέ η γνώμη του οργανισμού παγκόσμιας κληρονομιάς των Ηνωμένων Εθνών, προτού οι ελληνικές αρχές προχωρήσουν στις εν λόγω παρεμβάσεις.
Όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ, στο οποίο συμμετέχουν οι δημοσιογράφοι Μάλκολμ Μπράμπαντ και Τζούντι Γούντραφ, κατά την επίσκεψη του πρώτου στην Αθήνα και στις απαντήσεις που ζήτησε από την υπουργό και τον Μανώλη Κορρέ, τον διαβεβαιώσαν πως δεν υπάρχει πρόβλημα με την UNESCO για τις παρεμβάσεις. Ωστόσο, όπως αναφέρεται, ο οργανισμός παγκόσμιας κληρονομιάς ζητά να σταματήσουν άμεσα οι παρεμβάσεις στο αρχαίο μνημείο.
Ακόμα πιο ειδικά, κατά το ρεπορτάζ, η Λ. Μενδώνη υποστηρίζει πως η UNESCO «γνωρίζει γι’ αυτά τα έργα αποκατάστασης από το 2002. Σύμφωνα με τη Σύμβαση για την Προστασία της Παγκόσμιας Πολιτιστικής, κάθε κράτος θα πρέπει να ειδοποιεί πριν κάνει σημαντικές αλλαγές σε ένα μνημείο».
Δείτε το σχετικό ρεπορτάζ:
Ωστόσο, από πλευράς UNESCO, ο δημοσιογράφος αναφέρει πως «οι αξιωματούχοι σίγουρα δεν είναι ευχαριστημένοι με τον τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρθηκαν οι ελληνικές αρχές. Η UNESCO θέλει να σταματήσουν όλες οι εργασίες μέχρι να γίνουν οι κατάλληλες διαβουλεύσεις. Η UNESCO ανησυχεί επίσης για το γεγονός ότι έπρεπε να μάθει για τις τροποποιήσεις από επικριτές, αντί από το ελληνικό κράτος».
«Για μένα, είναι φρικτό. Νομίζω ότι η Ακρόπολη είναι πραγματικά πληγωμένη από τους τσιμεντένιους διαδρόμους. Έχουμε έναν αρχαιολογικό χώρο μεγάλης σημασίας και με τσιμέντο μετατρέπεται σε κάτι εντελώς διαφορετικό. Αυτό είναι εντελώς απαράδεκτο» αναφέρει η πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, Δέσποινα Κουτσούμπα, δηλώσεις της οποίας φιλοξενούνται στο σχετικό ρεπορτάζ.