Δικαστήριο καταδίκασε 44 άτομα για συμμετοχή σε γκέι γάμο – Usay.gr

0
40

Δικαστήριο της Αλγερίας στις 3 Σεπτεμβρίου 2020 καταδίκασε 44 άτομα, μετά από μαζικές συλλήψεις από την αστυνομία σε «γάμο ομοφυλοφίλων». Μάλιστα, 2 άτομα συνελήφθησαν, καθώς -κατά τις Αλγερινές αρχές- ήταν αυτοί που παντρεύονταν εκείνη τη μέρα.

Το περιστατικό έλαβε χώρα στις 24 Ιουλίου 2020, όταν η αστυνομία εισέβαλε σε κατοικία και συνέλαβε τα 44 άτομα (9 γυναίκες και 35 άνδρες), μετά από καταγγελίες γειτόνων. Οι περισσότεροι από τους καταδικασθέντες είναι φοιτητές πανεπιστημίου.

Αλγερινή δικηγόρος που εμπλέκεται στην υπόθεση δήλωσε στο Human Rights Watch ότι το δικαστήριο χρησιμοποίησε αναφορές που περιγράφουν τις διακοσμήσεις, τα λουλούδια και τα γλυκά, ενδεικτικά μιας γαμήλιας γιορτής και την υποτιθέμενη ομοφυλοφιλική εμφάνιση των ανδρών, ως απόδειξη ενοχής.
«Η επίθεση των Αλγερινών αρχών στις προσωπικές ελευθερίες δεν είναι κάτι καινούργιο, αλλά η σύλληψη δεκάδων φοιτητών με βάση τον σεξουαλικό προσανατολισμό τους είναι μια κατάφωρη παραβίαση των βασικών τους δικαιωμάτων», δήλωσε η Rasha Younes, ερευνήτρια ΛΟΑΤΚΙ δικαιωμάτων.

«Θα πρέπει να απελευθερώσουν αμέσως από τη φυλακή τους δύο άντρες που θα ήταν ελεύθεροι σήμερα, αν δεν υπήρχαν οι αναχρονιστικοί νόμοι κατά της ομοφυλοφιλίας στην Αλγερία».

Το δικαστήριο καταδίκασε τους 44 για «ομοφυλοφιλικές σχέσεις», «δημόσια ασέβεια» και «παραβίαση των μέτρων καραντίνας που σχετίζονται με την covid-19. Οι δύο άντρες καταδικάστηκαν σε ποινή φυλάκισης τριών ετών και πρόστιμο, ενώ οι υπόλοιποι 42 σε ποινή ενός έτους με αναστολή.

Αυτές οι πεποιθήσεις αντιβαίνουν το δικαίωμα στην ιδιωτική ζωή σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Στην Αλγερία, οι ΛΟΑΤΚΙ σχέσεις τιμωρούνται σύμφωνα με το άρθρο 338 του ποινικού κώδικα έως και δύο χρόνια φυλάκισης.

Οι συλλήψεις για αδικήματα «ηθικής» που περιλαμβάνουν συναινετικές δραστηριότητες ενηλίκων παραβιάζουν τη διεθνή νομοθεσία για τα ανθρώπινα δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος στην ιδιωτική ζωή, τη μη διάκριση και τη σωματική αυτονομία που προστατεύονται βάσει του Διεθνούς Συμφώνου για τα Αστικά και Πολιτικά Δικαιώματα (ICCPR).

Πηγή