Η διοίκηση Trump παγώνει τις αποστολές προς Huawei από Intel και άλλες εταιρείες

0
64

Όλοι οι προμηθευτές της Huawei, συμπεριλαμβανομένου την Intel, δεν έχουν πλέον άδεια αποστολής και πώλησης των προϊόντων τους

Πηγές του Reuters κάνουν λόγο για απαγόρευση και κατάργηση άδειας αποστολής υλικού προς την κινέζικη Huawei, μία από τις τελευταίες αποφάσεις της κυβέρνησης Trump. Αυτό αφορά την Intel και άλλες εταιρείες, που προμήθευαν την Huawei με το απαραίτητο hardware για τα προϊόντα της, ενώ η αμερικανική κυβέρνηση έχει σκοπό να απορρίψει ακόμη περισσότερες αιτήσεις από εταιρείες που επιθυμούν να στείλουν τα προϊόντα τους στη Huawei.

Αυτή η κίνηση – πιθανότατα η τελευταία προσπάθεια ενάντια στην Huawei Technologies – είναι άλλη μια προσπάθεια στην μακροχρόνια προσπάθειά του να προκαλέσει προβλήματα στον μεγαλύτερο κατασκευαστή εξοπλισμού τηλεπικοινωνιών στον κόσμο, καθώς η Ουάσιγκτον βλέπει την ανάπτυξή της ως απειλή εθνικής ασφάλειας. Η συγκεκριμένη απόπειρα έρχεται μαζί με άλλες αποφάσεις κατά της αγοράς της Κίνας, στις τελευταίες μέρες προεδρίας του Trump, με τον Joe Biden να ορκίζεται την Τετάρτη.

Οι δε Intel και Huawei αρνήθηκαν να σχολιάσουν τις παραπάνω αναφορές, πέρα από τα τυπικά πως τα τμήματά τους συνεχίζουν να εργάζονται για να επιλύσουν τυχόν θέματα αδειών και νομικά ζητήματα ασφαλείας και στις δύο χώρες.

Από την άλλη, σε ένα e-mail που προωθήθηκε στην ιστοσελίδα και αναγράφονται όλες οι ενέργειες της διοίκησης, η Ένωση Βιομηχανίας Ημιαγωγών σχολίασε την πρόθεση του τμήματος εμπορίου των ΗΠΑ “να αρνηθεί σημαντικό αριθμό αιτήσεων άδειας για εξαγωγές προς την Huawei και ανάκληση τουλάχιστον μίας προηγούμενης άδειας”. Πηγές σχετικές με την υπόθεση κάνουν λόγο για τουλάχιστον μία ανάκληση, με άλλη πηγή να αναφέρει ανάκληση 8 αδειών από συνολικά 4 εταιρείες.

Για παράδειγμα, η Ιαπωνική εταιρεία κατασκευής flash μνήμης Kioxia Corp έχασε τουλάχιστον μία άδεια σύμφωνα με δύο πηγές. Όπως και με τις Intel και Huawei, κι εδώ η εταιρεία αρνήθηκε να σχολιάσει. Τα νέα αυτά προκάλεσαν πτώσεις μετοχών σε αρκετές επιχειρήσεις ημιαγωγών της Ασίας, με τη μετοχή της Samsung να πέφτει κατά 1,5% και οι Ιαπωνικές Advantest και Tokyo Electron να πέφτουν κατά 1,5% και 0,8% αντίστοιχα.

Στο ίδιο e-mail που διέρρευσε, αναφέρεται πως οι ενέργειες αυτές επεκτείνονται σε μεγάλο εύρος προϊόντων της βιομηχανίες και ζητήθηκε ενημέρωση από τις εταιρείες αν έλαβαν σχετικές κρατικές ειδοποιήσεις. Μεγάλο πονοκέφαλο προκαλεί η αναμονή τέτοιων αδειών εξαγωγής, καθώς η διαδικασία μπορεί να πάρει μήνες και με μόλις μερικές μέρες υπολειπόμενες για την τρέχουσα διοίκηση, οι απορρίψεις τελευταία στιγμή είναι ένα πρόβλημα παραπάνω.

Όσες εταιρείες έλαβαν ειδοποίηση άρνησης άδειας, έχουν περιθώριο 20 ημερών να απαντήσουν, με το τμήμα εμπορίου των ΗΠΑ να έχει περιθώριο 45 ημερών να συμβουλέψει τους ενδιαφερόμενους για τυχόν αλλαγές που ίσως προκύψουν, διαφορετικά η απόφαση είναι τελική και θα πρέπει να περάσουν άλλες 45 μέρες ώστε να μπορούν οι επιχειρήσεις να κάνουν εκ νέου αίτηση για άδεια. Κι όλα αυτά διότι η Huawei προστέθηκε στην “Entity List” των ΗΠΑ τον Μάιο του 2019.

Παρόλα αυτά όμως και ενώ οι αρχές των ΗΠΑ προσπαθούσαν να επιβλέπουν όλες τις εξαγωγές και αδειοδοτήσεις για εξαγωγή, κάποιες αποστολές επιτράπηκαν ενώ άλλες απορρίφθηκαν, χωρίς να είναι ξεκάθαρο το γιατί. Πηγές με πληροφορίες στο συγκεκριμένο θέμα, αναφέρουν πως εκκρεμούν κοντά στις 150 αιτήσεις άδειας που αντιστοιχούν σε 120 δις δολάρια σε προϊόντα τεχνολογίας που αναμένουν επιβεβαίωση ή απόρριψη εξαγωγής. Μια άλλη πηγή μοιράστηκε πως προς την Huawei εκκρεμούν αποστολές ύψους 280 δις δολαρίων, με πιθανό αποτέλεσμα να απορριφθεί η αίτηση εξαγωγής.

Τον Αύγουστο εκδόθηκε κανονισμός που πρόβλεπε ότι οι εξαγωγές προϊόντων με ικανότητες 5G θα απορρίπτονται, ενώ προϊόντα με κατώτερα επίπεδα τεχνολογίας θα ελέγχονται ανεξάρτητα και ανά περίπτωση, μεμονωμένα. Η τελευταία συνεδρίαση περί του θέματος έγινε 4 Ιανουαρίου, όπου και αναμένεται να εκδοθεί νέος κανονισμός που αφορά τεχνολογίες και 5G. Αυτό βέβαια θα έχει ως αποτέλεσμα την άρνηση 150 αιτημάτων και την αφαίρεση των 8 αδειών που αναφέραμε παραπάνω.

Λόγος για αυτές τις κινήσεις εκ μέρους των ΗΠΑ είναι ο πρόσφατα διορισμένος από τον Trump, Corey Stewart, που προωθεί αυτά τα αυστηρά μέτρα κατά της Κίνας το τελευταίο δίμηνο ως υπεύθυνος τμήματος εμπορίου των ΗΠΑ. Στο παρελθόν είδαμε την σύλληψη της Meng Wanzhou, κόρη του ιδρυτή της Huawei, στον Καναδά. H Meng Wanzhou όπως και η Huawei, κατηγορήθηκαν για παραπλάνηση όσον αφορά τις δραστηριότητες της εταιρείας στο Ιράν, με την Meng Wanzhou να αρνείται κάτι τέτοιο. Το ίδιο και η Huawei, αρνήθηκε τις κατηγορίες κατασκοπίας όπως και τις κατηγορίες για απόπειρα κλοπής εμπορικών μυστικών από αμερικανικές εταιρείες τεχνολογίας.

Πηγή