Η φροντίδα των παιδιών από τους παππούδες/γιαγιάδες μπορεί να μην συμβάλλει στην ευημερία των μητέρων

0
121

Η φροντίδα των νηπίων από τους παππούδες και τις γιαγιάδες δεν έχει αντίκτυπο στην ευημερία των μητέρων τους, σύμφωνα με μια νέα μελέτη. Η πρόσθετη βοήθεια από μια άλλη γενιά και μόνο δεν βοηθά την εγγύτητα μητέρας-παιδιού ούτε μειώνει τις συγκρούσεις μητέρας-παιδιού, διαπίστωσαν οι ερευνητές.

Οι ερευνητές που εξέτασαν πληροφορίες από ένα δείγμα μητέρων δεν μπόρεσαν να βρουν καμία στατιστική σχέση μεταξύ των παιδιών τους που περνούσαν χρόνο με τους παππούδες και τις γιαγιάδες στην ηλικία των τριών ετών και της καλύτερης κοινωνικής και συναισθηματικής ανάπτυξης όταν ήταν επτά ετών ή της καλύτερης μητρικής ευημερίας και της σχέσης μητέρας-παιδιού στην ηλικία των τριών ετών.

Οι ακαδημαϊκοί ζήτησαν περισσότερες επενδύσεις στην ψυχική υγεία και ευημερία των παιδιών και των μητέρων στην πρώιμη παιδική ηλικία. Οι γονείς που συμμετείχαν στη μελέτη ανέφεραν ότι οι παππούδες και οι γιαγιάδες ήταν η κύρια πηγή φροντίδας των παιδιών τους και είχαν λιγότερη άλλη υποστήριξη.

Η μελέτη διεξήχθη από την Nevra Atış Akyol, από το Πανεπιστήμιο Sivas Cumhuriyet της Τουρκίας, την Derya Atalan Ergin, από το Πανεπιστήμιο Cappadocia της Τουρκίας, και την Αγγελική Καλλίτσογλου, από το Πανεπιστήμιο του Exeter. Οι ερευνητές εξέτασαν πληροφορίες από 1.495 μητέρες και τα παιδιά τους.

Τα ευρήματα έδειξαν ότι ο χρόνος που πέρασε στη φροντίδα των παππούδων και των γιαγιάδων για τουλάχιστον έξι μήνες δεν σχετιζόταν σημαντικά με καλύτερη ψυχική υγεία και ευεξία της μητέρας και τη σχέση μητέρας-παιδιού, ούτε με καλύτερα κοινωνικά και συναισθηματικά αποτελέσματα για τα παιδιά όταν ήταν επτά ετών. Η μελέτη, η οποία χρησιμοποίησε δεδομένα από τη Millennium Cohort Study, δείχνει ότι η κακή μητρική ευημερία στην ηλικία των τριών ετών προέβλεπε κακές κοινωνικές και συναισθηματικές εκβάσεις των παιδιών στην ηλικία των επτά ετών.

Συνολικά, το 39,3% των παιδιών (587), περνούσαν από 1 έως 10 ώρες με τους παππούδες τους, το 33,7% (505) περνούσαν από 11 έως 20 ώρες και το 27% (403) περνούσαν πάνω από 21 ώρες.για την αξιολόγηση της ψυχολογικής ευημερίας της μητέρας χρησιμοποιήθηκε η Κλίμακα διαλογής Kessler για την ψυχολογική δυσφορία. Η 15-item Child Parent Relationship Scale χρησιμοποιήθηκε για να μετρήσει τις αντιλήψεις της μητέρας σχετικά με τη σχέση μητέρας-παιδιού.

Η αναφορά των γονέων στο Ερωτηματολόγιο Δυνάμεων και Δυσκολιών (Strengths and Difficulties Questionnaire) 25 στοιχείων χρησιμοποιήθηκε για την αξιολόγηση των αξιολογήσεων των παιδιών σχετικά με συναισθηματικές ή συμπεριφορικές δυσκολίες.

Η κακή μητρική ευημερία συνδέθηκε άμεσα με περισσότερες συγκρούσεις μητέρας — παιδιού και λιγότερη εγγύτητα μητέρας-παιδιού. Η κακή μητρική ευημερία σχετιζόταν με υψηλότερο επίπεδο συναισθηματικών προβλημάτων, προβλημάτων συμπεριφοράς και προβλημάτων συνομηλίκων στην ηλικία των επτά ετών. Τόσο η σύγκρουση μητέρας-παιδιού όσο και η εγγύτητα μητέρας-παιδιού συνδέονταν άμεσα με τις κοινωνικές και συναισθηματικές δυσκολίες των παιδιών όταν ήταν επτά ετών.

Η μεγαλύτερη σύγκρουση μητέρας-παιδιού στην ηλικία των τριών ετών συσχετίστηκε με λιγότερες φιλοκοινωνικές συμπεριφορές και υψηλότερα επίπεδα απροσεξίας/υπερκινητικότητας, συναισθηματικών προβλημάτων, προβλημάτων συνομηλίκων και προβλημάτων συμπεριφοράς στην ηλικία των τριών ετών. Η χαμηλότερη εγγύτητα μητέρας-παιδιού στην ηλικία των τριών ετών συσχετίστηκε με λιγότερες φιλοκοινωνικές συμπεριφορές και υψηλότερη απροσεξία/υπερκινητικότητα, συναισθηματικά προβλήματα, προβλήματα συνομηλίκων και προβλήματα συμπεριφοράς στην ηλικία των επτά ετών.

Η Δρ είπε: “Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι δεν υπάρχει άμεση σχέση μεταξύ της ψυχολογικής ευημερίας της μητέρας και της ποσότητας της υποστήριξης που παρέχεται στις οικογένειες που βασίζονται κυρίως στις ρυθμίσεις για τη φροντίδα των παιδιών από τους παππούδες και τις γιαγιάδες”.

Και τόνισε: “Ενώ ένα επιπλέον ζευγάρι χεριών μπορεί να επηρεάσει τα μητρικά αποτελέσματα, όπως το άγχος με την ανατροφή του παιδιού, μπορεί δυνητικά να μην είναι αρκετό για να ανακουφίσει πιο απομακρυσμένα αποτελέσματα της γονικής μέριμνας, όπως η ψυχολογική δυσφορία της μητέρας”.

“Ωστόσο, τα ευρήματα είναι προσωρινά. Η υποστήριξη από τους παππούδες και τις γιαγιάδες με τη μορφή της φροντίδας των παιδιών μπορεί να έχει διαφορετικές επιπτώσεις στην ψυχική υγεία της μητέρας για οικογένειες που μπορεί να έχουν πρόσβαση σε λιγότερους πόρους υποστήριξης, για παράδειγμα, ανύπαντρες μητέρες ή σε διαφορετικές εθνοτικές ομάδες ή μητέρες με πλήρη απασχόληση. Έτσι, δεν μπορούμε να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο η βοήθεια των παππούδων και των γιαγιάδων για μητέρες με χαρακτηριστικά διαφορετικά από εκείνα του δείγματός μας να έχει διαφορετικό αντίκτυπο”.

“Δεν βρήκαμε κανένα στοιχείο που να υποδηλώνει ότι η πρακτική υποστήριξη με τη φροντίδα των παιδιών, όπως μετράται με το χρόνο που τα παιδιά περνούσαν στη φροντίδα των παππούδων και των γιαγιάδων κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, είναι ευεργετική για τη σχέση γονέα-παιδιού”, κατέληξε.

The post Η φροντίδα των παιδιών από τους παππούδες/γιαγιάδες μπορεί να μην συμβάλλει στην ευημερία των μητέρων appeared first on Νέοι Γονείς.

Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή