Ιταλία: Ένα βήμα πριν την ποινικοποίηση των εγκλημάτων μίσους εναντίο

0
25

Η ιταλική Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε νομοσχέδιο που ποινικοποιεί τη βία εναντίον των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων, αλλά και το μισογυνισμό και τις διακρίσεις εις βάρος των ατόμων με αναπηρία, ανάγοντας τα σχετικά αδικήματα σε εγκλήματα μίσους.

Το νομοσχέδιο το οποίο υπεψηφίστηκε από την ιταλική Κάτω Βουλή – παρά τις πόλυμηνες αντιδράσεις ακροδεξιών οργανώσεων και ομάδων καθολικών πιστών – χρειάζεται πλέον την έγκριση της Γερουσίας για να γίνει νόμος στην Ιταλία.

«Αν καταφέρουμε να εγκριθεί το νομοσχέδιο, η Ιταλία θα γίνει επιτέλους μια χώρα που σέβεται τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων, γιατί για την ώρα είμαστε από τις τελευταίες χώρες της Ευρώπης όσον αφορά την αποδοχή των γκέι ατόμων», δήλωσε σχετικά ο Alessandro Zan, μέλος του Δημοκρατικού Κόμματος και εν πολλοίς επιμελητής του σχεδίου νόμου.

«Παράλληλα, θα ποινικοποιήσει τις πράξεις μίσους εις βάρος ατόμων με αναπηρία, αλλά και το μισογυνισμό, επομένως αποτελεί έναν πολύ προοδευτικό νόμο».

«Ζούμε σε καθεστώς φόβου»

Η υπερψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου έρχεται στον απόηχο σοβαρών επιθέσεων εναντίον γκέι και διεμφυλικών ατόμων στη χώρα.

Τον περασμένο Σεπτέβριο, η 22χρονη Maria Paola Gaglione δολοφονήθηκε από τον αδερφό της, ο οποίος έριξε το αυτοκίνητό του στο σκούτερ που οδηγούσε με τον διεμφυλικό σύντροφό της. Ο δράστης είχε τότε δηλώσει πως δεν ήθελε να τη σκοτώσει, αλλά μόνο «να της δώσει ένα μάθημα».

Στα τέλη Ιουνίου, ένας 25χρονος άνδρας δέχτηκε επίθεση από μια συμμορία επτά ατόμων, καθώς περπατούσε μαζί με τον φίλο του στην πόλη της Pescara.

Λιγότερο από δύο εβδομάδες αργότερα, ένα γκέι ζευγάρι είχε δεχθεί επίθεση από μια ομάδα έξι ατόμων, επειδή φιλούσαν ο ένας τον άλλον σε έναν σιδηροδρομικό σταθμό στο Cinque Terre της Λιγυρίας.

Σημειώνεται πως αν και η Ιταλία ενέκρινε το σύμφωνο συμβίωσης το 2016, η χώρα υστερεί έναντι των εταίρων της στην ΕΕ για τη λήψη μέτρων κατά της ομοφοβίας.

Απόπειρες διαφόρων κυβερνήσεων, για περισσότερο από τρεις δεκαετίες, να κατοχυρώσουν τα εν λόγω δικαιώματα έχουν προκαλέσει αντιδράσεις και έχουν σαμποταριστεί από οπαδούς της μάτσο κουλτούρας, πιστους του Καθολικισμού και ακροδεξιές οργανώσεις – συχνά με το πρόσχημα του ότι «ο νόμος θα περιορίσει την ελευθερία του λόγου».

Πηγή: Guardian

Πηγή