Home Ειδήσεις Στην αρχή της κορύφωσης του 4ου κύματος με φόντο την υψηλή μεταδοτικότητα...

Στην αρχή της κορύφωσης του 4ου κύματος με φόντο την υψηλή μεταδοτικότητα της μετάλλαξης Δέλτα – The Press Project – Ειδήσεις, Αναλύσεις, Ραδιόφωνο, Τηλεόραση

0
60
Για την υψηλή μεταδοτικότητα της μετάλλαξης Δ και την κορύφωση του 4ου κύματος μίλησαν οι ειδικοί. Πιο συγκεκριμένα, ο καθηγητής Νίκος Τζανάκης, τόνισε πως το 4ο κύμα θα αρχίσει να έχει σταθεροποιητικούς και αποκλιμακωτικούς ρυθμούς μετά τον 15αυγουστο, ενώ ο καθηγητής Γιάννης Τούντας ανέφερε ότι αρκούν μόνο 10 δευτερόλεπτα επαφής με κάποιον μολυσμένο για να κολλήσει κάποιος.


Στην αρχή της κορύφωσης του 4ου κύματος βρισκόμαστε σύμφωνα με τον καθηγητή Πνευμονολογίας Νίκο Τζανάκη η οποία θα αρχίσει να έχει σταθεροποιητικούς και αποκλιμακωτικούς ρυθμούς μετά τον 15αυγουστο.

Ο καθηγητής επιπλέον τόνισε όσον αφορά τα κρούσματα στα νησιά, πως δεν πρέπει να υπολογίζονται με βάση τον μόνιμο πληθυσμό τους, ο οποίος σε μεγάλο βαθμό είναι πλήρως εμβολιασμένος, και έδωσε το παράδειγμα της Μυκόνου που έχει 10 χιλιάδες μόνιμους κατοίκους, αλλά αυτή την περίοδο έχει 200 χιλιάδες ανθρώπους, με τα 40 κρούσματα να είναι ένας φυσιολογικός αριθμός για τον παρών ενεργό πληθυσμού του νησιού.

Ωστόσο σημείωσε πως το όριο συναγερμού έχει ξεπεραστεί στις περισσότερες περιφερειακές ενότητες της Ελλάδας, με εξαίρεση λίγες «πράσινες», λόγω της αυξημένης κινητικότητας, ενώ ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί η επιδημιολογική εικόνα σε Πάρο, Τήνο, Ζάκυνθο, Λευκάδα, Σαντορίνη, και Ρόδο.

Σχετικά με τον εμβολιασμό, ο Ν. Τζανάκης, υπογράμμισε «έστω και η πρώτη δόση προσδίδει μια ανθεκτικότητα στον οργανισμό. Να τρέξουμε να εμβολιαστούμε. Κάποιοι στα νοσοκομεία μετανιώνουν κλαίγοντας που δεν εμβολιάστηκαν» και είπε πως η ανοσία κατά 60%-62% θα επιτευχθεί στο τέλος του Αυγούστου.

Τέλος, ο καθηγητής αναφέρθηκε και στο εισπνεόμενο φάρμακο από το Ισραήλ, το οποίο σχεδιάζεται για χορήγηση σε όσους έχουν μολυνθεί από κορονοϊό. Επειδή είναι εισπνεόμενο είναι εύκολο να το παίρνει κανείς οπουδήποτε και όχι μόνο στο νοσοκομείο. Όπως επισήμανε, την αποτελεσματικότητα και την ασφάλειά του, θα μας τις δείξουν οι κλινικές δοκιμές του σκευάσματος. «Για την ώρα, είμαστε μακριά από το να γνωρίζουμε οφέλη και παρενέργειες που μπορεί να έχει», δήλωσε.

Για την έξαρση των κρουσμάτων μίλησε και ο καθηγητής Προληπτικής Ιατρικής Γιάννης Τούντας αναφέροντας πως ναι μεν ο κίνδυνος είναι μειωμένος στα παιδιά σε σχέση με τους ηλικιωμένους, αλλά «όταν μιλάμε για εκατοντάδες χιλιάδες παιδιών που μπορεί να μολυνθούν, εκεί θα θρηνήσουμε και θύματα».

Παράλληλα, τόνισε πως η χρήση μάσκας θα έπρεπε να είναι υποχρεωτική και για τους εμβολιασμένους στους εσωτερικούς χώρους, συμβαδίζοντας με τις νέες συστάσεις του CDC, αλλά και στους εξωτερικούς όπου υπάρχει συνωστισμός.

Ο καθηγητής εξήγησε, επίσης, ότι αρκούν μόνο 10 δευτερόλεπτα επαφής με κάποιον μολυσμένο για να κολλήσει κάποιος. «Ο κορωνοϊός μεταδίδεται σαν τον ιό της ιλαράς και της ανεμοβλογιάς. Είναι ένας εξαιρετικά μεταδοτικός ιός». Τέλος, όσον αφορά την ανοσία από τον εμβολιασμό, είπε ότι κατά μέσο όρο κρατάει για 8-10 μήνες, μετά τον αρχικό εμβολιασμό και πως πιθανότατα θα χρειαστεί και τρίτη δόση.

Πηγή