Έλληνας από την Κίνα: Πώς οι Κινέζοι ξεφορτώθηκαν τον κορωνοϊό

0
100

Την ώρα που ο λεγόμενος δυτικός κόσμος έχει εναποθέσει τις ελπίδες του στα εμβόλια κατά του κορωνοϊού και η Ελλάδα προχώρησε σε ένα ακόμη σκληρό lockdown, “στην Κίνα ο ιός πλέον δεν υπάρχει”. Με αυτήν την φράση απαντά σε ερώτηση του Grtimes ο Λαρισαίος Απόστολος Ζαούτσος, κάτοικος τα τελευταία 5,5 χρόνια της πανέμορφης πόλης Γκιουλίν – 800  περίπου χλμ  από την Ουχάν – στην ερώτηση πώς ο κινεζικός γίγαντας εξαφάνισε τον κορωνοϊό, στην ίδια την χώρα που τον «γέννησε».

Μάρτιος του 2021 και το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης και της Αμερικής αντιμετωπίζει ένα τρίτο κύμα κορωνοϊού, στην Κίνα “έχουν ένα χρόνο να δουν κρούσμα”.

«Αυτό που έχετε στην Ελλάδα ως καραντίνα δεν έχει καμία σχέση με την καραντίνα στην Κίνα. Αυτή η περίοδος διήρκησε περίπου 2,5 μήνες, από Ιανουάριο μέχρι περίπου Μάρτιο του 2020 και ήταν πραγματική καραντίνα» τονίζει στο Grtimes ο κ. Ζαούτσος, που εργάζεται στην Κινεζική πόλη Γκιουλίν ως μηχανολόγος-μηχανικός. Όπως εξηγεί, σε αυτό το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, επιτρεπόταν η έξοδος από το σπίτι στους κατοίκους κάθε τρεις μέρες μόνο για αγορά τροφίμων και φαρμάκων, κατόπιν σχετικής άδειας και συνοδεία ασφάλειας.

Αναφέρει δε ότι σε αυτές τις περίπου 80 μέρες έκλεισαν τα πάντα όπως καταστήματα, εστίαση, κλπ και αφού ολοκληρώθηκε αυτό το διάστημα άνοιξαν κανονικά και δεν ξανάκλεισαν ποτέ. «Το lockdown στοίχισε σε κάποιους τις επιχειρήσεις τους, αλλά όσοι επιβίωσαν του κλεισίματος, στηρίχθηκαν στις δικές τους δυνάμεις και  δεν έλαβαν καν κάποια χρηματοδότηση», εξηγεί.

Δεν υπάρχει Αστυνομία, ούτε πρόστιμα

Ο κ. Ζαούτσος έχοντας ζήσει στην Δημοκρατία της Κίνας για πάνω από 5 χρόνια επισημαίνει ότι και στην αντίληψη και την αντιμετώπιση της πανδημίας οι διαφορές με τους Έλληνες είναι πολύ μεγάλες. «Δεν χρειάστηκε να βγει η Αστυνομία στους δρόμους για να μοιράζει πρόστιμα. Ο κόσμος ήξερε τι έπρεπε να κάνει. Ήξερε ότι αν δεν ήταν αρνητικός στο κορωνοϊό – ούτε είχε έρθει πρόσφατα σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα- δεν θα μπορούσε να πάει πουθενά, ούτε να μπει σε κάποιο κλειστό χώρο» αναφέρει και τονίζει ότι η ανίχνευση των κρουσμάτων είναι απλή και ηλεκτρονική υπόθεση. Η ανίχνευση γινόταν ηλεκτρονικά και γίνεται ακόμη, μέσω εφαρμογής στο κινητό. Το κινητό του πολίτη φέρει έναν κωδικό, ο οποίος σκανάρεται, όπου πηγαίνει. Αν κάποιος εμφανιζόταν κίτρινος ή κόκκινος τότε έπρεπε να φύγει και είτε να πάει στο νοσοκομείο είτε να παραμείνει σπίτι του για 14 ημέρες.

Παράλληλα, αν κάποιος ανιχνευτεί ως κρούσμα τότε αυτόματα όλοι γίνονται κίτρινοι ή κόκκινοι που σημαίνει ότι δεν μπορούν να βγουν από το σπίτι ή να μπουν σε εσωτερικό χώρο” εξηγεί ο ίδιος και προσθέτει ότι «Είναι σαφές συνεχίζει ότι οι Κινέζοι πήραν πολύ σοβαρά το θέμα της προστασίας. Κάθε γειτονιά είχε στήσει τους δικούς της ελέγχους, με κατοίκους σε ρόλο αστυνομικών ώστε να προστατεύουν την περιοχή τους και να μην πλησιάζει κανείς που έφερε τον ιό. Κάθε πολίτης συμμετείχε σε αυτήν την διαδικασία για περίπου δύο ώρες τη μέρα». Υπογραμμίζει ότι το θέμα της προστασίας είναι ιδιωτική υπόθεση. Όπως τονίζει, υπάρχουν ακόμη έλεγχοι όπως η θερμομέτρηση, ωστόσο τις μάσκες τις φοράνε κάποιοι προαιρετικά.

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ https://www.grtimes.gr

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ: Κερδίστε χειροποίητα σκουλαρίκια από ορείχαλκο

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ: Κερδίστε ένα ζευγάρι υπέροχα χειροποίητα σκουλαρίκια από ορείχαλκο!

Πηγή