Βιώσιμες αγορές για τη νέα χρονιά!
Εάν έχεις αποφασίσει να ψωνίζεις πιο βιώσιμα φέτος, θα χαρείς πολύ να ακούσεις πως είναι πολύ πιο εύκολο απ’ ό,τι νομίζεις να συμβάλλεις στην προστασία του περιβάλλοντος. Η βιομηχανία της μόδας είναι μία από τις πιο ρυπογόνες βιομηχανίες στον πλανήτη και γι’ αυτό δεν αποτελεί έκπληξη πως όλο και περισσότεροι άνθρωποι υιοθετούν πιο έξυπνους τρόπους για shopping.
Αν, λοιπόν, φέτος θες να είσαι πιο προσεκτική στις αγορές των ρούχων σου, υπάρχουν κάποιοι εύκολοι τρόποι για να ξεκινήσεις. Παρακάτω θα βρεις μερικές συμβουλές για να γίνεις πιο συνειδητός αγοραστής.
Έλεγξε την ετικέτα:
Ρούχα αξίας 140 εκατομμυρίων λιρών εκτιμάται ότι καταλήγουν σε χώρο υγειονομικής ταφής κάθε χρόνο και συνθετικά υφάσματα όπως ο πολυεστέρας και το νάιλον είναι μερικά από τα πιο διαδεδομένα, παρόλο που δεν διασπώνται καλά στο έδαφος. Παρ’ όλα αυτά, δεν είναι μόνο τα τεχνητά υφάσματα που είναι κακά για το περιβάλλον. Κατά την παραγωγή του βαμβακιού, χρησιμοποιούνται πάρα πολλά χημικά και 3000 γαλόνια (11356 λίτρα) νερού για την παραγωγή μόνο μιας μπλούζας. Επομένως, προσπάθησε να επιλέγεις ρούχα κατασκευασμένα με βιολογικό βαμβάκι. Το να διαλέγεις 100% φυσικά, ανανεώσιμα και βιοδιασπώμενα υλικά όπως το μαλλί, είναι πάντα μια πιο φιλική προς το περιβάλλον επιλογή.
Πάρε το χρόνο σου:
Οι παρορμητικές αγορές είναι ένας από τους πιο εύκολους τρόπους να καταλήξεις να αγοράζεις κάτι που δεν χρειάζεσαι πραγματικά. Συνεπώς, το πιο πιθανόν είναι πως αυτά τα ρούχα θα καταλήξουν σε χώρους υγειονομικής ταφής, χωρίς να έχουν καν φορεθεί. Προσπάθησε λοιπόν να ψωνίζεις μόνο όταν έχεις αρκετό χρόνο να αποφασίσεις αν κάτι είναι σωστό για σένα. Εάν βιάζεσαι όμως πραγματικά και θες να αγοράσεις κάτι, σκέψου τουλάχιστον τρεις τρόπους που αυτό το κομμάτι θα μπορούσε να συνδυαστεί με άλλα κομμάτια στην γκαρνταρόμπα σου. Αν δεν τους βρεις, αφαίρεσέ το από το καλάθι σου.
Αγόρασε από συγκεκριμένα brands:
Ο αριθμός των brands που χρησιμοποιούν βιώσιμες πρακτικές στις διαδικασίες παραγωγής τους έχει αυξηθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια. Έτσι, είναι πολύ πιο εύκολο σήμερα να κάνεις ηθικές επιλογές χωρίς όμως να θυσιάζεις το στυλ σου.
Δοκίμασε να νοικιάσεις:
Όλες μας έχουμε αγοράσει ρούχα που δεν φορέθηκαν ποτέ και έμειναν σκονισμένα στο βάθος της ντουλάπας μας. Η ενοικίαση ρούχων είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να φορέσεις ένα νέο κομμάτι σε κάποια ειδική περίσταση, χωρίς να αισθάνεσαι ένοχη αργότερα πως το φόρεσες μόνο μια φορά. Μπορείς βέβαια και εσύ να νοικιάσεις τα δικά σου ρούχα σε άλλους και έτσι να βγάλεις κάποια έξτρα χρήματα. Κάποια websites ενοικίασης ρούχων που μπορείς να δοκιμάσεις είναι το Hurr και το ByRotation.
Αγόρασε μεταχειρισμένα ρούχα:
Ο καλύτερος τρόπος για να μην συμβάλεις στη μαζική παραγωγή και κατανάλωση είναι να αγοράσεις ό,τι υπάρχει ήδη. Σήμερα, υπάρχουν πολλές ιστοσελίδες με vintage και second hand ρούχα. Δοκίμασε το Retold Vintage για σοφιστικέ ζακέτες, φορέματα και πλεκτά και το Pin Denim για τα πιο cool Levi’s. Επιπλέον, δοκίμασε ιστοσελίδες μεταπώλησης πολυτελών ειδών, όπως την Vestiaire Collective και την Hardly Ever Worn.
Απέφυγε τις επιστροφές:
Είναι πιο εύκολο από ποτέ να παραγγείλεις ρούχα online και να επιστρέψεις ό,τι δεν χρειάζεσαι. Δυστυχώς όμως, τα περισσότερα από τα ρούχα που επιστρέφονται δεν είναι κατάλληλα για μεταπώληση, οπότε αποστέλλονται σε χώρους υγειονομικής ταφής. Μάλιστα, η εταιρεία αποθηκών Optoro, εκτιμάει πως οι επιστροφές που καταλήγουν στους χώρους υγειονομικής ταφής, συμβάλλουν στην παραγωγή 15 εκατομμυρίων τόνων διοξειδίου του άνθρακα.
Πρόσεχε το ‘greenwashing’:
Ενώ πολλοί οίκοι μόδας έχουν υποσχεθεί να κάνουν θετικές αλλαγές, εξακολουθούν να υπάρχουν αρκετοί που παρουσιάζονται ως φιλικοί προς το περιβάλλον με παραπλανητικές πληροφορίες και με μόνο πραγματικό σκοπό το κέρδος. Αυτή η πιο σκοτεινή πλευρά της βιομηχανίας μπορεί να το κάνει πιο δύσκολο να ξέρουμε τι είναι πραγματικά βιώσιμο. Επομένως, προσπάθησε να κάνεις λίγη έρευνα πριν αποφασίσεις να ψωνίσεις από κάποιο brand.
Δες επίσης: Αυτά είναι τα πιο εμβληματικά looks από το «Sex And The City»