Η πρώτη Αμερικάνικη ταινία που γυρίστηκε εκτός χώρας και όχι μόνο – Cineramen

0
18

Βαθμολόγησε το άρθρο

[Total: 0    Average: 0/5]


Ο ταινία Ο Θησαυρός της Σιέρα Μάντρε (The Treasure of Sierra Madre) είναι βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Μ. Τρέιβεν, το οποίο διασκεύασε για τη μεγάλη οθόνη ο ίδιος ο Τζον Χιούστον.

Εκτός από κλασική ταινία, πρόκειται για την πρώτη Αμερικανική, της οποίας μέρος των γυρισμάτων έγινε όχι μόνο εκτός στούντιο αλλά και εκτός Η.Π.Α. (μέρος το γυρισμάτων πραγματοποήθηκαν στο Μεξικό). Η ταινία παρέμεινε πιστή στο μυθιστόρημα και το 1990 επελέγη από τη Βιβλιοθήκη του Αμερικάνικου Κογκρέσου ως τμήμα του Εθνικού Μητρώου Κινηματογράφου ως πολιτιστικά, ιστορικά και αισθητικά σημαντική.

Στην ταινία ο Φρεντ Ντομπς (Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ) και ο Μπομπ Κέρτιν (Τιμ Χολτ), είναι δυο απένταροι τυχοδιώκτες που αναζητούν την τύχη τους στο Μεξικό. Αμφότεροι έχουν εξαπατηθεί από τον ιδιοκτήτη τοπικής εταιρίας (Μπάρτον ΜακΛέιν), ο οποίος προσλαμβάνει εργάτες τους οποίους αρνείται να πληρώσει για τις υπηρεσίες τους και βρίσκονται να τα πίνουν μαζί σε μια παμπ της περιοχής όπου συναντούν έναν ηλικιωμένο χρυσοθήρα τον Χάουαρντ (Γουόλτερ Χιούστον), ο οποίος αναζητά συνεργάτες. Όμως κανείς από τους δυο άνδρες δεν έχει το ποσό των χρημάτων που ζητάει ο Χάουαρντ για να συνεργαστεί μαζί τους. Αργότερα ο Ντομπς κερδίζει ένα μικρό ποσό σε κλήρωση και η τύχη των δυο ανδρών αλλάζει. Οι δυο άνδρες βρίσκουν τον Χάουαρντ και οι τρεις ξεκινούν το ταξίδι τους στα βουνά όπου πρόκειται να ψάξουν να βρουν χρυσό. Μετά από μέρες αναζήτησης βρίσκουν ένα σημείο γης από όπου καταφέρνουν να εξορύξουν χρυσό, τον οποίο χωρίζουν σε τρία μέρη. Στο ταξίδι της επιστροφής ο καθένας από τους τρεις άνδρες αρχίζει να ανησυχεί ότι κάποιος από τους συντρόφους τους θα προσπαθήσει να κλέψει το χρυσό. Η κατάσταση περιπλέκεται ακόμα περισσότερο όταν στο δρόμο συναντούν τον Κόουντι (Μπρους Μπένετ), έναν άνδρα που επιμένει να τους ακολουθήσει.

Προτάθηκε για 4 βραβεία Όσκαρ και κέρδισε 3. Έχασε το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας από τον Άμλετ (Hamlet) του Λόρενς Ολίβιε, ενώ ο σκηνοθέτης της Τζον Χιούστον κατάφερε να υπερισχύσει του Ολίβιε κερδίζοντας το Όσκαρ Σκηνοθεσίας. Ο Χιούστον βραβεύτηκε επίσης το Όσκαρ Διασκευασμένου Σεναρίου, ενώ ο πατέρας του Γουόλτερ στέφθηκε νικητής του Όσκαρ Β΄ Ανδρικού Ρόλου.

Cineramen

Νίκος Δρίβας

Νίκος Δρίβας

Facebook Twitter Google+

Δημιουργός και συντάκτης του www.cineramen.gr αλλά κυρίως φανατικός του σινεμά

Δείτε ακόμα στο Cineramen

Πηγή