Οι πληροφορίες επιβεβαιώθηκαν και έτσι η Nvidia είναι ο νέος ιδιοκτήτης της αγγλικής ARM Holdings, σε μια συμφωνία ύψους 40 δισ. δολαρίων.
Η πολύ σημαντική αυτή συμφωνία δεν εντυπωσιάζει μόνο με το ύψος της εξαγοράς -το δεύτερο μετά από αυτό της εξαγοράς της EMC από την Dell- αλλά από το τι σημαίνει στο χώρο αφού είναι η μεγαλύτερη που έχει πραγματοποιηθεί στη βιομηχανία των ημιαγωγών. Η Softbank – ο μέχρι πρότινος ιδιοκτήτης της ARM-, θα παραμείνει στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας με ποσοστό «κάτω από 10%», κάτι που σημαίνει ότι η Nvidia αποκτά τον πλήρη έλεγχο της εταιρείας.
Από την ανακοίνωση μαθαίνουμε ακόμα τα σχέδια της Nvidia για την ARM και κυρίως το ότι σε αυτά είναι να διατηρήσει το μοντέλο αδειοδότησης της αρχιτεκτονικής ARM σε τρίτες εταιρείες, ένα μοντέλο που αποτελεί άλλωστε έναν από τους λόγους της τεράστιας επιτυχίας της εταιρείας. Συνολικά 180 δισ. τσιπ βασισμένα σε αρχιτεκτονική της ARM έχουν διατεθεί από την αρχή λειτουργίας της εταιρείας, με τα 22 δισ. μόνο τον τελευταίο χρόνο. Στους συνεργάτες της ARM περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων μεγαθήρια στο χώρο της τεχνολογίας όπως η Samsung Electronics, η Apple, η Qualcomm, η Intel και η Huawei, χωρίς να υπάρχει για την ώρα κάποια αντίδραση από αυτούς.
Η Nvidia αποκτά με την ολοκλήρωση της εξαγοράς πρόσβαση σε ένα πολύτιμο θησαυροφυλάκιο πνευματικής ιδιοκτησίας αλλά και σε ικανότατους μηχανικούς που μπορούν να τη βοηθήσουν να αναπτύξει γρήγορα προσαρμοσμένες αρχιτεκτονικές CPU για ιδία χρήση οι οποίες στη συνέχεια θα διευρύνουν την παρουσία της Nvidia στην εξαιρετικά κερδοφόρα αγορά των data center. Ήδη η Nvidia έχει ανοίξει το δρόμο για την ενσωμάτωση των τεχνολογιών της ARM με τις δικές της GPU μέσω της πρόσφατης ανακοίνωσης υποστήριξης CUDA σε αρχιτεκτονικές της ARM, με την εταιρεία να έχει πλέον τον πλήρη έλεγχο των ARM ISA που της επιτρέπει μια πολύ πιο στενή ενσωμάτωσή τους στις λύσεις της.
Η πνευματική ιδιοκτησία της ARM θα παραμείνει επίσης καταχωρημένη στο Ηνωμένο Βασίλειο και η Nvidia θα «διατηρήσει το όνομα και την ισχυρή ταυτότητα της ARM» ενώ στη συμφωνία δεν περιλαμβάνεται το τμήμα IoT της εταιρείας. Η Nvidia υπόσχεται ότι η έδρα της ARM θα παραμείνει στο Cambridge του Ηνωμένου Βασιλείου, ότι θα διατηρήσει το brand καθώς και ότι θα επεκτείνει το τμήμα έρευνας και ανάπτυξης της εταιρείας που έχει έδρα στη συγκεκριμένη τοποθεσία με ένα νέο κέντρο έρευνας και εκπαίδευσης τεχνητής νοημοσύνης. Σε αυτό θα εγκατασταθεί ένας υπερυπολογιστής AI που θα στηρίζεται σε τεχνολογία των ARM/Nvidia και θα προορίζεται για την έρευνα.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η Softbank -η οποία είχε εξαγοράσει την ARM το 2016 έναντι 31 δισ. δολαρίων- θα λάβει 21.5 δισ. δολάρια σε μετοχές της Nvidia καθώς και 12 δισ. δολάρια σε μετρητά, με τα 2 από αυτά να εξοφλούνται άμεσα με τις πρώτες υπογραφές. Ένα ποσό 5 δισ. δολαρίων μπορεί να προστεθεί στο σύνολο αν επιτευχθούν συγκεκριμένοι οικονομικοί στόχοι. Αναμενόμενα η συμφωνία της Softbank με την Nvidia αναμένεται να οριστικοποιηθεί μέσα σε ένα διάστημα 18 μηνών αφού υπόκειται σε έγκριση από την αρμόδια κανονιστική αρχή.