Κατανάλωση ροφημάτων και παχυσαρκία

0
28

Η παχυσαρκία είναι μια χρόνια ασθένεια και χρειάζεται μακροχρόνια διαχείριση. Το υπερβολικό βάρος (που ορίζεται ως δείκτης μάζας σώματος 25-29,9) και η παχυσαρκία  (BMI ≥30) είναι ολοένα και συχνότερα, επιβαρύνοντας δισεκατομμύρια ανθρώπων σε όλο τον κόσμο, ενώ συνδέεται με ένα ευρύ φάσμα ασθενειών.

Είναι επιστημονικά τεκμηριωμένη η σχέση μεταξύ της αυξημένης κατανάλωσης ροφημάτων και ποτών και της αυξημένης πρόσληψης ενέργειας και σωματικού βάρους.  Υπάρχουν ενδείξεις στην επιστημονική βιβλιογραφία που σχετίζουν την κατανάλωση συγκεκριμένων ποτών με προστιθέμενα σάκχαρα  με την παχυσαρκία και το αυξημένο σωματικό βάρος.

Τα ροφήματα με πρόσθετα σάκχαρα ή γλυκαντικά (Sugar-Sweetened Beverages,SSBs) καλύπτουν μια μεγάλη ποικιλία ποτών, συμπεριλαμβανομένων των αναψυκτικών / σόδα, των χυμών, αθλητικά ποτά, ενεργειακά ποτά, καφές, τσάι, ρόφημα σοκολάτας, με προσθήκη ζάχαρης. Βασικό θέμα είναι η ποσότητα των προστιθέμενων σακχάρων στα προϊόντα, κάτι το οποίο αποτελεί μεγάλο πρόβλημα για τη δημόσια υγεία. Μεγάλο ενδιαφέρον αποτελούν τα προστιθέμενα σάκχαρα στα ποτά. Διαπιστώθηκε ότι το 32- 35% των συσκευασμένων ποτών που αγοράζονται περιέχουν συστηματικά πρόσθετα σάκχαρα.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συστήνει η πρόσληψη σακχάρων να είναι μικρότερη του  10% τουλάχιστον της συνολικής ημερήσιας θερμιδικής πρόσληψης. Θεωρώντας ότι ένας ενήλικας καταναλώνει κατά μέσο όρο 2000 kcal αυτό σημαίνει ότι η ημερήσια πρόσληψη σακχάρων πρέπει να είναι μικρότερη των 50g ημερησίως. Κύριες πηγές προστιθέμενων σακχάρων: 50% φρουκτόζη και 50% γλυκόζη.

Παρατηρείται το γεγονός ότι τα ροφήματα όπως αναψυκτικά και χυμοί συμβάλλουν στην ημερήσια ενεργειακή πρόσληψη. Η αφαίρεση SSBs ποτών που περιέχουν ενέργεια από τη διατροφή μας, μπορεί να είναι ένα μήνυμα δημόσιας υγείας, έτσι ώστε να αποτραπεί η αύξηση του σωματικού βάρους. Δεν είναι γνωστό εάν αυτό μπορεί να επιτευχθεί στο επίπεδο του ατόμου, αν δεν αποτρέψουμε τη διαθεσιμότητα αυτών των ποτών, αλλά μπορεί να απαιτηθεί η παρέμβαση των ρυθμιστικών αρχών, έτσι ώστε να επιτευχθεί ένας καλύτερος έλεγχος του σωματικού βάρους.

Η ισπανική κοινωνία Συλλογικής διατροφής (SENC) έκανε μια πυραμίδα υγιεινής ενυδάτωσης ως οδηγό για την πρόσληψη στον ισπανικό πληθυσμό. Είναι ένα πρακτικό εργαλείο που θέτει τη σύσταση με απλό και διδακτικό τρόπο.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ

  • Η κατανάλωση SSBs δείχνει ότι έχει σχέση με την ανθυγιεινή διατροφή, η κατανάλωση των οποίων οδηγεί σε υψηλότερο δείκτη μάζας σώματος και υψηλότερης ποσότητας λιπώδους ιστού σε σύγκριση με αυτούς που δεν καταναλώνουν.
  • Σε σχέση με την ενεργειακή ετικέτα, παρατηρείται χαμηλό επίπεδο γνώσης όσον αφορά την ανάγνωση της διατροφικής επισήμανσης, συμπεριφορά η οποία έχει ως συνέπεια το υπέρβαρο και την παχυσαρκία .Στα πλαίσια της δημόσιας υγείας επιβάλλεται η εκπαίδευση του πληθυσμού για την ανάγνωση και την κατανόηση της διατροφικής ετικέτας των τροφίμων.

Συστάσεις για την κατανάλωση ροφημάτων:

  • Επιλέξτε το νερό και τον καφέ χωρίς ζάχαρη ή τσάι, στη θέση των ποτών με γλυκαντικά.
  • Επιλέξτε φρούτα αντί να πίνετε χυμό φρούτων ή ποτά φρούτων.
  • Μειώστε τα ροφήματα με πρόσθετα σάκχαρα ή γλυκαντικά που περιέχουν θερμίδες
  • Αντικαταστήστε το γάλα που περιέχει πολλά λιπαρά, με λιγότερα λιπαρά
  • Εάν είστε ενήλικας και επιλέγετε να πίνετε αλκοόλ, καταναλώστε το σε μέτρια ποσότητα
  • Αποφύγετε το αλκοόλ σε περιπτώσεις που θα προκαλούσε κίνδυνο

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

  1. Bray G. A. and Popkin B. M. (2013). Calorie-sweetened beverages and fructose: what have we learned 10 years later. Pediatric Obesity 8, 242–248
  2. Ng Shu Wen, Ostrowski D. Jessica, and Kuo-ping L. (2017) Trends in added sugars from packaged beverages available and purchased by US households, 2007–2012. Am J Clin Nutr ;106:179–88
  3. Nissensohn Mariela, Fuentes Lugo Daniel and Serra-Majem Lluis (2016). Comparison of beverage consumption in adult populations from three different countries: do the international reference values allow establishing the adequacy of water and beverage intakes? Nutr Hosp 2016;33(Supl. 3):27-34
  4. Poppitt D. Sally (2015). Beverage Consumption: Are Alcoholic and Sugary Drinks Tipping the Balance towards Overweight and Obesity? Nutrients , 7, 6700-6718
  5. Rippe JM and Angelopoulos TJ (2016) Added sugars and risk factors for obesity, diabetes and heart disease. International Journal of Obesity 40, S22–S27
  6. SACN (2015) Carbohydrates and Health. Why 5%? An explanation of the Scientific Advisory Committee on Nutrition’s recommendations about sugars and health, in the context of current intakes of free sugars, other dietary recommendations and the changes in dietary habits needed to reduce consumption of free sugars to 5% of dietary energy. Public Health England
  7. Scharf J. Rebecca, DeBoer Scharf and D. Mark (2016). Sugar-Sweetened Beverages and Children’s Health. Annu. Rev. Public Health 2016. 37:273–93
  8. Sherk Adam, Naimi S. Timothy, Stockwell Tim, Hobin Erin (2019) Calorie Intake from Alcohol in Canada: Why New Labelling Requirements are Necessary. Canadian Journal of Dietetic Practice and Research – Vol. 80
  9. World Health Organization,( 2015) Guideline: Sugars intake for adults and children
  10. Κοϊδου Ειρήνη, Duyff R., Εγχειρίδιο Τροφίμων και Διατροφής της Αμερικανικής Διαιτητικής Εταιρείας, σοφία εκδόσεις, Θεσσαλονίκη 2014

Πηγή