Κάθε φορά που τίθεται το ερώτημα γιατί δεν αντικαθίστανται οι κολώνες με τα εναέρια καλώδια από υπόγειες καλωδιώσεις, η απάντηση είναι: Μας κοστίζουν ακριβά. Μήπως όμως μας «κοστίζουν» ακριβότερα οι… πολιτικές συζητήσεις για τις δομικές αδυναμίες του κρατικού μηχανισμού, οι οποίες και δεν γίνονται ποτέ στα σοβαρά; Αντιθέτως μάλιστα εξαντλούνται πάντα σε έναν γραφικό χιονοπόλεμο εντυπώσεων; Σαν να υπήρχε κόκκινο, πράσινο ή μπλε χιόνι ένα πράγμα.
Μεγαλώνει ο θυμός μας κάθε φορά που έρχεται ο χειμώνας. Αλλά και το καλοκαίρι. Κάθε φορά που τα «ακραία καιρικά φαινόμενα» θα επιφέρουν κλείσιμο της εθνικής οδού, διακοπή στην ηλεκτροδότηση, πυρκαγιές, πλημμύρες.
Κι όλο και ψάχνουμε εμείς οι πολίτες κάποιον να καταγγείλουμε. Κι όλο η εκάστοτε αντιπολίτευση να καταγγέλει : «Η ανίκανη κυβέρνηση έκανε αυτό που ξέρει να κάνει, να κλείνει.. Έκοψε την Ελλάδα στα δύο. Το κράτος ανύπαρκτο…». Η καταγγελία της αντιπολίτευσης, εν προκειμένω, αναφέρεται στον πρόσφατα, προληπτικό αποκλεισμό της Εθνικής Οδού. Ένας αποκλεισμός που βέβαια μας στέρησε εικόνες από αποκλεισμένους και οργισμένους οδηγούς (γιατί …δεν είχαν πληροφορηθεί για τον επερχόμενο χιονιά), από μποτιλιαρίσματα χιλιομέτρων.
Και για να μείνουμε στα σημερινά: Μετά ήρθαν οι διακοπές ρεύματος και νερού, οι αποκλεισμοί σε σπίτια και στάνες. Και μαζί και οι …κατάρες για Δημάρχους, Περιφερειάρχες, δασάρχες, ΔΕΗ, ΑΔΕΔΔΗΕ, ΑΔΜΗΕ, κυβέρνηση και όλο το πολιτικό σύστημα.
Υπερβολικός; Χρόνια τα λέμε, χρόνια η κεντρική εξουσία αναγνωρίζει το πρόβλημα, αλλά αποτέλεσμα μηδέν. Κάθε χρόνο πχ τον Χειμώνα σε κάποιες περιοχές, λόγω των καιρικών συνθηκών, δέντρα θα ξεριζωθούν και θα πέσουν σε ηλεκτροφόρα καλώδια της ΔΕΗ, πάνω σε ΙΧ ή σε δρόμους και θα τους αποκλείσουν.
Κάθε Καλοκαίρι κλαδιά δέντρων ,λόγω του αέρος, θα ακουμπήσουν ηλεκτροφόρα καλώδια της ΔΕΗ ή θα πέσουν σε υποσταθμούς και θα προκαλέσουν διακοπή ρεύματος. Ακόμη χειρότερα, σε κάποιες περιοχές τα ξερά χόρτα, που δεν έχουν καθαριστεί (από ποιόν είναι μια άλλη ιστορία γραφειοκρατικής τρέλας) προκαλούν πυρκαγιές (βοηθούντος και του ασυνείδητου …γείτονα) και μαζί διακοπές, αφού τα καλώδια της ΔΕΗ θα καούν.
Και γιατί δεν φροντίζουν οι αρμόδιοι να κλαδέψουν τα δέντρα ή να καθαρίσουν εκτάσεις από στεγνά χόρτα, θα μου πείτε ; Οι Δήμαρχοι, λέει, εκτός του ότι δεν έχουν τόσα χρήματα ούτε προσωπικό να κάνουν αυτή τη δουλειά, δηλώνουν και αναρμόδιοι σε πολλές περιπτώσεις. Και διαβάστε τη λεπτομέρεια: Για τα κλαριά που εφάπτονται σπιτιών η ΔΕΗ, λέει, είναι αρμόδια. Αν όμως τα δέντρα είναι σε κεντρικό δρόμο ή σε δάσος…τρέχα γήρευε. Μόνο με άδεια του Δασαρχείου γίνεται καθάρισμα ή κοπή. Πότε θα πάρεις την άδεια του Δασαρχείου; Σχεδόν ποτέ.
Είναι πολλά τα παράδοξα που συμβαίνουν σ αυτή τη χώρα μα το κυριότερο στην προκειμένη περίπτωση είναι πως βρισκόμαστε στις αρχές του 21 ο αιώνα και η διανομή του ηλεκτρικού ρεύματος εξακολουθεί να γίνεται στη χώρα μας με τις τριτοκοσμικές κολώνες και τα εναέρια ηλεκτροφόρα καλώδια. Γιατί τα υπόγεια καλώδια κοστίζουν…
Μήπως όμως μας «κοστίζουν» ακριβότερα οι… πολιτικές συζητήσεις για τις δομικές αδυναμίες του κρατικού μηχανισμού, οι οποίες και δεν γίνονται ποτέ στα σοβαρά; Αντιθέτως μάλιστα εξαντλούνται πάντα σε έναν γραφικό χιονοπόλεμο εντυπώσεων; Σαν να υπήρχε κόκκινο, πράσινο ή μπλε χιόνι ένα πράγμα.
Το θετικό πάντως είναι ότι η τελευταία κακοκαιρία, με τα τόσα μεγάλα προβλήματα που προκάλεσε και μας έφερε εκχιονιστικά ακόμη και στο …Κολωνάκι, μας δίνει αφορμή για λήψη, επιτέλους, σοβαρών αποφάσεων.
Ήδη ο πρωθυπουργός, οποίος αναγνώρισε την ύπαρξη του αλαλούμ σχετικά με τις αρμοδιότητες των διαφόρων υπηρεσιών και οργανισμών και εξέφρασε την ενόχλησή του γι αυτό, προανάγγειλε πρωτοβουλία προκειμένου να υπάρχει αποκρυστάλλωση των αρμοδιοτήτων σε όλα τα επίπεδα κρατικής λειτουργίας, αλλά και δράσεις υποδομών που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή.
Μεταξύ αυτών και υπογειοποίηση των καλωδίων της ΔΕΗ, κάτι που επικρατεί στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.
Είθε οι εξαγγελίες αυτές να λάβουν σάρκα και οστά. Όχι για τίποτε άλλο δηλαδή, αλλά τουλάχιστον εμείς οι …ιθαγενείς να φωνάζουμε κάθε χειμώνα « Επιτέλους στα λευκά η Ελλάδα απ’ άκρη σ’ άκρη.. Θα δούμε άσπρη μέρα» και δεν θα τραγουδάμε το «Μπήκε ο χειμώνας κι ο κοσμάκης τα ’χει χάσει…».
Γράφει ο Φώτης Σιούμπουρας
Διευθυντής – Σύμβουλος Έκδοσης – Εκδότης