Οι επιστήμονες ξεκλειδώνουν το μυστήριο με τους κρατήρες στη Σιβηρία

0
52

Οι επιστήμονες βρίσκονται ένα βήμα πιο κοντά στη λύση του μυστηρίου των 17 κρατήρων που σχηματίστηκαν στη σιβηρική τούνδρα.

Σύμφωνα με το CNN, πέρυσι, μέλη ενός συνεργείου της ρωσικής τηλεόρασης που πέταξε πάνω από την περιοχή βρέθηκε μπροστά σε έναν τεράστιο κρατήρα με βάθος 30 μέτρων και πλάτος 20 μέτρων και εντυπωσιάστηκαν με την εικόνα που αντίκρισαν.

Συνολικά υπάρχουν 17 κρατήρες, που δημιουργήθηκαν από το 2013. Οι επιστήμονες προσπαθούν να εντοπίσουν τι ακριβώς τους δημιούργησε, εικάζοντας ότι συνδέονται με την κλιματική αλλαγή. Για να βρουν απάντηση, πραγματοποίησαν φωτογραφήσεις με drone, ενώ προχώρησαν σε τρισδιάστατες μοντελοποιήσεις, αξιοποιώντας και την τεχνητή νοημοσύνη.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν drone, που τράβηξε 80 φωτογραφίες, βάσει των οποίων δημιούργησαν τρισδιάστατο μοντέλο του κρατήρα, με βάθος 30 μέτρων.

Πιλότος του drone ήταν ο συγγραφέας της μελέτης Ιγκόρ Μπογκογιαλένσκι. Ωστόσο η φωτογράφηση δεν ήταν εύκολη επιχείρηση, καθώς όπως είπε: «Τρεις φορές κοντέψαμε να το χάσουμε, αλλά τελικά καταφέραμε να πάρουμε τα δεδομένα».Το μοντέλο έδειξε ασυνήθιστα σπήλαια στο κάτω μέρος του κρατήρα. Σε ένα βαθμό επιβεβαίωσε τις υποθέσεις των επιστημόνων, ότι το αέριο από μεθάνιο δημιουργείται σε κοιλότητα στον πάγο, προκαλώντας ανάχωμα να στο επίπεδο του εδάφους. Το ανάχωμα μεγαλώνει σε μέγεθος, ενώ στη συνέχεια αρχίζει να εκρήγνυται πάγος και άλλα υλικά, που αφήνουν πίσω τους τον τεράστιο κρατήρα.

Άγνωστη παραμένει ακόμη η πηγή του μεθανίου. Οι επιστήμονες δεν αποκλείουν να προέρχεται από τα βαθιά στρώματα της γης ή από τα πιο κοντινά στην επιφάνεια ή και από τα δύο.

Μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί 17 κρατήρες. Άγνωστο παραμένει πόσοι είναι συνολικά ή πότε θα εμφανιστεί ο επόμενος. Οι επιστήμονες διαθέτουν περιορισμένα εργαλεία για τον εντοπισμό και τη χαρτογράφησή τους. Ωστόσο αποτελεί αντικείμενο έρευνας από ομάδα στο ερευνητικό κέντρο Woodwell της Μασαχουσέτης. Οι ερευνητές ανέπτυξαν αλγόριθμο για να ποσοτικοποιήσουν τις αλλαγές σε χαρακτηριστικά, όπως είναι το ύψος των αναχωμάτων και η επέκταση ή η συρρίκνωση των λιμνών στην περιοχή.

Μέχρι στιγμής, το μοντέλο προέβλεψε σωστά τους επτά κρατήρες που είχαν αναφερθεί από τους επιστήμονες έως το 2017 και αποκάλυψε το σχηματισμό τριών νέων. Παράλληλα, οι ερευνητές σημειώνουν ότι οι κρατήρες αποτελούν μόνον έναν από τα ανησυχητικά σημάδια ότι στις βορειότερες άκρες του πλανήτη υπάρχουν ριζικές αλλαγές.

Περίπου στο 5% των 327.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων που ερεύνησε η ομάδα εκδηλώθηκαν απότομες αλλαγές μεταξύ 1984 και 2017. Μεταξύ αυτών η κατάρρευση του εδάφους, ο σχηματισμός νέων λιμνών, η εξαφάνιση άλλων και η διάβρωση των ποταμών, σύμφωνα με την έρευνα, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Geosciences τον Ιανουάριο.

 Ακολουθήστε τις ειδήσεις του BestNews στο Google News

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ: Κερδίστε χειροποίητα σκουλαρίκια από ορείχαλκο

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ: Κερδίστε ένα ζευγάρι υπέροχα χειροποίητα σκουλαρίκια από ορείχαλκο!

Πηγή