Οι σημερινές ουσίες επιλογής των εφήβων μπορεί να είναι πιο δύσκολο να εντοπιστούν από τους ενήλικες

0
45

Παρά τις εξελίξεις στην τεχνολογία και τη διαθεσιμότητα, ένας από τους καλύτερους τρόπους για τους γονείς και τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης να προλάβουν ή να βοηθήσουν να σταματήσει η χρήση ουσιών από τους εφήβους εξακολουθεί να είναι μια παλιομοδίτικη συζήτηση, σύμφωνα με ένα νέο Viewpoint.

Το άρθρο, το οποίο γράφτηκε από μια ομάδα εκπαιδευόμενων του Πανεπιστημίου του Rhode Island υπό την προικισμένη καθηγήτρια Prochaska Sarah Feldstein Ewing, τονίζει ότι η στήριξη στην ανίχνευση μέσω άτυπης παρατήρησης – όπως έκαναν συνήθως οι γονείς και οι πάροχοι υπηρεσιών με τη χρήση αλκοόλ και καπνού – γίνεται γρήγορα παρελθόν. Το έγγραφο παρέχει στους επαγγελματίες υγείας και στους γονείς συγκεκριμένα βήματα για τον έλεγχο, την ανίχνευση και την παρέμβαση.

Την τελευταία δεκαετία παρατηρήθηκε μια παγκόσμια αύξηση της χρήσης ηλεκτρονικών τσιγάρων/απορρόφησης από τους εφήβους, της κάνναβης και των συνταγογραφούμενων οπιοειδών που δεν λαμβάνονται σύμφωνα με τη συνταγή.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η αύξηση αυτή υποβοηθήθηκε από εντελώς νέες μεθόδους χρήσης και χορήγησης ουσιών – όπως τα φαγώσιμα από κάνναβη και το άτμισμα – καθώς και από τη χαμηλότερη αντίληψη των νέων για τη βλάβη ή/και τη μεγαλύτερη προσβασιμότητα.

Αυτές οι ουσίες έχουν “αόρατα συμπτώματα” για τους ενήλικες και, με τη σειρά τους, μπορεί να είναι πολύ πιο δύσκολο να εντοπιστούν από τους γονείς, τους φροντιστές και τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης.

“Αυτό που είναι τόσο διαφορετικό σήμερα σε σχέση με τις προηγούμενες γενιές είναι ότι οι γονείς και οι πάροχοι μπορούσαν πραγματικά να βασιστούν σε αυτά που παραδοσιακά θεωρούμε ως προφανή σημάδια για να καταλάβουν αν τα παιδιά κάνουν χρήση. Γύρισαν στο σπίτι μυρίζοντας τσιγάρο ή κάνναβη; Υπάρχει αλκοόλ στην αναπνοή τους; Έχουν προβλήματα στην ομιλία τους;” δήλωσε ο Feldstein Ewing. “Ενώ ορισμένα από αυτά τα πράγματα εξακολουθούν να λειτουργούν, εκεί που αντιμετωπίζουμε πρόβλημα σήμερα είναι ότι, όλο και περισσότερο, οι ουσίες που χρησιμοποιούν τα παιδιά δεν είναι τόσο εύκολο να εντοπιστούν. Και, τα σημάδια δεν είναι τόσο εμφανή όσο ήταν κάποτε”.

Αυτό είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό όταν πρόκειται για τον ακόμα αναπτυσσόμενο εγκέφαλο των εφήβων. Ενώ οι τρόποι με τους οποίους αυτές οι ουσίες επηρεάζουν τον εγκέφαλο βρίσκονται υπό συνεχή διερεύνηση, υπάρχουν στοιχεία που υποδηλώνουν ότι η χρήση τους κατά την εφηβεία μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη μακροπρόθεσμη νευρική και συμπεριφορική ανάπτυξη. Επίσης, επειδή η χρήση τους μπορεί να είναι δύσκολο να εντοπιστεί από τους ενήλικες, οι νέοι μπορεί να είναι πιο πιθανό να μεταβούν από τον πειραματισμό σε βαρύτερη, επικίνδυνη χρήση με τρόπο που συχνά δεν εντοπίζεται από τους παρόχους ή τους φροντιστές μέχρι να υπάρξει ουσιαστικός αντίκτυπος στο σχολείο, την εργασία ή τις προσωπικές ή οικογενειακές τους σχέσεις.

Εκτός από τη θέση της ως καθηγήτριας ψυχολογίας στο Κολέγιο Επιστημών Υγείας του URI, η Feldstein Ewing είναι κλινικός ιατρός παιδιών/εφήβων με πάνω από δύο δεκαετίες εμπειρίας στην πρόληψη και θεραπεία της χρήσης ουσιών από εφήβους.

“Οικογένειες έρχονταν σε μένα για θεραπεία για νέους που έκαναν βαριά χρήση ουσιών και μου έλεγαν: “Δεν ήξερα καν ότι το παιδί μου έκανε χρήση”. Οι γονείς περνούν δύσκολα και τώρα που πολλές πολιτείες νομιμοποιούν την κάνναβη για ψυχαγωγική χρήση, νομίζω ότι οι γονείς και οι πάροχοι αισθάνονται πραγματικά αμήχανοι για να το διαχειριστούν”, δήλωσε.

Το Viewpoint απευθύνεται κυρίως σε παρόχους υπηρεσιών υγείας για εφήβους, οι οποίοι βρίσκονται σε μοναδική θέση να βοηθήσουν στην ανίχνευση καθώς και στη διευκόλυνση της πρόσβασης σε υπηρεσίες θεραπείας, λόγω των επαναλαμβανόμενων ραντεβού τους με νέους.

Όμως, λέει η Feldstein Ewing, οι γονείς και οι φροντιστές μπορούν επίσης να βρουν τις συστάσεις χρήσιμες. Το άνοιγμα των γραμμών επικοινωνίας με τους νέους μπορεί να προσφέρει στους εφήβους μια πλατφόρμα στην οποία να συζητούν τις τρέχουσες ανησυχίες της ζωής τους, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης ουσιών. Ένας απλός τρόπος με τον οποίο οι γονείς ή οι φροντιστές μπορούν να το κάνουν αυτό, λέει, είναι να αυξήσουν τη συχνότητα των οικογενειακών δείπνων.

“Είναι σίγουρα δύσκολο σήμερα – οι οικογένειες είναι απασχολημένες με τη δουλειά, το σχολείο, τον αθλητισμό και άλλες δραστηριότητες. Αλλά το θέμα είναι ότι, αν αυτό μπορεί να είναι ένα μέρος όπου βλέπετε και συνδέεστε με τα παιδιά σας κάθε μέρα, θα είναι πιο εύκολο να παρατηρήσετε μικρές αλλαγές στη συμπεριφορά ή σε άλλα πρότυπα. Δεν χρειάζεται καν να είναι ένα δείπνο, μπορεί επίσης να πάρει τη μορφή διαδρομών ή περιπάτων — αν παρέχετε ένα φόρουμ για να μιλήσετε για “κανονικά πράγματα”, θα είναι πιο εύκολο για εκείνα και για εσάς να αναφέρετε αυτά τα πράγματα”.

Η χρήση από τους παρόχους καλά επικυρωμένων εργαλείων ελέγχου της χρήσης ουσιών, ειδικά για εφήβους, συνιστάται ως μέρος του πλαισίου — όπως και η ενεργός ακρόαση και η χρήση ανοικτών ερωτήσεων. Οι πάροχοι μπορεί επίσης να είναι σε θέση να επικοινωνήσουν πράγματα που οι γονείς δεν μπορούν, όπως οι κίνδυνοι και οι πιθανές μακροπρόθεσμες επιπτώσεις που σχετίζονται με αυτές τις ουσίες.

Με την ίδια λογική, οι έφηβοι μπορεί να είναι πιο πιθανό να ανοιχτούν στους παρόχους στο πλαίσιο ασθενούς-παρόχου. Οι γονείς και οι πάροχοι μπορεί να διαπιστώσουν ότι οι ερωτήσεις σχετικά με τη χρήση από συνομηλίκους μπορεί να παρέχουν χρήσιμες πληροφορίες, ενώ παράλληλα να θεωρούνται λιγότερο παρεμβατικές για τους νέους.

“Το πιο σημαντικό μέρος όλων αυτών είναι ότι πρόκειται για νέο έδαφος – και αυτό είναι εντάξει. Τα πράγματα που κάναμε ιστορικά δεν μεταφράζονται πλέον καλά για αυτές τις νέες μορφές ουσιών, οπότε πρέπει να αναπροσαρμοστούμε.

Οι πάροχοι και οι γονείς συχνά δεν αισθάνονται άνετα να συζητούν θέματα όπως η χρήση ουσιών, επειδή δεν είναι σίγουροι τι να κάνουν αν οι έφηβοι πουν: “Ναι , κάνουμε χρήση””, δήλωσε η Feldstein Ewing. “Όμως, όταν φτάνουμε στο θέμα, παρόλο που συχνά σκεφτόμαστε ότι οι έφηβοι περνούν τον περισσότερο χρόνο τους με τους φίλους τους, οι γονείς εξακολουθούν να έχουν τη μεγαλύτερη επιρροή στη συμπεριφορά των εφήβων τους. Επομένως, είναι σημαντικό να γνωρίζουν πού βρίσκονται, με ποιους κάνουν παρέα και να είναι ανοιχτοί στο να κάνουν αυτές τις μερικές φορές τρομακτικές συζητήσεις σε σταθερή βάση. Και, οι πάροχοι έχουν να διαδραματίσουν έναν κρίσιμο ρόλο στην υποστήριξη των παιδιών και των οικογενειών”.

The post Οι σημερινές ουσίες επιλογής των εφήβων μπορεί να είναι πιο δύσκολο να εντοπιστούν από τους ενήλικες appeared first on Νέοι Γονείς.

Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή