“Οι άνθρωποι που βρίσκονται σε θέση ευθύνης έχουν κατά κάποιον τρόπο μία υποχρέωση να βοηθήσουν και αυτούς που είναι σε πιο μειονεκτική θέση”, σημείωσε μεταξύ άλλων ο προϊστάμενος του οικονομικού γραφείου του Πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης, σε μία διαφορετική από τις συνηθισμένες συζήτηση με τον Φώτη Σεργουλόπουλο. “Για να προωθήσουμε τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ πρέπει να προωθήσουμε και τα δικαιώματα άλλων κοινωνικών ομάδων και αντίστροφα”, τόνισε ο κ. Πατέλης, για την απόφασή του να μιλήσει ανοιχτά για την προσωπική του ζωή και τον σεξουαλικό του προσανατολισμό.
Ερωτώμενος για την προσέγγιση του Πρωθυπουργού γύρω από τα ζητήματα που αφορούν τη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα αλλά και την επιλογή να έχει ως στενό συνεργάτη κάποιον ο οποίος είναι ανοιχτά ομοφυλόφιλος, υπογράμμισε πως “ο Πρωθυπουργός είναι ένας άνθρωπος που πιστεύει ότι πρέπει να έχει γύρω του ειδικούς και ανθρώπους από διαφορετικά περιβάλλοντα. Είναι ένας πολύ ανοιχτός και πραγματικά φιλελεύθερος άνθρωπος. Και εμένα με αξιολόγησε με βάση την εργασία μου”. Ενώ αναφορικά με την προσέγγιση συνολικά της Νέας Δημοκρατίας ξεκαθάρισε πως “έχουμε να κάνουμε με μία κυβέρνηση πολυσυλλεκτική στην οποία εκπροσωπούνται διαφορετικές απόψεις”, σημειώνοντας παράλληλα πως πολλά μέλη της κυβέρνησης επικοινώνησαν μαζί του για να τον συγχαρούν και πως για πρώτη φορά η ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα εκπροσωπείται στην ευρύτερη κυβέρνηση με τρία μέλη της.
Μιλώντας για το ζήτημα των διακρίσεων γενικότερα, ο κ. Πατέλης τόνισε πως “οι διακρίσεις είναι αντίθετες με τη βάση του καπιταλισμού που βασίζεται στις ίσες ευκαιρίες”. “Η έλλειψη διαφορετικότητας είναι από τα θεμελιώδη προβλήματα της Ελλάδα”, σημείωσε και πρόσθεσε πως “όταν αποκλείουμε ομάδες του πληθυσμού με βάση χαρακτηριστικά όπως είναι ο σεξουαλικός προσανατολισμός, το φύλο ή η ηλικία, αυτόματα οδηγούμαστε σε ένα χειρότερο αποτέλεσμα. Γι’ αυτό και πολυεθνικές εταιρείες έχουν προγράμματα κατά των διακρίσεων στις πολιτικές τους, διότι έχουν συνειδητοποιήσει ότι αν δεν καταφέρουν να προσελκύσουν τον καλύτερο και την καλύτερη για την κάθε θέση, δεν θα έχουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα”. Και υποστήριξε ακόμη πως “αν πάρουμε δέκα ανθρώπους οι οποίοι είναι ίδιοι και τους βάλουμε σε ένα δωμάτιο, προφανώς θα συμφωνήσουν όλοι μεταξύ τους. Εάν αντίθετα επιλέξεις δέκα ανθρώπους με διαφορετικές καταβολές και χαρακτηριστικά, η σύνθεση θα είναι διαφορετική και η απόφαση θα είναι καλύτερη”
Τέλος, αναφορικά με το coming out και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα λοατκι άτομα, ο κ. Πατέλης υπογράμμισε πως “μπορείς να ορίσεις το coming out πιο διευρυμένα, ως τη στιγμή που καταλαβαίνεις και αποδέχεσαι τον εαυτό σου. Και αυτό είναι κάτι που θα έπρεπε κάθε άνθρωπος να κάνει, να αποδεχτεί τον εαυτό του όπως είναι και να προχωρήσει στη ζωή του”. Τόνισε, πως “θαυμάζει τα αγόρια και τα κορίτσια που μπορεί να προέρχονται από ένα προβληματικό περιβάλλον και πραγματικά χαράζουν τη δική τους πορεία στη ζωή τους”. Και συμπλήρωσε -απευθυνόμενος προς τους γονείς- πως “όσο πιο γρήγορα αποδεχθούν τα παιδιά τους όπως είναι, τόσο πιο ευτυχισμένα θα είναι τα παιδιά αλλά και τόσο πιο ευτυχισμένοι θα είναι και οι ίδιοι”.