Παναθηναϊκός: Δέκα ενδεκάδες από το 2012! (photos)

0
25

Ο Γιάννης Αλαφούζος, όπως αναφέραμε πριν λίγες μέρες, κάλυψε όλη την ΑΜΚ που έτρεχε το καλοκαίρι. Με τη νέα που τρέχει από το καλοκαίρι του 2018 έως το τέλος του 2020 θα ξεπεράσει τα 45 εκατ. ευρώ στην ΠΑΕ Παναθηναϊκός.

Έχει βάλει φυσικά αρκετά ακόμα από το 2012 έως το 2018. Κι όμως, ο Παναθηναϊκός με δεκάδες εκατομμύρια ευρώ από τον μεγαλομέτοχό του, με χρήματα και των οπαδών τα πρώτα χρόνια με τη Παναθηναϊκή Συμμαχία και φυσικά με τα όποια έσοδα είχε, έφτασε να έχει αβάσταχτα χρέη. Το αποτέλεσμα. Τρία χρόνια χωρίς Ευρώπη, δέκα χρόνια χωρίς πρωτάθλημα, έξι χωρίς τίτλο.

Το φετινό είναι το ένατο καλοκαίρι, όπου οι αποφάσεις λαμβάνονται από τον Αλαφούζο. Οκτώ σεζόν συμπληρωμένες και έχει ξεκινήσει η ένατη. Πόσες μεταγραφές έχουν γίνει με τον Αλαφούζο στη διοίκηση; Συνολικά 110 μεταγραφές! Υπολογίζεται και ο Αντονίτο, βέβαια, ο οποίος αναμένεται σύντομα στην Αθήνα για να τελειώσει τη μεταγραφή του. Αυτός θα είναι ο υπ’ αριθμόν 110 ποδοσφαιριστής, που θα έρθει ως μεταγραφή. Για όποιον δεν το έχει συνειδητοποιήσει, πρόκειται για ΔΕΚΑ ΕΝΔΕΚΑΔΕΣ σε εννέα σεζόν μ’ αυτή που τρέχει!

Το ρεκόρ σημειώθηκε το καλοκαίρι του 2013 και το καλοκαίρι του 2017. Από 13 μεταγραφές έκανε τη θερινή περίοδο ο Παναθηναϊκός. Τεράστιος αριθμός, αλλά ενδεχομένως λογικός, αφού την πρώτη φορά με τους Νταμπίζα, Αναστασίου, η ομάδα επιχειρούσε restart και είχαν αποχωρήσει αρκετοί παίκτες και τη δεύτερη φορά με τον Ουζουνίδη στον πάγκο είχαν φύγει ποδοσφαιριστές, όπως οι Μπεργκ, Ζέκα, Εμποκού, Λέτο, Κλωναρίδης, αλλά και οι Ιμπάρμπο, Γουακάσο, Μπουμάλ και δεν υπολογίζονταν οι Στιλ, Ρινάλντι, Τελάντερ, Σαμπά, Ιβανόφ, Ρέις, Μέστο, Βέμερ.   

Αυτά είναι μερικά από τα ονόματα που περιλαμβάνονται στις 110 μεταγραφές. Από τα ονόματα γίνεται αντιληπτό ότι ήρθαν καλοί παίκτες, αλλά και ορισμένοι που κανονικά ούτε απ’ έξω από το προπονητικό κέντρο δεν θα έπρεπε να περάσουν. Αρκετοί, όπως οι Μπεργκ, Λέτο, Πράνιτς, Σίλντενφελντ, Καρέλης, Πέτριτς, Βιγιαφάνιες, Ινσούα, Γιόχανσον τίμησαν το συμβόλαιό τους.

Τη νέα σεζόν θα δούμε τους… διασωθέντες, Σένκεφελντ, Κουρμπέλη, Μακέντα, Διούδη, Πούγγουρα, τον Καρλίτος που αν και ήρθε Γενάρη, τώρα καλείται να δώσει τα διαπιστευτήριά του, το ίδιο ισχύει για τον Αγιούμπ και περιμένουμε τους υπόλοιπους. Σε κάθε περίπτωση οι 110 μεταγραφές, δηλαδή 10 ενδεκάδες, δείχνουν πόσα λάθη έχει γίνει. Μην ξεχνάμε επίσης και τα νέα παιδιά που έχουν προωθηθεί από την Ακαδημία. Τόσο το 2013 όσο κι από το 2018. Αυτά είναι σχεδόν δύο ενδεκάδες ακόμα.

 Αυτό το καλοκαίρι ο Παναθηναϊκός έχει κάνει –με τον Αντονίτο – οκτώ μεταγραφές ο Παναθηναϊκός. Αν τις αφαιρέσουμε, πρόκειται για πάνω από 120-125 παίκτες με τους νέους σε οκτώ συμπληρωμένες περιόδους. Έτσι, ούτε ομάδες με συνοχή και ποιότητα θα φτιάξεις, ούτε υγιής οικονομικά θα είσαι. Τα αποτελέσματα, άλλωστε, τα έχουμε βιώσει…

Προπονητές

 Σε αντίθεση με τους παίκτες, ο Αλαφούζος δεν ήταν τόσο σταθερός με τους τεχνικούς διευθυντές. Ξεκίνησε με Νταμπίζα και συνέχισε με Φύσσα-Βόκολο, Ζιλμπέρτο Σίλβα, Λυμπερόπουλο, Διαμαντόπουλο, Νταμπίζα και πλέον Ρόκα. Το παράξενο είναι ότι στηρίζει πιο αποφασιστικά τον θεσμό του προπονητή. Μ’ εξαίρεση φυσικά την πρώτη περίοδο. Τότε, είχε ξεκινήσει με Ζεσουάλντο Φερέιρα και κατόπιν στον πάγκο ήταν οι Ρότσα, Φάμπρι, Βονόρτας. Τις υπόλοιπες επτά σεζόν είχε τέσσερις προπονητές! Τους Αναστασίου, Στραματσόνι, Ουζουνίδη, Δώνη! Το θέμα, ωστόσο, είναι οι δεκάδες μεταγραφικές κινήσεις που έγιναν με τον Αλαφούζο να έχει το τιμόνι της ΠΑΕ Παναθηναϊκός. Ας τις δούμε αναλυτικά:

Καλοκαίρι 2012: Σισοκό, Πίντο, Φορναρόλι, Σο, Μπαρμπαρούσης, Βελάσκες (6).

Γενάρης 2013: Κάιπερ, Εσπάρθα, Παν. Σπυρόπουλος, Φιγκερόα,  Ντίνας, Καζιγιάμα (6).

Καλοκαίρι 2013: Κουτρουμπής, Μέντες Ντα Σίλβα, Σίλντενφελντ, Πράνιτς, Μπεργκ. Μπαϊράμι, Κλωναρίδης, Καρέλης, Ατζαγκούν, Αμπέντ, Νάνο, Μπαλμπόα, Φιγκερόα (13).

Γενάρης 2014: Πέτριτς (1).

Καλοκαίρι 2014: Στιλ, Μπερίσα, Μπούρμπος, Αμπέντ (αγορά), Σίλντενφελντ (ανανέωση δανεισμού), Μπούι (6)

Γενάρης 2015: Ταυλαρίδης, Μαυρίας, Νίνης (3).   

Καλοκαίρι 2015: Εσιέν, Σάντσεθ, Βέμερ, Λουντ, Καλτσάς, Τελάντερ, Ευαγγέλου (7).  

Γενάρης 2016: Λέτο, Βιγιαφάνιες, Μέστο, Οδ. Βλαχοδήμος, Παν. Βλαχοδήμος, Μολέντο, Μπουμάλ, Μαμούτε, Εβαντζελίστα (9).

Καλοκαίρι 2016: Σαμπά, Ρέις, Ρινάλντι, Χουλτ, Εμποκού, Κουλιμπαλί, Ιμπάρμπο, Γουακάσο, Ιβανόφ, Λεντέσμα (10).

Γενάρης 2017: Κουρμπέλης, Κλωναρίδης, Μολίνς (3).

Καλοκαίρι 2017: Διούδης, Γιόχανσον, Ινσούα, Άλτμαν, Μουνιέ, Λουτσιάνο, Τζανδάρης, Κολοβέτσιος, Σιλά, Τσάβες, Καμπέσας, Χίλιεμαρκ, Αυλωνίτης (13).  

Γενάρης 2018: Κάτσε, Μυστακίδης, Οικονόμου(3).

Καλοκαίρι 2018: Μακέντα, Χατζηθεοδωρίδης, Πούγγουρας, Βέργος, Κάτσε, Σιφναίος, Παντελάκης, Καμπετσής (8).

Γενάρης 2019: Αρμενάκας (1).

Καλοκαίρι 2019: Σένκεφελντ, Φάουστο, Μπεκ, Μολό, Περέα, Νούνες, Κολοβός, Ζαχίντ, Κονάν (9).

Γενάρης 2020: Αγιούμπ, Καρλίτος, Νάγκι, Ανουάρ (4).

Καλοκαίρι 2020: Αντονίτο (;), Χουάνκαρ, Βέλεθ, Αϊτόρ, Σαβιέρ, Σάντσες, Ιωαννίδης, Βιγιαφάνιες.

Πηγή