Προγραμματιστές δοκιμάζουν εφαρμογή που μπορεί να διαγνώσει το COVID αναλύοντας τον βήχα

0
37

Μετά από σχεδόν ένα χρόνο ζωής με τον κοροναϊό, φαίνεται ότι πολλοί άνθρωποι δεν αγχώνονται πλέον μετά από κάθε φτέρνισμα ή βήχα ή όταν ο λαιμός τους τους ενοχλεί. Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν πολλοί που ανησυχούν για να μην κολλήσουν τον ιό, και με τις ΗΠΑ να χτυπάνε 90.000-100.000 νέες περιπτώσεις την ημέρα και η Βρετανία να κλειδώνει για δεύτερη φορά, σίγουρα δεν είναι η ώρα να το παίζουμε έξυπνοι και να σταματήσουμε να φοράμε μάσκες.

Και αν εξακολουθείτε να αναζητάτε το θερμόμετρο κάθε φορά που βήχετε, φτερνίζεστε ή νιώθετε μια ενόχληση στον λαιμό σας, σύντομα θα μπορούσε να υπάρχει μια εφαρμογή που θα σας δώσει μια οριστική απάντηση στην ερώτηση, “Μήπως έχω COVID; ” Μια έκθεση που εκδόθηκε από το Ινστιτούτο Ηλεκτρολόγων και Ηλεκτρονικών Μηχανικών (IEEE) στην Νέα Υόρκη συζητά τη χρήση της Μηχανικής Μάθησης για την ανάλυση του βήχα. Χρησιμοποιώντας ML, η εφαρμογή μαθαίνει να ξεχωρίζει τη διαφορά μεταξύ εκείνων που έχουν COVID-19 αλλά είναι ασυμπτωματικοί και εκείνων που είναι υγιείς και δεν έχουν τον ιό.

Η ομάδα που εργάστηκε στην εφαρμογή μπόρεσε να συλλέξει 70.000 ηχογραφήσεις από έναν ιστότοπο που έδινε δυνατότητα στο κοινό να αφήσει δείγματα βήχα από το smartphone του και άλλες συσκευές. Συνολικά, συλλέχθηκαν 200.000 δείγματα βήχα, ενώ 2.500 επιβεβαιώθηκαν ότι είχαν COVID ή ήταν ασυμπτωματικοί. Στο 98,5% των περιπτώσεων, το μοντέλο μπόρεσε να προσδιορίσει με ακρίβεια εάν κάποιος είχε COVID ενώ για ασυμπτωματικά θέματα πέτυχε ποσοστό ακρίβειας 100%.

Το συμπέρασμα που καταλήγει στην έκθεση λέει, “Οι τεχνικές τεχνητής νοημοσύνης μπορούν να παράγουν ένα δωρεάν, μη επεμβατικό, σε πραγματικό χρόνο, οποτεδήποτε, άμεσα διανεμήσιμο, μεγάλης κλίμακας εργαλείο ασυμπτωματικής διαλογής του COVID-19 για να αυξήσει τις τρέχουσες προσεγγίσεις στον περιορισμό της εξάπλωσης του COVID -19. Οι πρακτικές περιπτώσεις χρήσης θα μπορούσαν να είναι για καθημερινή εξέταση σε σπουδαστές, εργαζομένους, καθώς και στα δημόσια σχολεία, στην εργασία και στα μέσα μαζικής μεταφοράς, ή για δοκιμές σε ανθρώπους που θέλουν να βρεθούν στον ίδιο χώρο. “

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ερευνητές εξετάζουν το ενδεχόμενο διανομής μιας δωρεάν εφαρμογής προ-διαλογής που θα βασίζεται στην τεχνητή νοημοσύνη, ενώ ταυτόχρονα συνεργάζονται με νοσοκομεία για να επεκτείνουν την καταγραφή του βήχα για μελλοντικές δοκιμές. Τα μοντέλα που βασίζονται στον βήχα θα μπορούσαν να καταλήξουν σε έξυπνα ηχεία και ψηφιακούς βοηθούς όπως η Siri, το Google Assistant και η Alexa για καθημερινή ανάλυση. Για την ακρίβεια που απαιτείται για να καταστεί η τεχνολογία χρήσιμη, οι δοκιμές θα πρέπει να γίνουν σε συσκευές με υψηλής ποιότητας μικρόφωνα. Τα ζητήματα απορρήτου θα πρέπει να επιλυθούν

Πάντως σίγουρα το να μπορείτε να ανοίξετε μια εφαρμογή, να ρωτήσετε ένα άτομο για βήχα και να λάβετε γρήγορα μια απάντηση σχετικά με το εάν αυτός ή αυτή έχει COVID θα ήταν μεγάλη βοήθεια στην προσπάθεια πρόληψης της νόσου.

Πηγή