Πώς να αποφύγω το παραπάνω φαγητό

0
68

…κατά την διάρκεια της καραντίνας (και όχι μόνο). Ένα βασικό πρόβλημα που παρατηρούμε στα άτομα που προσπαθούν να χάσουν βάρος, είναι η δυσκολία να τηρήσουν όσο το δυνατόν καλύτερα το πρόγραμμα διατροφής τους.

Η δυσκολία έγκειται στο γεγονός ότι πολλοί ψωνίζουν λιχουδιές στο σουπερμάρκετ κατά την εβδομαδιαία επίσκεψη τους για την αγορά των τροφίμων ή αγοράζουν μεγαλύτερες ποσότητες των τροφίμων που ήδη υπάρχουν στο πρόγραμμα διατροφής τους. Τα περισσότερα άτομα σκέφτονται πως μπορούν να έχουν στο σπίτι σε απόθεμα, λιχουδιές, γλυκά ή αλμυρά σνακ σε περίπτωση που θα έρθει κάποιος καλεσμένος ή αν ζητήσει κάποιο σνακ το παιδί τους. Και οι συμπεριφορές αυτές εντείνονται στη περίοδο της καραντίνας.

Τι μπορούμε όμως να κάνουμε για να το αποφύγουμε;

  1. Κάντε μία λίστα με όλα όσα πραγματικά χρειάζεστε από το σουπερμάρκετ
  2. Διαβάστε προσεχτικά το πρόγραμμα διατροφής σας και κυκλώστε ή σημειώστε σε ένα χαρτί, μόνο όσα δεν έχετε στο σπίτι και πρέπει να τα αγοράσετε
  3. Μην ψωνίζετε τρόφιμα περισσότερα από αυτά που χρειάζεστε για την εβδομάδα. Τα σουπερμάρκετ παραμένουν ανοιχτά, οπότε θα είναι εκεί και την επόμενη βδομάδα για να κάνετε όποια αγορά χρειαστείτε
  4. Φτιάξτε μία λίστα με τα φαγητά που έχετε σκοπό να μαγειρέψετε μέσα στην εβδομάδα, ούτως ώστε να αγοράσετε μόνο τα υλικά για αυτά τα φαγητά.
  5. Μην πηγαίνετε στο σουπερμάρκετ νηστικοί! Προτιμήστε να πάτε, αφού έχετε φάει κάποιο από τα γεύματα σας, έτσι θα έχετε λιγότερες λιγούρες για να ψωνίσετε σνακς
  6. Δεν υπάρχει λόγος να φορτώνετε το σπίτι με γλυκίσματα, μπισκότα, σοκολάτες και αλμυρά σνακς. Σίγουρα ο διαιτολόγος σας έχει επιλέξει συγκεκριμένα σνακ για την εβδομάδα σας, οπότε περιοριστείτε να ψωνίσετε μόνο αυτά.
  7. Αν έχετε παιδιά στο σπίτι, είναι ευκαιρία να φτιάξετε μαζί συνταγές για μπισκότα, μπάρες ακόμα και κριτσίνια. Με αυτό τον τόπο, θα καταναλώσουν κάτι νόστιμο και ταυτόχρονα ποιοτικό. Θα γεμίσει και λίγο ο ελεύθερος τους χρόνος !
  8. Προσπαθήστε να καταλάβετε ποια ώρα της ημέρας έχετε την τάση να τρώτε παραπάνω φαγητό και προσπαθήστε να εντάξετε εκεί κάποια δραστηριότητα. Από το περπάτημα μέχρι το να ξεκινήσετε κάποιο χόμπι εντός σπιτιού (η ζωγραφική βοηθάει πολύ και είναι και χαλαρωτική)
  9. Όταν θέλετε να παραγγείλετε φαγητό απ’ έξω, δώστε λίγο χρόνο διαβάζοντας το μενού του καταστήματος εστίασης. Σίγουρα θα βρείτε το κομμάτι με τις light επιλογές. Αν όχι, τότε παραγγείλτε μόνο όσα έχετε συνεννοηθεί με τον διαιτολόγο σας και τίποτα παραπάνω.
  10. Μην ψωνίζετε περισσότερες συσκευασίες ειδικά τροφίμων που έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής όπως παξιμάδια, φρυγανιές. Η αγορά περισσότερων τροφίμων από τα απαραίτητα δίνει το αίσθημα της ασφάλειας. Ωστόσο, ενέχει και τον κίνδυνο υπερκατανάλωσης. Νιώστε το αίσθημα ασφάλειας κοιτάζοντας το πρόγραμμα διατροφής σας και συνομιλώντας όσες φορές χρειάζεται με τον διαιτολόγο σας. Η ασφάλεια αυτή είναι αρκετή!

Πηγή