Τέτοιες γηπεδάρες μόνο οι Αμερικάνοι! | Sportdog Team

0
93

Μπαίνοντας στο MLS και σε αμιγώς ποδοσφαιρικά γήπεδα, τα πράγματα γίνονται λιγότερο… τεράστια. Μη ξεχνάμε ότι μιλάμε για το πέμπτο σπορ σε προτίμηση για τους Αμερικανούς, χωρίς αυτό βέβαια να κόβει από την μεγάλη άνοδο δημοτικότητας που όπως είπαμε βιώνει.

Η τελευταία δεκαετία έχει δει το πρωτάθλημα να εγκαινιάζει δέκα νέα γήπεδα. Άλλα τρία είναι υπό κατασκευή, άλλα δύο αναμένεται να αρχίσουν την κατασκευή τους, κι υπάρχουν κι οι ομάδες που είναι ακόμη στα σχέδια και ψάχνονται. Με έντεκα ομάδες να έχουν προστεθεί στο πρωτάθλημα από το 2010, κι άλλες τέσσερις να είναι καθοδόν, ίσως αυτός ο εργολαβικός οίστρος να είναι απλά το αναπόφευκτο αποτέλεσμα ενός καλού σεναρίου, ενός που θέλει δηλαδή τις ομάδες να στεγάζονται σε όμορφα κι εξοπλισμένα γήπεδα. Αναπόφευκτα, πολλές παίζουν είτε προσωρινά είτε μόνιμα σε γήπεδα παλαιότερα και κυρίως, γήπεδα που δεν χτίστηκαν για ποδόσφαιρο κι αυτό είναι που αλλάζει αυτά τα χρόνια. Στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1994 οι συζητήσεις για αμιγώς ποδοσφαιρικά γήπεδα θα ήταν μάλλον γελοίες. Τώρα είναι σχεδόν υποχρεωτικός παράγοντας για να γίνει μία ομάδα δεκτή στο MLS. Τώρα είναι μπίζνα και ο παράδεισος των εργολάβων.

Mercedes-Benz Stadium

Ξεκινάμε όχι αμέσως χρονολογικά, αλλά με ένα γήπεδο που χτίστηκε εξαρχής και για αμερικανικό, και για ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο και έχει καταφέρει να μαζεύει νούμερα μεγάλα ακόμη και για πρωταθλήματα όπως η Premier League, εκεί που δε θα το περίμενε κανείς. Ατλάντα, Τζόρτζια κι η τοπική Atlanta United. Το φαινόμενό της είναι πραγματικά μοναδικό. Με έτος ίδρυσης το 2017 (όπως και το γήπεδο) κατάφερε να αναδειχθεί πρωταθλήτρια στην μόλις δεύτερη χρονιά συμμετοχής της, κι επίσης κατάφερε να παίζει κάθε εντός έδρας παιχνίδι μπροστά σε εβδομήντα χιλιάδες ντόπιους θεατές! Η αρένα κόστισε 1,6 δισεκατομμύρια και διαθέτει ανασυρόμενη στέγη, ενώ όπως φαίνεται στον εσωτερικό χώρο υπάρχει ψηλά μία δακτυλιδωτή οθόνη που δείχνει τον αγώνα και χρησιμεύει και για περιπτώσεις όπως αυτή της φωτογραφίας.

Η ατμόσφαιρα στο κάνει πραγματικά δύσκολο να πειστείς ότι πρόκειται για κάτι που λαμβάνει χώρα στην Αμερική, αν και τα μηχανήματα πίσω από τα τέρματα που περιστασιακά βγάζουν φλόγες μετά από γκολ της United, σε επαναφέρουν λίγο στο «show business» κλίμα της χώρας.

Red Bull Arena

Πίσω στο 2010, το πρώτο από τα γήπεδα της δεκαετίας που θα ακολουθούσαν ήταν αυτό μίας… κατηγορίας ομάδων που είναι γνωστές και στην Ευρώπη. Αφού η Red Bull αγόρασε τους τότε New York MetroStars το 2006, αμέσως ένα μεγάλο θέμα ήταν να χτιστεί ένα στάδιο για την ομάδα και μόνο, μιας και μέχρι τότε ήταν φιλοξενούμενη σε ένα μη ποδοσφαιρικό γήπεδο που έτσι κι αλλιώς γκρεμίστηκε το 2010 επίσης.

Η εδώ και μία δεκαετία πλέον έδρα των New York Red Bulls βρίσκεται κι αυτή, όπως και το MetLife Stadium, στο Νιου Τζέρσι. Πρόκειται για ένα γήπεδο αρκετά κοντά στα ευρωπαϊκά σύγχρονα στάνταρ, με καμπυλωτή οροφή σε όλες τις εξέδρες, που φτάνουν τις 25.000, ενώ φυσικά είναι παντού ευδιάκριτο το σήμα της γνωστής εταιρείας energy drinks.

Subaru Park

Την ίδια χρονιά με την Red Bull Arena, ανοίγει και το Subaru Park (τα περισσότερα ονόματα είναι προσωρινά και αλλάζουν με την αλλαγή του εκάστοτε χορηγού, οπότε σε λίγα χρόνια ίσως ονομάζεται διαφορετικά). Βρισκόμενο στα περίχωρα της Φιλαδέλφειας και μπροστά στον ποταμό Ντέλαγουερ, είναι η έδρα της Philadelphia Union στο οποίο έχει παίξει και σχεδόν όλους τους εντός έδρας αγώνες της. Λιγότερο εκλεπτυσμένο από αυτό των Red Bulls, το Subaru Park έχει μία ίσως πιο ρετρό αισθητική, με αρκετό ποσοστό των εξεδρών να είναι ανοιχτό αλλά και μικρότερο πίσω από τα τέρματα, ενώ η χωρητικότητα δε ξεπερνάει τις 18.500 θέσεις.

Children’s Mercy Park

Το γήπεδο αυτό με το περίεργο… όνομα, το οποίο και προέρχεται από το τοπικό νοσοκομείο, βρίσκεται στο Κάνσας Σίτυ κι αποτελεί την έδρα της τοπικής Sporting. Έχει την ίδια χωρητικότητα με την έδρα της Philadelphia Union, όμως διαφέρουν κατά πολύ. Με κυρίαρχο χρώμα το γαλάζιο της Sporting, το γήπεδο τραβάει την προσοχή λόγω του περίεργης κλίσης που έχει η οροφή του, η οποία είναι υπερυψωμένη στην πίσω δεξιά γωνία όπως φαίνεται στην φωτογραφία, ενώ η οροφή κόβεται στην μπροστά και δεξιά γωνία, εκεί όπου βρίσκονται μάλλον τα γραφεία της ομάδας. Παραδόθηκε στην ομάδα το 2011 και σχεδιάστηκε από την ντόπια αρχιτεκτονική εταιρεία Populous, που είναι υπεύθυνη και για τα γήπεδα άλλων ομάδων του MLS.

BBVA Stadium

Το δεύτερο γήπεδο της Populous σε αυτή τη λίστα, η έδρα της Houston Dynamo στο κέντρο του Χιούστον. Υπήρξε άλλο ένα αναγκαίο πρότζεκτ προκειμένου να βρει η ομάδα ένα δικό της σπίτι, αφού αγωνιζόταν μέχρι το 2011 σε προσωρινό γήπεδο. Η αισθητική του γηπέδου έχει ως βάση το μέταλλο και το πορτοκαλί χρώμα που φέρει η Dynamo και οι οροφές πάνω από τα διπλά κύρια διαζώματα δίνει την αίσθηση μίας αρκετά θερμής έδρας και των 22.000 οπαδών που μπορεί να διαχειριστεί. Υπάρχει ακόμη και μία μικρή οροφή τετράγωνου σχήματος πάνω από τις κερκίδες της μίας γωνίας, χωρίς να μπορούμε να καταλάβουμε πως προέκυψε αυτή η επιλογή που δίνει μία περίεργη όψη σε αυτό το σημείο της θέας.

Earthquakes Stadium

Πηγαίνοντας προς την δυτική ακτή και το Σαν Χοσέ, τα τελευταία πέντε χρόνια μπορούμε να βρούμε και την έδρα των San Jose Earthquakes, μία από τις παλαιότερες ομάδες του MLS και έχει βιώσει στο πετσί της το πως είναι να μην έχεις δική σου έδρα. Αυτό όμως είναι πλέον παρελθόν, αφού το 18.000 θέσεων στολίδι της υπάρχει αποκλειστικά για αυτήν. Με βάση διάφορες αποχρώσεις του μπλε στις εξέδρες, επιλογή που πηγάζει από τα χρώματα της ομάδας, το Earthquakes Stadium είναι εξοπλισμένο με επιστεγασμένες θύρες στις τρεις από τις τέσσερις μεριές του, ενώ στην τελευταία ελλείψει εξεδρών, καλύπτεται μόνο από μία μεγάλη οθόνη για το σκορ. Ακόμη, βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από το τοπικό αεροδρόμιο οπότε μπορούμε μόνο να φανταστούμε τα επίπεδα θορύβου που θα πρέπει να διαχειρίζονται οι φιλοξενούμενες ομάδες σε αυτό το γήπεδο. Αποτελεί το μοναδικό στο MLS που χτίστηκε αποκλειστικά με ιδιωτική χρηματοδότηση.

Exploria Stadium

Επόμενη στάση η Φλόριντα και το Ορλάντο. Η αγγλική απλότητα, με τις απλές, δύο διαζωμάτων θύρες και τις ορθογώνιες στέγες συναντά την διαφορετική προσωπικότητα του MLS με τις θέσεις σε έντονο μωβ χρώμα, ταιριαστό με το ηλιόλουστο κλίμα της περιοχής. Το Exploria Stadium παραδόθηκε το 2017 με χωρητικότητα 25.500 θέσεων κι εκτός από έδρα της Orlando City SC, έχει φιλοξενήσει κι αρκετά καλοκαιρινά τουρνουά, όπως και τον περσινό αγώνα μεταξύ των All-Stars του MLS και της Atlético Madrid.

Audi Field

Ίσως το πιο «νοτιοαμερικάνικο» γήπεδο στο μάτι, να είναι το Audi Field της πρωτευουσιάνας DC United. Μετρώντας μόνο δύο χρόνια ζωής, έδωσε την ευκαιρία στην ομάδα της Ουάσινγκτον να αγωνίζεται σε ένα πραγματικά ποδοσφαιρικό γήπεδο, αλλά έδωσε και στους φίλους της την ευκαιρία να μη βλέπουν πια ποδόσφαιρο σε ένα γήπεδο του μπέιζμπολ. Ανά τις 20.000 θέσεις που διαθέτει παρατηρεί κανείς τις ενός διαζώματος κερκίδες με την μεγάλη κλίση που υπάρχουν στις τρεις από τις τέσσερις πλευρές του γηπέδου και φέρνουν στον νου γήπεδα που συναντά κανείς σε χώρες όπως η Αργεντινή κι η Ουρουγουάη.

Banc of California Stadium

Πριν δύο χρόνια το Λος Άντζελες απέκτησε και δεύτερη ομάδα μετά τους LA Galaxy, και φυσικά δε θα μπορούσε να μη συνδυαστεί με μία όμορφη νέα έδρα για τη νέα ομάδα. Η έδρα της Los Angeles FC είναι ένα μικρό, επιχρυσωμένο διαμαντάκι 22.000 θέσεων δίπλα στο LA Memorial Coliseum, ένα από τα ιστορικότερα γήπεδα της πόλης. Οι Καλιφορνέζοι σε αυτή την περίπτωση δεν προχώρησαν σε κάποια προφανή υπερβολή, με το στάδιο να δείχνει πανέμορφο στο μάτι χωρίς να προσπαθεί να ανακαλύψει ξανά τον τροχό. Το συγκεκριμένο έχει και την μεγαλύτερη κλίση στις κερκίδες του (34 μοίρες), κάνοντάς το το πιο «απότομο» στο πρωτάθλημα.

Allianz Field

Η δραστηριοποίηση της Allianz με τα γήπεδα, δε περιορίζεται στην Ευρώπη. Εδώ και ένα χρόνο το Allianz Field ομορφαίνει το Σαιν Πολ και λειτουργεί ως η μόνιμη έδρα της Minnesota United FC. Αν σας θυμίζει έντονα κάτι, είναι επειδή δεν μοιράζεται μόνο το όνομα με το Allianz Arena της Bayern Munich, αλλά και τον σχεδιασμό. Το δαχτυλιδωτό του σχήμα με το άσπρο χρώμα, η ογκώδης συμπαγής στέγη αλλά και ο νυχτερινός φωτισμός στην εξωτερική του μεριά φτιάχτηκαν ακριβώς ώστε να θυμίζουν το γήπεδο των πρωταθλητών Ευρώπης στο Μόναχο. Ταυτόχρονα οι σαφώς λιγότερες 19.400 θέσεις κι η μικρή τους απόσταση από τον αγωνιστικό χώρο, αλλά ακόμη κι η ζυθοποιία/παμπ που βρίσκεται με θέα στον αγωνιστικό χώρο, δημιουργούν μία ιδιαίτερα ζεστή ατμόσφαιρα, όπως ακριβώς χρειάζεται.

Inter Miami CF Stadium

Η τελευταία άφιξη σταδίου στον κόσμο του MLS είναι ταυτόχρονα κι αυτή που έχει μία πίκρα στην ιστορία της. Μετά από χρόνια επί χρόνια προσπαθειών, η Inter Miami του David Beckham κατάφερε επιτέλους να αγωνιστεί για την πρώτη της σεζόν στο MLS, όμως ένα κύριο πρόβλημα που την κρατούσε μακριά τόσα χρόνια κι ακόμη δεν έχει λυθεί πλήρως, είναι αυτό του γηπέδου. Το Inter Miami CF Stadium βρίσκεται στο Φορτ Λόντερντεϊλ, περί τα σαράντα χιλιόμετρα από το κέντρο του Μαϊάμι και λειτουργεί ως προσωρινή έδρα της Inter και μόνιμη για τις ρεζέρβες της. Γι αυτό και η κατασκευή περιορίστηκε σε κάτι βασικό με σχετικά μικρή χωρητικότητα, στις 18.000 αλλά και απλές κερκίδες με άδειες γωνίες, όπως είναι αρκετά παλιά αγγλικά γήπεδα. Η ομάδα ήταν έτοιμη τον Μάρτιο για το πρώτο εντός έδρας της παιχνίδι, ωστόσο η πανδημία είδε το πρωτάθλημα να διακόπτεται κι όταν ξεκίνησε ξανά το καλοκαίρι, ο σύλλογος αναγκάστηκε να εγκαινιάσει το γήπεδο κεκλεισμένων των θυρών. Γιατί είναι προσωρινή έδρα όμως;

Miami Freedom Park

Το όνειρο του Beckham για την ομάδα του είναι να καταφέρει να χτίσει την 25.000 θέσεων αρένα της μακέτας στο κέντρο του Μαϊάμι, μία ακόμη προσθήκη στην ήδη εντυπωσιακή θέα της πόλης. Οι γραφειοκρατικές δυσκολίες αποδείχθηκαν εν τέλει πολύ μεγαλύτερες απ’ όσο υπολόγιζε αρχικά ο πρώην ποδοσφαιριστής και τα ζητήματα του γηπέδου ήταν ο κύριος λόγος που η Inter Miami καθυστέρησε τόσο να αγωνιστεί στο πρωτάθλημα. Το αρχικό πλάνο που ήθελε το γήπεδο ακριβώς μπροστά στη θάλασσα έχει προ πολλού διαγραφεί και οι άνθρωποι της ομάδας είναι σε διαδικασία ανεύρεσης τοποθεσίας, με τα πιο αισιόδοξα πλάνα να μη βλέπουν το γήπεδο έτοιμο πριν το 2023.

Όλα αυτά ήταν τα γήπεδα που εγκαινιάστηκαν μέσα στα τελευταία δέκα χρόνια. Είναι τρελό αν σκεφτεί κανείς πόσα χρήματα έχουν επενδυθεί, αν και φυσικά το κόστος του καθενός από αυτά ήταν αρκετές φορές μικρότερο από της αρένες του πρώτου μέρους. Τελειώσαμε όμως; Φυσικά και όχι! Μέσα στο 2021 αναμένεται να παραδοθούν άλλα τρία γήπεδα, άλλα τρία μέχρι το 2023 και υπάρχει κι άλλη μία ομάδα, εκτός της Inter Miami, που τα έχει βρει σκούρα με το που μπορεί να χτίσει το νέο της σπίτι.

ΠΗΓΗ: eyap.gr

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, newpost.gr

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

Πηγή