Τα Χόρτα αποτελούν βασικό στοιχείο της μεσογειακής διατροφής και σύμμαχο καλής υγείας. Ποια είναι όμως τα ευεργετικά συστατικά των χόρτων και σε ποια συστήματα του οργανισμού έχει φανεί ότι κάνουν καλό;
Τα άγρια χόρτα είναι ιδιαίτερα πλούσια σε αντιοξειδωτικά συστατικά όπως βιταμίνες E, C, φλαβονοειδή και πολυφαινόλες. Αυτό που πολλοί δεν γνωρίζουν είναι ότι τα χόρτα είναι πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα και ειδικότερα σε α-λινολενικό οξύ.
Με αυτή τους την ιδιότητα ίσως να εξηγούνται τα αποτελέσματα Μιας παλαιότερης μελέτης που έδειξε ότι η καλή υγεία των μεσογειακών λαών και ιδιαίτερα των Κρητών οφείλονταν και στην κατανάλωση άγριων χόρτων. Μελετώντας δυο διαφορετικούς πληθυσμούς, έναν που κατανάλωνε άγρια χόρτα και έναν που δεν τα περιλάμβανε συχνά στη διατροφή του, οι επιστήμονες βρήκαν ότι οι πρώτοι εμφάνιζαν μικρότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής βλάβης.
Παράλληλα βέβαια, το χόρτα περιέχουν και μεγάλη ποσότητα φυτικών ινών, γεγονός που βοηθά στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα και επίσης θεωρείται να συμβάλει στην μείωση εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων. Τέλος, εκτός από την καλή λειτουργία του εντέρου, τα χόρτα έχουν αυξημένο όγκο, αποδίδοντας λίγες θερμίδες και πιθανόν βοηθούν στην μείωση ή στη διατήρηση ενός υγιούς βάρους.
Ποια είδη μπορώ να προμηθευτώ ευκολότερα;
Σταμναγκάθι θεωρείται ο βασιλιά των χόρτων καθώς είναι πλούσιο σε ω3 και βιταμίνη Ε και C. Υπάρχει πλέον και καλλιεργήσιμο, οπότε το βρίσκουμε πιο εύκολα σε λαϊκές αγορές και super market. Πατρίδα του είναι η Κρήτη.
Ραδίκια Τα άγρια ραδίκια έχουν πικρή γεύση και έχουν στενά φύλλα, αλλά πιο συνήθη είναι τα τα ήμερα ραδίκια ή αντίδια που καλλιεργούνται κατά την διάρκεια όλου του χρόνου και είναι πλατύφυλλα και πιο γλυκά. Τα ραδίκια περιέχουν βιταμίνες του συμπλέγματος Β αλλά και κάποια μέταλλά όπως φώσφορο και μαγνήσιο.
Ζοχούς του ζοχούς τους συναντάμε σε όλο το εύρος της πατρίδας μας αλλά το συλλέγουμε συνήθως το χειμώνα. Είναι χόρτο πλούσιο σε ασβέστιο και σίδηρο ενώ από βιταμίνες περιέχει εκτός από C και κάποιες του συμπλέγματος Β
Να βάλω λάδι στα χόρτα;
Προσθέτοντας ελαιόλαδο στη σαλάτα μας όπως και στα χόρτα, αυξάνουμε την περιεκτικότητα του πιάτου μας σε ωφέλιμα λιπαρά οξέα. Προσέχουμε όμως την ποσότητα γιατί ταυτόχρονα αυξάνουμε και τις θερμίδες. Προτιμάμε να νοστιμίσουμε με λεμόνι το οποίο περιέχει βιταμίνη C και ενισχύει έτσι την απορρόφηση του φυτικού σιδήρου από χόρτα όπως οι τσουκνίδες.
Πως καθαρίζουμε τα χόρτα; Τι πετάμε και τι κρατάμε;
Αρχικά πλένουμε καλά με άφθονο νερό, 2-3 χέρια και στη συνέχεια ξεπλένουμε με ξύδι. Κόβουμε το κάτω μέρος της ρίζας και χαράσουμε σταυρωτά για να βράσουν ομοιόμορφα με τα πιο μαλακά φύλλα. Αν τα χόρτα είναι πολυκαιρισμένα, κόβουμε και το πάνω μέρος αυτών πριν τα Μαγειρέψουμε.
Με ποιους τρόπους μαγειρεύονται τα χόρτα;
Κάποιοι συνηθίζουν να τα μαγειρεύουν με ελάχιστο νερό και κλειστό καπάκι αλλά οι περισσότεροι τα βράζουν σε άφθονο νερό. Όσο λιγότερο διαρκεί ο βρασμός, τόσο μεγαλύτερη η θρεπτική αξία των χόρτων.