Καλώς ή κακώς, τα πράγματα δεν πάνε πάντα όπως ονειρευόμασταν σε μια σχέση. Το πιο πιθανό είναι ότι όλοι μας θα ζήσουμε τουλάχιστον μια φορά στη ζωή μας έναν χωρισμό που δε θέλαμε. Που δεν ήταν δική μας επιλογή. Υπάρχει τρόπος για να ξεπεράσεις έναν χωρισμό πιο εύκολα!
Κάθε χωρισμός είναι μία απώλεια ενός κομματιού της ζωής μας. Όσο δύσκολο κι αν μας φαίνεται, όλα τα δύσκολα, ξεπερνιούνται. Το μόνο που χρειάζεται είναι να μας δείξει κάποιος τον τρόπο, γιατί όταν εμπλεκόμαστε συναισθηματικά, δεν μπορούμε να “δούμε” καθαρά μόνοι μας.
Δες τί να κάνεις για να προχωρήσεις αφού σε χώρισε!
1. Πάρε αποστάσεις από εκείνον
Όταν λέω, “απομακρύνσου”, το εννοώ. Με κάθε δυνατό τρόπο! Όλες έχουμε περάσει λίγο πολύ τη φάση που, στην προσπάθειά μας να αλλάξουμε τα πράγματα, βρίσκουμε αφορμές για να επικοινωνήσουμε με πρώην. “Α! Έχει γενέθλια σήμερα, ας στείλω τυπικά ευχές!” ή “Είναι πρωτοχρονιά, επιβάλλεται να ευχηθώ!”.
Δεν πάει έτσι. Κοροϊδεύεις τον εαυτό σου. Είναι μάταιο. Κρεμόμαστε τόσο από την ελπίδα ότι κάτι θα αλλάξει, που πιανόμαστε από κάθε λέξη του άλλου, παρερμηνεύοντας το “ύφος” που απάντησε στις ευχές, το emoji ή οτιδήποτε άλλο βρούμε, θεωρώντας ότι κάτι σημαίνει. Δε σημαίνει τίποτα. Ο άλλος άνθρωπος επέλεξε να σε βγάλει από τη ζωή του και πρέπει να το δεχτείς στην πράξη.
Δες επίσης: 4 Λόγοι που ο χωρισμός σε τρελαίνει!
Σταμάτα να ψαχουλεύεις στα social media τί κάνει, πού είναι, τί ανέβασε, με ποιον, κλπ. Το μόνο που καταφέρνεις είναι να μένεις πίσω και να υποφέρεις περισσότερο καιρό. Αν δεν αντέχεις να μην μπαίνεις στον πειρασμό, μπλόκαρε τον λογαριασμό του. Μην προσπαθείς να μάθεις νέα και πληροφορίες από κοινούς γνωστούς. Επικεντρώσου στη δική σου ζωή. Μόνο έτσι θα καταφέρεις με τον καιρό να προχωρήσεις.
2. Μην πέσεις με τα μούτρα σε νέα σχέση
Είναι η εύκολη λύση για τέτοιες στιγμές. Όλοι θεωρούμε ότι “ο έρωτας με έρωτα περνάει” και ότι αν ξεκινήσουμε άμεσα μια νέα σχέση, θα περάσει πιο γρήγορα ο πόνος. Αυτό, όπως καταλαβαίνεις, είναι μύθος. Το μόνο που θα καταφέρεις είναι να ταλαιπωρήσεις έναν ακόμη άνθρωπο, καθώς εσύ δε θα τρέφεις πραγματικά αισθήματα για τον καινούριο.
Η μόνη σου σκέψη θα είναι να βγεις φωτογραφίες με τον καινούριο μπας και το δει στο instagram ο παλιός. Ή μήπως σας πετύχει κανένας κοινός γνωστός και το μεταφέρει στον πρώην. Είναι ακόμη ένας τρόπος να βασανίζεις και τον ίδιο σου τον εαυτό. Γιατί μέχρι να ξεπεράσεις την παλιά σου αγάπη, κάθε στιγμή στην αγκαλιά του νέου σου “έρωτα”, θα εύχεσαι να ήσουν στα χέρια του πρώην.
Δες επίσης: 3 Κατάλοιπα που αφήνει κάθε χωρισμός!
Δεν είναι υγιές. Προσπάθησε να δώσεις χρόνο στον εαυτό σου. Αγάπησέ τον. Αποδέξου τα στοιχεία του χαρακτήρα σου και πορεύσου μετά. Οι έρωτες δεν πάνε πουθενά. Θα τους βρεις μόλις είσαι έτοιμη. Πάρε τον χρόνο σου και σιγά σιγά θα έρθουν όλα από μόνα τους!
3. Άφησε τον εαυτό σου να νιώσει
Σύμφωνα με την επιστήμη της ψυχολογίας, κάθε χωρισμός που βιώνουμε είναι σαν να βιώνουμε πένθος. Περνούμε τα ίδια ακριβώς στάδια. Τα στάδια αυτά, λίγο πολύ, είναι:
- η άρνηση
- ο θυμός
- η διαπραγμάτευση
- η θλίψη
- η αποδοχή
Όπως συμβαίνει και με κάθε απώλεια δικού μας ανθρώπου που πενθούμε, έτσι και με έναν απρόσμενο χωρισμό, ο τρόπος να τον ξεπεράσουμε είναι να αφεθούμε και να βιώσουμε με όλη μας την ψυχή κάποια ή όλα τα παραπάνω στάδια.
Δες επίσης: Τί να κάνεις μετά από έναν χωρισμό για να τον ξεπεράσεις!
Μην καταπιέζεις, λοιπόν, τον εαυτό σου. Θύμωσε, φώναξε, κλάψε, πόνεσε. Είναι όλα συναισθήματα. Και είναι όλα φυσιολογικά. Όταν ζήσεις ελεύθερα όλα τα στάδια, θα αρχίσεις να συνειδητοποιείς τί συνέβη. Αυτό θα σε οδηγήσει σταδιακά στο στάδιο της αποδοχής. Έτσι, θα καταφέρεις να ξεπεράσεις τον χωρισμό σου.
4. Απασχόλησε το μυαλό σου
Είναι λογικό ότι, όταν έχουμε ένα πρόβλημα, όσο περισσότερο το σκεφτόμαστε, τόσο πιο μεγάλο μας φαίνεται. Αντίστοιχα και με έναν απρόσμενο χωρισμό που δεν επιλέξαμε, είναι προτιμότερο να κρατάμε το μυαλό μας κατά το δυνατόν απασχολημένο.
Ανάλογα με τον χαρακτήρα σου θα βρεις τι βοηθάει εσένα καλύτερα. Το να δουλεύεις υπερωρίες στο γραφείο; Το να αράζεις με την κολλητή σου σπίτι και να κάνετε μαραθώνιο με την αγαπημένη σας σειρά; Το να πεθαίνεις στη γυμναστική μέσω ίντερνετ ή στο τρέξιμο στην παραλία;
Ό,τι κι αν προτιμάς, προσπάθησε να κρατάς το μυαλό σου σε εγρήγορση. Να ασχολείσαι όσο μπορείς με πράγματα μες στην ημέρα, ώστε να μη μένει πολύς χρόνος που θα κάθεσαι απλά σε μια καρέκλα και να σκέφτεσαι όλη μέρα και όλη νύχτα τον καημό σου. Πίστεψέ με, δουλεύει, έστω κι αν χρειαστεί να ασχολείσαι με το ζόρι στην αρχή με διάφορα πράγματα!
Δες επίσης: 4 Ψέματα για τους χωρισμούς!
5. Κοινωνικοποιήσου
Είπαμε, δε χρειάζεται να πέσεις με τα μούτρα σε μια καινούρια σχέση, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι θα απομονωθείς σε ένα σπίτι και δε θα βλέπεις άνθρωπο. Προσπάθησε, ακόμη κι αν δεν έχεις τη διάθεση στην αρχή, να είσαι ανοιχτή σε προτάσεις φίλων.
Προσπάθησε να μένεις “ενεργή” στη ζωή σου. Να εισαι δεκτική σε προσπάθειες φίλων και γνωστών για παρέες, κοινά προγράμματα κλπ. Ο στόχος σου δε θα είναι να βρεις τον επόμενο. Ο στόχος σου πρέπει να είναι να περνάς καλά τη ζωή σου και να αντιλαμβάνεσαι ότι δε “χρειάζεσαι” κάποιον δίπλα σου για να το κάνεις.
Δες επίσης: 5 Τρόποι να χωρίσεις χωρίς κλάματα και δράματα!
Στην πορεία θα δεις ότι θα σου κάνει καλό. Θα δημιουργήσεις σχέσεις με συναδέλφους, θα ενισχύσεις δεσμούς με φίλους, θα γνωρίσεις φίλους φίλων. Και στην τελική, ποτέ δεν ξέρεις. Μπορεί αν είσαι έτοιμη να’ναι και ο τρόπος που θα γνωρίσεις κάποια στιγμή τον επόμενο, αφού ξεπεράσεις τον χωρισμό.
Συμπέρασμα: Μην ξεχνάς, ότι πάντα, μετά από κάθε χωρισμό, μάς πνίγει η απελπισία. Νιώθουμε ότι ήταν ο “ένας”. Ότι δε θα υπάρξει άλλος. Η εμπειρία θα σου δείξει ότι αυτός είναι ο μεγαλύτερος μύθος!Κράτα το στο μυαλό σου και όταν θα έρθει η ώρα, θα με θυμηθείς!