Η χορτοφαγία είναι μια εξαιρετική διατροφική στάση που γίνεται ολοένα και πιο διαδεδομένη. Πολλοί οργανισμοί τοποθετούνται θετικά και υποστηρίζουν ότι μια ισορροπημένη χορτοφαγική διατροφή καλύπτει τις διατροφικές ανάγκες των ατόμων σε όλο τον κύκλο ζωής. Τι γίνεται όμως συγκεκριμένα με τα παιδιά;
Μια υγιεινή διατροφή για τα παιδιά οφείλει να πληροί κάποιες προδιαγραφές:
- Να καλύπτει τις διατροφικές ανάγκες
- Να προάγει την ανάπτυξη
- Να είναι ασφαλές
- Να είναι εφαρμόσιμο και πρακτικό
- Να προσδίδει ποιότητα ζωής και απόλαυση
Είναι δεδομένο ότι ένα παιδί έχει αυξημένες ανάγκες λόγω ανάπτυξης. Ειδικά οι ανάγκες σε πρωτεΐνη, σίδηρο, ψευδάργυρο, ασβέστιο είναι καθοριστικές.
Επίσης είναι συχνό ένα παιδί να περνάει περιόδους που καταναλώνει μικρότερες ποσότητες και πολλές φορές μπορεί να αρνείται να δοκιμάσει τρόφιμα ή φαγητά που μέχρι στιγμής κατανάλωνε ευχάριστα.
Με αυτά τα δεδομένα είναι σαφές ότι η επιλογή της υιοθέτησης ενός πλήρους χορτοφαγικού πλάνου είναι περίπλοκη.
Ποιοι είναι οι προβληματισμοί;
Οι προβληματισμοί είναι οι εξής:
- Μπορεί η επιθυμία της οικογένειας να ακολουθηθεί ένας χορτοφαγικός τρόπος σίτισης να δημιουργεί ένα καθεστώς πίεσης προς το παιδί στην περίπτωση που το τελευταίο επιθυμεί να καταναλώνει ζωικά προϊόντα.
- Μπορεί η οικογένεια να μην επιτρέπει την χορτοφαγία και να «πιέζει» το παιδί προς την κατανάλωση ζωικών προϊόντων.
- Μπορεί το «χορτοφάγο παιδί» να διαφέρει από τους συνομηλίκους του σε μεγάλο βαθμό με αποτέλεσμα να αυξάνεται το άγχος του και μελλοντικά να είναι πιο επιρρεπές στο να αναπτύξει διατροφικές εμμονές.
- Μπορεί αν δεν σχεδιαστεί σωστά και δεν υπάρχει ποικιλία πλούσιων θρεπτικά τροφίμων ή αν το παιδί δεν καταναλώνει αρκετή ποσότητα από τα ωφέλιμα τρόφιμα, να επιφέρει ελλείψεις σε θρεπτικά συστατικά
Το πιο σημαντικό όμως από όλα είναι ότι συνήθως η χορτοφαγία επιλέγεται από ενήλικες μετά από συλλογή όλων των πληροφοριών και είναι μια συνειδητή απόφαση. Στα πλαίσια της ελευθερίας επιλογής, ακόμα και σε μικρές ηλικίες, είναι σημαντικό να αφεθεί το παιδί να επιλέξει αν επιθυμεί να ακολουθήσει την χορτοφαγία και όχι να του «επιβληθεί» ως οικογενειακός τρόπος διατροφής αλλά ούτε και να του «απαγορευτεί» εάν αυτό είναι που θέλει. Το κλειδί είναι να μην υπάρχει πίεση προς συγκεκριμένη κατεύθυνση. Επίσης να δοθεί η ελευθερία στο παιδί να αλλάζει γνώμη από την μία θέση στην άλλη χωρίς ενοχές.
Σε μια χορτοφαγική οικογένεια
Πρακτικά για να μπορέσει να «χωρέσει» η κατανάλωση κρέατος σε μια χορτοφαγική οικογένεια μπορούν να γίνουν υποχωρήσεις όπως:
- Να ακολουθούνται για το παιδί οι γραμμές της υγιεινής μας μεσογειακής διατροφής που ούτως ή άλλως δεν προάγει την συχνή κατανάλωση κόκκινου κρέατος, αλλά την κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, οσπρίων, ψαριών, ελαιόλαδου.
- Να επιλέγονται ζωικά προϊόντα που πληρούν κάποιες προδιαγραφές πχ βιολογικά αυγά/ κρέας, ψάρια
Επίσης είναι σημαντικό:
Να διδαχθεί στο παιδί η έννοια της ισορροπημένης διατροφής που σποραδικά μπορεί να συμπεριλάβει και ανθυγιεινά τρόφιμα στο πλαίσιο της κοινωνικής ζωής για να μην αναπτυχθούν εμμονές από την πλήρη στέρηση.
Να γίνονται τακτικές εξετάσεις που θα ταυτοποιούν ότι οι ανάγκες του παιδιού καλύπτονται.
Χρειάζεται σωστή καθοδήγηση από επαγγελματία διαιτολόγο για να ακολουθηθεί σωστά η χορτοφαγία ειδικά σε νεαρές ηλικίες.
Πηγές:
- https://www.eatrightpro.org/-/media/eatrightpro-files/practice/position-and-practice-papers/position-papers/vegetarian-diet.pdf
- https://www.webmd.com/parenting/raising-fit-kids/food/features/should-kids-go-vegetarian#1
- https://www.nhs.uk/conditions/pregnancy-and-baby/vegetarian-vegan-children/