Δεκτό έγινε από την Ολομέλεια της Βουλής, το νομοσχέδιο με τις διατάξεις για την ενσωμάτωση της Οδηγίας που αφορά στην παροχή υπηρεσιών οπτικοακουστικών μέσων και τις ρυθμίσεις για τη ραδιοτηλεοπτική αγορά ΜΜΕ.
Το νομοσχέδιο αυτό:
- Ρυθμίζει το τοπίο των οπτικοακουστικών μέσων και στην Ελλάδα, βάσει των ευρωπαϊκών προδιαγραφών για την προστασία των πολιτών.
- Φροντίζει για την εύρυθμη λειτουργία των ΜΜΕ και προβλέπει δέσμη μέτρων στήριξης τους λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας.
Ενσωματώνοντας τη νέα ευρωπαϊκή Οδηγία:
- Μπαίνουν για πρώτη φορά, κανόνες στον τρόπο που γνωστές πλατφόρμες διαμοιρασμού βίντεο, όπως είναι το Youtube, προβάλλουν το περιεχόμενό τους, προκειμένου, με την εποπτεία του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, να προστατεύσουμε τους πολίτες και, κυρίως, τα παιδιά.
- Αυστηρότεροι κανόνες, προκειμένου το οπτικοακουστικό περιεχόμενο, οπουδήποτε κι αν προβάλλεται, να μην εκπέμπει μηνύματα μίσους για το φύλο, τις πεποιθήσεις, το χρώμα, την καταγωγή, την κοινωνική προέλευση, τη γλώσσα, τη θρησκεία και τις πεποιθήσεις, την αναπηρία, τον σεξουαλικό προσανατολισμό.
- Οι πάροχοι θα ελέγχονται ετησίως για την πρόοδό τους στην πρόσβαση που παρέχουν στους ανθρώπους με αναπηρία για το περιεχόμενό τους. Επιπλέον, υποχρεούνται να παρέχουν κάθε πληροφορία έκτακτης ανάγκης, όπως τα μηνύματα της Πολιτικής Προστασίας, με τρόπο προσιτό σε άτομα με αναπηρία.
- Οι πάροχοι κατά παραγγελία υπηρεσιών που δεν εδρεύουν στην Ελλάδα, όπως το Netflix, θα συνδράμουν, εφεξής, στην ελληνική πολιτιστική παραγωγή, με ποσοστό 1,5% του ετήσιου εγχώριου κύκλου εργασιών τους.
Όσον αφορά τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης
- Εισάγει ρυθμίσεις για την άμβλυνση των οικονομικών επιπτώσεων που υφίστανται τα ΜΜΕ.
- Παραμένει η υποχρέωση των αδειοδοτημένων τηλεοπτικών σταθμών να απασχολούν προσωπικό κατ’ ελάχιστον 400 ατόμων. Δεδομένων, ωστόσο, των ιδιαιτεροτήτων των παραγωγών, το 15% του προσωπικού αυτού, θα μπορεί να απασχολείται, απαραιτήτως με σχέση εξαρτημένης εργασίας, σε εταιρία συνδεδεμένη με τον τηλεοπτικό σταθμό ή σε εταιρία παραγωγής.
- Δρομολογεί οριστικά τη ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου, ορίζοντας ως καταληκτική ημερομηνία για τη δρομολόγηση της αδειοδότησης των περιφερειακών και θεματικών τηλεοπτικών σταθμών την 31η Δεκεμβρίου 2022 και των ραδιοφωνικών σταθμών την 30η Ιουνίου 2023, οι οποίοι έως τότε συνεχίζουν να εκπέμπουν κανονικά.
- Ενθαρρύνει την υλοποίηση επενδύσεων από τους τηλεοπτικούς σταθμούς σε πρόγραμμα, εξοπλισμό και υποδομές προς όφελος του τηλεοπτικού κοινού, μέσω της δυνατότητας απομείωσης της ετήσιας δόσης της άδειας για το έτος 2020 κατά το αντίστοιχο ποσό.
- Θεσπίζει τετραετή προθεσμία παραγραφής για τις παραβάσεις που επισύρουν κυρώσεις από το ΕΣΡ, εκτός όσων βρίσκονται ήδη υπό διερεύνηση.
- Δίνει την κατάλληλη ώθηση στην ΕΡΤ ΑΕ να καταστεί ένας σύγχρονος πάροχος υπηρεσιών μέσων επικοινωνίας εφάμιλλος, αν όχι καλύτερος, αντίστοιχων δημόσιων ραδιοτηλεοπτικών φορέων της Ε.Ε..
- Εξορθολογίζει το ύψος του οικονομικού ανταλλάγματος που οφείλουν οι πάροχοι συνδρομητικών τηλεοπτικών υπηρεσιών και το επεκτείνουμε σε όλους, ανεξαρτήτως του μέσου μετάδοσης των προγραμμάτων τους (μέσω επίγειων πομπών, καλωδιακού δικτύου ή δορυφόρου).