Ψυχική υγεία και αξιοποίηση συνεργασιών και πόρων τέθηκαν επί τάπητος στη συνάντηση της Περιφερειάρχη με την Υφυπουργό Υγείας

0
107

Την Υφυπουργό Υγείας, αρμόδια για θέματα ψυχικής υγείας, Ζωή Ράπτη, υποδέχθηκε στο γραφείο της, στην έδρα της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων στην Κέρκυρα, η Περιφερειάρχης, Ρόδη Κράτσα-Τσαγκαροπούλου, το πρωί της Δευτέρας 15 Φεβρουαρίου 2021.

Στη συνάντηση με την Υφυπουργό Υγείας, το «παρών» έδωσαν ο Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας, Συνοχής και Απασχόλησης, Κώστας Ζορμπάς, η Χωρική Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Κέρκυρας, Μελίτα Ανδριώτη και ο Βουλευτής Κέρκυρας, Στέφανος Γκίκας.

Η κα Ράπτη, η οποία συνοδευόταν από συνεργάτες της και υπηρεσιακά στελέχη του Υπουργείου Υγείας, έγινε δέκτης συγκεκριμένων προτάσεων από την πλευρά της κας Κράτσα-Τσαγκαροπούλου.

Ειδικότερα, στο τραπέζι τέθηκε το θέμα της αξιοποίησης της κτιριακής περιουσίας του Γενικού Νοσοκομείου της Κέρκυρας προς όφελος της τοπικής κοινωνίας με στόχο την επίλυση των στεγαστικών προβλημάτων, που αντιμετωπίζουν οι υπηρεσίες και οι δομές υγείας στην Κέρκυρα, ενώ την ίδια στιγμή -όπως παρατήρησε η Υφυπουργός Υγείας- τα κτίρια ρημάζουν. Η Περιφερειάρχης επεσήμανε ότι η καλή προετοιμασία ώριμων προτάσεων θα δώσει τη δυνατότητα να ενταχθούν έργα στο ΕΣΠΑ Ιονίων Νήσων.

Εκ μέρους της Περιφερειακής Αρχής τέθηκε, εξάλλου, το θέμα της ανάγκης για ιδιαίτερη δομή στην 6η Υ.ΠΕ., που θ’ ασχολείται με τα ζητήματα και τις ανάγκες της Π.Ι.Ν., η οποία, άλλωστε, είναι η μόνη νησιωτική Περιφέρεια στην συγκεκριμένη Υγειονομική Περιφέρεια. Και στο θέμα αυτό, η Υφυπουργός Υγείας, Ζωή Ράπτη, έδειξε θετική διάθεση συμφωνώντας ότι χρειάζεται μια πιο άμεση επικοινωνία των Ιονίων Νήσων με την διοίκηση της 6ης Υ.ΠΕ.

Συζητήθηκε, εξάλλου, η ανάγκη της εκπροσώπησης της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων στα δ.σ. των Γενικών Νοσοκομείων της Π.Ι.Ν. δεδομένης της συνεργασίας και της οικονομικής και υλικοτεχνικής υποστήριξης της Περιφέρειας, σε όλα τα επίπεδα, προς τα Γενικά Νοσοκομεία των Ιονίων Νήσων. Η Υφυπουργός δεν ήταν αρνητική, εξέφρασε ωστόσο, κάποιες επιφυλάξεις δεδομένου ότι για κάτι τέτοιο θα χρειαζόταν οριζόντια νομοθετική παρέμβαση.

Στη συζήτηση έλαβαν τον λόγο επίσης ο Πρόεδρος της Δ.Ε.Ε.Π. (πρώην ΝΟ.Δ.Ε.) Κέρκυρας της Ν.Δ., Γιάννης Κοντός, η υπεύθυνη Τομέα Υγείας της Ν.Δ., Μαριλένα Μάστορα και ο πολιτευτής της Ν.Δ. και πρώην Δήμαρχος Παρελίων, Σπύρος Κροκίδης, θέτοντας στην Υφυπουργό Υγείας το θέμα της αναγκαιότητας πρωτοβουλιών για την ψυχική στήριξη των κατοίκων των Διαποντίων Νήσων και των Παξών, όπως και το θέμα της υποστήριξης (σε επίπεδο προσωπικού και υλικοτεχνικών υποδομών) της δομής ψυχικής υγείας «Διάπλους».

Η κα Ράπτη εξέφρασε το ενδιαφέρον της και για τη δομή «Διάπλους» προτρέποντας για κατάθεση συγκεκριμένων προτάσεων, αλλά και για τα ακριτικά νησιά στο Βόρειο-δυτικό άκρο της Ελλάδας, κάνοντας λόγο για κλιμάκιο αποτελούμενο από ψυχολόγους, το οποίο θα μπορεί να μεταβαίνει στα Διαπόντια Νησιά και τους Παξούς, όπως επίσης και για αξιοποίηση των προγραμμάτων τηλέ-ιατρικής και συμβουλευτικής, που θα μπορούσαν να λύσουν άμεσα το πρόβλημα προσβασιμότητας στους συγκεκριμένους νησιωτικούς προορισμούς. Ο Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας, Συνοχής και Απασχόλησης, Κώστας Ζορμπάς, παρουσίασε μάλιστα, στην Υφυπουργό την ένταξη της ψυχικής υγείας στο πρόγραμμα τηλέ-ιατρικής προσαρμοσμένο στις ανάγκες των μικρών νησιών και απομακρυσμένων περιοχών, το οποίο αυτή την περίοδο επεξεργάζεται η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων.

Η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Ρόδη Κράτσα-Τσαγκαροπούλου συνόδευσε, εξάλλου, την Υφυπουργό Υγείας, Ζωή Ράπτη και στη συνάντησή της με τον Πρύτανη του Ιονίου Πανεπιστημίου, Ανδρέα Φλώρο.

Στη συνάντηση παρουσιάστηκε το εύρος των δραστηριοτήτων και ο προγραμματισμός για το Ερευνητικό Κέντρο του Ιονίου Πανεπιστημίου, το οποίο θα περιλαμβάνει και τομείς, όπως η βιοϊατρική.

Ο Πρύτανης ενημέρωσε την Υφυπουργό Υγείας ότι το Ιόνιο Πανεπιστήμιο διαθέτει δομή στήριξης των ευάλωτων -κοινωνικά και ψυχικά- ομάδων των φοιτητών του. Από την πλευρά της, η Περιφερειάρχης, Ρόδη Κράτσα-Τσαγκαροπούλου, τόνισε ότι η Περιφέρεια βρίσκεται αν αναμονή προτάσεων από το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, τόσο ερευνητικού, όσο και κοινωνικού περιεχομένου προς την κατεύθυνση, είτε της έρευνας, είτε της στήριξης των ευάλωτων ομάδων.

Πηγή