Χρήστος Γιαννούλης
27/10/2022 18:17
Ξημερώματα 28ης Οκτωβρίου 1940. Στο σπίτι του Ιωάννη Μεταξά στην Κηφισιά, φτάνει ο Ιταλός Πρέσβη, Εμανουέλε Γκράτσι. Το «Alors c’est la guerre» του Έλληνα πρωθυπουργού, το οποίο ιστορικά μεταφράστηκε ως «ΟΧΙ» της Ελλάδας στην ιταλική εισβολή και τον φασισμό, σήμαινε την έναρξη του πολέμου. Από τις 6:00 το πρωί της ίδιας ημέρας, τα ιταλικά στρατεύματα επιχειρούν εισβολή στο ελληνικό έδαφος, όμως, αποκρούονται και… ρίχνονται στη θάλασσα. Χρυσές σελίδες ιστορίας γράφονται, το «έπος του ’40» παίρνει σάρκα και οστά, ενώ θα ακολουθήσει η γερμανική κατοχή, η αντίσταση, η απελευθέρωση…
Στις σπουδαίες αυτές στιγμές ιστορίας για την Ελλάδα και τον κόσμο, στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, το δικό του μερίδιο όχι απλά διεκδικεί αλλά κατέχει δικαιωματικά ο αθλητισμός. Τόσο με προσωπικές δράσεις και ιστορίες, όσο και με συλλογικές προσπάθειες. Οι ποδοσφαιριστές, που μέχρι το απόγευμα της 27ης Οκτωβρίου έπαιζαν αμέριμνοι στους αγώνες των Ενώσεων, οι αθλητές των άλλων σπορ που βρέθηκαν στο μέτωπο εν ριπή οφθαλμού, ακόμα και επιστάτες συλλόγων και γηπέδων που αποφάσισαν να αντισταθούν στον κατακτητή, να κάνουν ριψοκίνδυνες ενέργειες και να διασώσουν κειμήλια αλλά και το εθνικό φρόνημα όλων με τις πράξεις τους…
Το Newsbomb.gr επιχειρεί να φωτίσει μερικές από τις πιο γνωστές, κι άλλες λιγότερο γνωστές και ενδεχομένως άγνωστες, ιστορίες από τη δράση ανθρώπων του αθλητισμού στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου…
Γιώργος Βατίκης: Ο πρώτος Έλληνας αθλητής που «έπεσε» το 1940
Ο λυσσαλέος πόλεμος στα βουνά της Αλβανίας, απέναντι στους Ιταλούς εισβολείς, τα χιόνια και το κακοτράχαλο έδαφος, έχει περάσει στην ιστορία. Μια ξεχωριστή θέση στις σελίδες της ανήκει στον Γιώργο Βατίκη. Στα 22 του χρόνια είχε μόλις αποφοιτήσει από τη Σχολή Εφέδρων της Σύρου, ενώ ήταν ο αριστερός μπακ του ΠΑΟΚ στα χρόνια του μεσοπολέμου, και έφυγε απευθείας για το μέτωπο με την κήρυξη του πολέμου.
Νοέμβριος 1940. Η μονάδα πυροβολικού 573 ενισχύει το 27ο Σύντ …
Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή