28η Οκτωβρίου: Έλληνες στρατιώτες αναχωρούν για το μέτωπο

0
87

Λευτέρης Θεοδωρακόπουλος
27/10/2022 17:49

Ο χρόνος παγώνει. Οι Έλληνες στρατιώτες αναχωρούν για το ελληνοαλβανικό μέτωπο. Μια στιγμή της ιστορίας που χαράσσεται στο χρόνο.Η φωτογραφική κοινότητα των Greek Instagramers Events σε συνεργασία με την «Ελληνική Ομάδα Ιστορικής Αναβίωσης», με αφορμή την επερχόμενη επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, διοργάνωσαν καλλιτεχνική φωτογραφική δράση με θέμα: «Αναχώρηση των Ελλήνων στρατιωτών για το Μέτωπο της Αλβανίας – Οκτώβριος 1940, Ελληνοϊταλικός πόλεμος».Για αυτό το υπέροχο προτζέκτ μιλούν στο Newsbomb.gr η Έλλη Αγιαννίδη και ο Γιώργος Βέργαδος. Μέσα από τη δική τους πρωτοβουλία ζωντανεύει ένα κομμάτι της ελληνικής ιστορίας. Αυτό λένε και οι ίδιοι, επισημαίνοντας πως η ελληνική ιστορία αποτελεί πάντα έμπνευση για την διοργάνωση τέτοιων δράσεων.

Η στιγμή του αποχωρισμούΓιώργος Βέργαδος – @gvergados

– Κάνατε μια φωτογραφική αναβίωση της αναχώρησης των Ελλήνων στρατιωτών για το Μέτωπο της Αλβανίας. Πώς προέκυψε αυτό το project;
«Η ομάδα μας από την αρχή της ίδρυσής της, διοργανώνει καλλιτεχνικές δράσεις με θέμα την αναβίωση στιγμιότυπων του παρελθόντος και της φωτογραφικής τους απεικόνισης, όπως είναι το art project «Παλαιά Αθήνα» που αποτελεί αγαπημένο θεσμό στην φωτογραφική μας κοινότητα με πολύ μεγάλη απήχηση. Μετά την γνωριμία μας με την «Ελληνική Ομάδα Ιστορικής Αναβίωσης» και με αφορμή την επερχόμενη εθνική εορτή της 28ης Οκτωβρίου, θελήσαμε να προσεγγίσουμε αυτό το κομμάτι της ελληνικής ιστορίας και να συνδιοργανώσουμε την ιστορική αναπαράσταση της αναχώρησης των Ελλήνων στρατιωτών για το Μέτωπο της Αλβανίας, με στόχο την φωτογραφική απεικόνιση αυτών των ιστορικών εικόνων. Η ευθύνη που νιώσαμε για αυτό το εγχείρημα ήταν μεγάλη και θεωρήσαμε σημαντικό να επικοινωνήσουμε, παραμονές της εθνικής μας εορτής, εικόνες που ξυπνούν μνήμες και αποτελούν μια αφορμή αναζήτησης των γεγονότων της ελληνικής ιστορίας μας».
– Πόσοι άνθρωποι πήραν μέρος σε αυτό;
«Στην ιστορική αναβίωση πήραν μέρος συνολικά πάνω από 40 εθελοντές αναβιωτές, μοντέλα, ηθοποιοί και φίλοι της ομάδας μας. Ο καλοδιατηρημένος σιδηροδρομικός σταθμός του Μαρκοπούλου γέμισε με ανθρώπους που υποδύονταν στρατιώτες, νοσηλεύτριες, ιερείς, σταθμάρχη, μηχανοδηγό, απλούς πολίτες της εποχής. Το σκηνικό συμπληρώθηκε με οπτικά εφέ καπνού που …
Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή