5 λάθη που πρέπει να αποφύγετε διαβάζοντας τις διατροφικές ετικέτες των προϊόντων

0
113

Μια πρόσφατη κυβερνητική έρευνα διαπίστωσε ότι πάνω από το 60% των αγοραστών χρησιμοποιούν τον πίνακα διατροφικών δεδομένων σχετικά με τα συσκευασμένα τρόφιμα. Αλλά η σωστή χρήση αυτών των πληροφοριών είναι το πραγματικό κλειδί για να κάνετε τις πιο υγιεινές επιλογές και αυτό μπορεί να είναι ίσως λίγο δύσκολο.

Εδώ είναι πέντε κοινά λάθη που κάνουμε σαν πελάτες κατά την περιπλάνησή μας στα ράφια των σούπερ μάρκετ, καθώς και τις πιο σημαντικές πληροφορίες που πρέπει να αναζητήσουμε σε κάθε συσκευασία τροφίμων:

Αγνοώντας το μέγεθος της υπηρεσίας

Όλοι οι αριθμοί της πραγματικής διατροφής βασίζονται σε μία μερίδα, αλλά πολλά πακέτα που μοιάζουν με μια λογική μερίδα μπορεί να περιέχουν δύο ή περισσότερα.

Συμπερασματικά: Ελέγξτε πρώτα το μέγεθος της μερίδας ανάλογα με το προϊόν και να γνωρίζετε ότι εάν καταναλώνετε διπλές, ή τριπλές ποσότητες απ’ ότι αναφέρεται στη συσκευασία, θα πρέπει να πολλαπλασιάσετε τις θερμίδες και τα θρεπτικά συστατικά ανάλογα.

Η σύγχυση των όρων “μειωμένη” και “χαμηλή”

Αυτές οι δύο λέξεις δεν έχουν την ίδια σημασία. Ένα τρόφιμο που λέει μειωμένο, απλά σημαίνει ότι περιέχει τουλάχιστον 25% λιγότερο από το αρχικό. Για παράδειγμα, μια σάλτσα σόγιας μειωμένου νατρίου μπορεί να περιέχει 25% λιγότερο νάτριο από την αρχική έκδοση, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι χαμηλή σε νάτριο. Στην πραγματικότητα, μια κουταλιά σούπας περιέχει περίπου 700 χιλιοστόγραμμα νατρίου. Το μειωμένο βούτυρο βρώμης συνήθως περιέχει περίπου τον ίδιο αριθμό θερμίδων ανά μερίδα και συχνά περισσότερη ζάχαρη.

Δεν έχει σημασία λοιπόν, τι λέει το μπροστινό μέρος της ετικέτας, ελέγχετε πάντοτε τους πραγματικούς αριθμούς και το μέγεθος της δόσης, ειδικά αν παρακολουθείτε τη λήψη του νατρίου σας.

Εμπιστευτείτε τις λέξεις μηδέν και ελεύθερες

Οι νόμοι για την επισήμανση επιτρέπουν στα τρόφιμα με λιγότερο από 0,5 γραμμάρια trans λιπαρά να επισημαίνονται χωρίς λίπος trans, αλλά εάν ένα τρόφιμο περιέχει 0,4 γραμμάρια λίπος και τρώτε 10 μερίδες κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, καταναλώσατε 4 γραμμάρια trans λίπους. Ο μόνος τρόπος να βεβαιωθείτε ότι ένα τρόφιμο περιέχει trans trans λιπαρά είναι να διαβάσετε τον κατάλογο συστατικών. Εάν βλέπετε τις λέξεις μερικώς υδρογονωμένες, είναι εκεί μέσα. Το ίδιο ισχύει και για τη ζάχαρη. Τα γλυκά χωρίς ζάχαρη, τα μπισκότα και το παγωτό δεν είναι ελεύθερα από υδατάνθρακες, ή χωρίς θερμίδες. Ακόμα και χωρίς τη ζάχαρη, δεν υπάρχουν ωφέλιμα θρεπτικά συστατικά και αν το σώμα σας δεν μπορεί να κάψει ή να χρησιμοποιήσει τις θερμίδες θα πάει κατευθείαν στα λιπαρά σας κύτταρα

Παραπλανητικά ποσοστά

Είναι εύκολο να μπερδευτεί κανείς εδώ, για παράδειγμα, όταν αναγράφεται 2% στο γάλα. Πολλοί πιστεύουν ότι αυτό σημαίνει ότι το γάλα είναι 98 τοις εκατό χωρίς λιπαρά, αλλά στην πραγματικότητα σημαίνει ότι δύο τοις εκατό του βάρους του γάλακτος είναι λιπαρά. Το πλήρες γάλα είναι γενικά 4% λίπος κατά βάρος, οπότε ενώ το 2% μειώνεται, δεν είναι χαμηλό. Στην πραγματικότητα περίπου το 30 % των θερμίδων σε ένα φλιτζάνι γάλακτος, το 2% προέρχεται από το λίπος και το ίδιο ισχύει και για το γιαούρτι 2%

Δεν διαβάζετε τον κατάλογο των συστατικών

Κατά τη γνώμη μου, η πιο σημαντική πληροφορία για μια ετικέτα είναι ο κατάλογος των συστατικών, αλλά μόνο οι μισοί αγοραστές το διαβάζουν. Θα πρέπει όμως να είναι το πρώτο πράγμα που εξετάζετε, επειδή ο μόνος τρόπος να κρίνουμε πραγματικά την ποιότητα ενός φαγητού είναι να μάθουμε από τι είναι φτιαγμένο. Ακόμα και τα βιολογικά τρόφιμα μπορούν να επεξεργαστούν πολύ. Εάν η λίστα των συστατικών διαβάζεται εύκολα και η συσκευασία περιέχει μόνο υγιεινά συστατικά που θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε για να φτιάξετε το προϊόν στη δική σας κουζίνα, είναι ένα καλός τρόπος να ξεχωρίζετε ότι πρόκειται για ένα υγιεινό προϊόν. Αλλά αν δεν αναγνωρίζετε ή δεν μπορείτε να προφέρετε τα συστατικά, σκεφτείτε πριν τα προσθέσετε στο καλάθι σας.

Την επόμενη φορά, λοιπόν, που θα στραφείτε στην αγορά κάποιου προϊόντος, διαβάστε τις ετικέτες που το συνοδεύουν, έτσι ώστε τα επιλέγετε μόνο ποιοτικά τρόφιμα!

Από την Κάλλια Θ. Γιαννιτσοπούλου
Κλινική διαιτολόγο– διατροφολόγο, ΜSc, MBA, SRD
Υπεύθυνη του Επιστημονικού Διαιτολογικού Κέντρου ΄Σώμα Υγιές’
www.somaygies.gr