]]>
Αν έχεις στο κοντινό σου περιβάλλον κάποιο νάρκισσο τότε είναι πιθανό να έχεις βιώσει περίεργες, τοξικές έως και κακοποιητικές συμπεριφορές από αυτόν. Το να είσαι θύμα ενός ναρκισσιστή βέβαια δεν είναι καθόλου εύκολο και συνήθως προκαλεί πόνο αλλά και τραύματα. Πώς λοιπόν θα καταλάβεις αν είσαι θύμα ναρκισσιστικής συμπεριφοράς;
Πολλές φορές δεν είναι εύκολο να καταλάβεις αν έχεις υποστεί ψυχολογική κακοποίηση από έναν νάρκισσο καθώς οι ενδείξεις συνήθως δεν είναι οφθαλμοφανείς. Ωστόσο υπάρχουν και αν παρατηρήσεις τον εαυτό σου θα τις καταλάβεις. Ανακάλυψε λοιπόν 5 σημάδια ότι είσαι θύμα ενός ναρκισσιστή!
Πως θα καταλάβεις ότι είσαι θύμα της κακοποίησης ενός ναρκισσιστή!
1. Απομονώνεσαι
Αν παρατηρείς ότι κλείνεσαι όλο και περισσότερο στον εαυτό σου και απομονώνεσαι τότε αυτό είναι ένα πρώτο σημάδι ότι έχεις δεχτεί μια τοξική συμπεριφορά. Μπορεί να το κάνεις αυτό από ντροπή, από φόβο ότι κανείς δε θα σε καταλάβει ή ακόμα ότι θα σε κρίνουν. Προτιμάς λοιπόν να μένεις μόνη σου αντί να δεχτείς και από αλλού μια πληγωτική αντιμετώπιση.
Δες επίσης: 4 Σημάδια που δείχνουν ότι έχεις χαμηλή αυτοεκτίμηση!
2. Βάζεις στην άκρη τις δικές σου επιθυμίες
Συνήθως ένα θύμα κακοποιητικής συμπεριφοράς βάζει στην άκρη τις δικές του επιθυμίες και στόχους αφού βάζει σε προτεραιότητα αυτές του θύτη του. Συγκεκριμένα, τα άτομα αυτά νιώθουν ότι πρέπει πρώτα απ’ όλα να ικανοποιούν τις ανάγκες του ναρκισσιστή κι όχι τις δικές τους.
Δες επίσης: 5 Χαρακτηριστικά τοξικών ανθρώπων για να τους αναγνωρίζεις
]]>
3. Είσαι δύσπιστη
Αν έχεις περάσει πολλά από τον νάρκισσο στο περιβάλλον σου τότε είναι πολύ πιθανό να έχεις γίνει δύσπιστη και να βλέπεις παντού εχθρούς. Η δυσπιστία και η επιφυλακτικότητα σου μπορεί να εκφράζονται ακόμα και ως προς τα πιο κοντινά σου άτομα όπως είναι η οικογένεια ή οι φίλοι.
Δες επίσης: 6 Μυστικά της προσωπικής ευτυχίας
4. Σαμποτάρεις τον εαυτό σου
Βιώνοντας μια τοξική ναρκισσιστική συμπεριφορά ίσως έχεις μάθει να σαμποτάρεις το εαυτό σου ασυναίσθητα. Όπως καταλαβαίνεις έχεις αποκτήσει τη συμπεριφορά αυτή εξαιτίας του τρόπου που σου φέρεται ο τοξικός άνθρωπος στη ζωή σου. Συγκεκριμένα, σε κάνει να νιώθεις ότι δεν αξίζεις και δεν είσαι αρκετά καλή. Έτσι κι εσύ σαμποτάρεις τον εαυτό σου και του δημιουργείς εμπόδια από το πουθενά.
Δες επίσης: Πώς να δώσεις τέλος σε μία τοξική σχέση
5. Προστατεύεις και δικαιολογείς τον ναρκισσιστή
Συχνά, το να δικαιολογείς το θύτη σου είναι μηχανισμός επιβίωσης. Τείνεις λοιπόν να μειώνεις τη σημαντικότητα της κακής συμπεριφοράς του ή ακόμα και να τη δικαιολογείς τόσο απέναντι σε τρίτους όσο και στον εαυτό σου. Άσε που συχνά αποδίδεις ευθύνες στη δική σου συμπεριφορά. Με άλλα λόγια, νιώθεις ότι μπορεί να έχεις κάνει εσύ κάτι που προκάλεσε την ψυχολογική κακοποίηση που υφίστασαι.
]]>