7.600 τόνοι πάνω σε ράγες. Πώς να μεταφέρεις ένα κτίριο!

0
136

Τι κάνεις όταν τεράστιο κτίριο μπαίνει εμπόδιο στην διάνοιξη μίας λεωφόρου. Το κόβεις στα δυο και το μεταφέρεις. Και όλα αυτά πριν από 30 χρόνια!

Σε ένα από τα ταξίδια του στην “αδελφήΒόρεια Κορέα την δεκαετία του ’70, ο Νικολάι Τσαουσέσκου θαύμασε την ευταξία και την ρυμοτομία των πόλεων της χώρας της οραματικής δυναστείας των Κίμ. Με το που επέστρεψε στην Ρουμανία έβαλε μπροστά το σχέδιο εκσυγχρονισμού της χώρας ξεκινώντας από το Βουκουρέστι, το επικαλούμενο και Παρίσι της Ανατολής ή των Βαλκανίων κάνοντας τους επισκέπτες να ψάχνουν να βρουν τις ομοιότητες.

Πέρα από το φαραωνικό Σπίτι του Λαού στην καρδιά του Βουκουρεστίου καθ’ όλη την διάρκεια της δεκαετίας του ’80 υπήρξαν μαζικές παρεμβάσεις σχεδόν στο σύνολο της χώρας. Μέρος αυτών αφορούσε και στην μεταφορά παλαιών, σοβιετικών τύπου κτηρίων. Μία τέτοια έλαβε χώρα πριν από 30 χρόνια, το 1987 στην πόλη Άλπα Γιούλια όπου ένα κτήριο 7.600 τόνων χωρίστηκε στα δύο και μεταφέρθηκε πάνω σε ράγες με στόχο την διάνοιξη μίας λεωφόρου.

Η τακτική αυτή ακολουθούνταν καθώς ήταν πιο οικονομική από το γκρέμισμα και την ανοικοδόμηση νέων κτηρίων. Η δομή αποθεμελιώθηκε, ανυψώθηκε ενιαία, τοποθετήθηκε στην βάση της ένα προσωρινό χαλύβδινο πλαίσιο και τοποθετείται πάνω σε ράγες.

Στην προκειμένη περίπτωση το κτήριο, ή καλύτερα τα δύο κτήρια που προέκυψαν μετά τον τεμαχισμό μεταφέρθηκαν κατά 55 μέτρα και με μία κλίση 33 μοιρών. Η όλη διαδικασία διήρκεσε 5 ώρες και 40 λεπτά και όλα έδειχναν τόσο μελετημένα και ασφαλή που οι αρκετοί από τους κατοίκους παρέμειναν εντός των διαμερισμάτων. Σύμφωνα με μία γυναίκα η μετακίνηση ήταν τόσο ανεπαίσθητη που από ένα ποτήρι γεμάτο με νερό που είχε τοποθετήσει στην άκρη ενός μπαλκονιού δεν χύθηκε ούτε σταγόνα.

Και τα δύο τμήματα της πρώην ενιαίας πολυκατοικίας μήκους 100 μέτρων υπάρχουν ακόμη και σήμερα και όπως μπορείτε να διαπιστώσετε και οι ίδιοι από την σχετική φωτογραφία του google street view βρίσκονται σε καλή κατάσταση.

Δείτε το βίντεο από την εντυπωσιακή μεταφορά ενός ακόμη μεγαλύτερου κτηρίου με τις σημερινές μεθόδους που έγινε στην Ζυρίχη το 2012.

https://youtu.be/SIRGdNp8F3s