9 ερωτήσεις και απαντήσεις για τα νέα ψηφιακά εργαλεία της ΔΥΠΑ

0
93

ΔΥΠΑ: Πώς διευκολύνεται η αναζήτηση και εύρεση εργασίας

Ποιος είναι ο στόχος των αλλαγών που εισάγονται με τις Υπουργικές Αποφάσεις για την ΔΥΠΑ;
Ο στόχος είναι αφενός να γίνει πιο διαφανές και αποδοτικό το σύστημα απονομής παροχών που καταβάλει η ΔΥΠΑ, ώστε να διασφαλίζεται ότι θα κατευθύνονται σε εκείνους που έχουν πραγματικά ανάγκη και αφετέρου να διευκολυνθεί η καθημερινότητα των ανέργων και η προσπάθειά τους να βρουν δουλειά. Σε αυτό το πλαίσιο θεσπίζονται εισοδηματικά κριτήρια για την παροχή ωφελημάτων (εκτός του επιδόματος ανεργίας) στους εγγεγραμμένους στο μητρώο ΔΥΠΑ, ενεργοποιείται η προσωρινή διαγραφή από το μητρώο μετά από τρεις αρνήσεις κατάλληλων θέσεων εργασίας, ενώ θεσπίζονται επίδομα εργασίας για επιδοτούμενους ανέργους που βρίσκουν δουλειά και μπόνους για τους μακροχρόνια ανέργους που αναζητούν ενεργά εργασία. Έτσι τα χρήματα των φορολογουμένων, πολλοί από τους οποίους έχουν χαμηλότερα εισοδήματα από τους εν λόγω εγγεγραμμένους στο μητρώο ανεργίας, θα πηγαίνουν εκεί που θα πιάνουν πραγματικά τόπο. Παράλληλα, τίθενται στη διάθεση των ανέργων τα νέα ψηφιακά εργαλεία της ΔΥΠΑ, που προβλέπει ο νόμος 4921/2022 («Δουλειές Ξανά-Αναδιοργάνωση της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης»).

Ποιες είναι οι νέες ψηφιακές εφαρμογές της ΔΥΠΑ, από πότε θα είναι διαθέσιμες στους δικαιούχους και με ποιον τρόπο τους διευκολύνουν;
Είναι η Ψηφιακή Κάρτα ΔΥΠΑ και το Ψηφιακό Ατομικό Σχέδιο Δράσης, που τίθενται στη διάθεση των ανέργων μέσω του Ψηφιακού Μητρώου ΔΥΠΑ. Το Ψηφιακό Μητρώο αποτελεί τη μετεξέλιξη του υφιστάμενου μητρώου της ΔΥΠΑ στο οποίο θα μεταφερθούν αυτόματα – χωρίς να απαιτείται καμία δική τους ενέργεια – όλοι οι εγγεγραμμένοι. Το Μητρώο περιλαμβάνει τα στοιχεία που αποτελούν το βιογραφικό του αναζητούντος εργασία. Η Ψηφιακή Κάρτα αντικαθιστά την έντυπη και θα είναι διαθέσιμη σε μορφή ψηφιακής εφαρμογής μέχρι το τέλος του έτους. Η Κάρτα θα είναι διασυνδεδεμένη με το Ψηφιακό Μητρώο, ούτως ώστε οι κάτοχοι της Κάρτας με την επίδειξή της να αποδεικνύουν στους επιμέρους φορείς του Δημόσιου ή του ιδιωτικού τομέα ότι είναι δικαιούχοι των παροχών, επιδομάτων κ.λπ. που προβλέπονται κατά περίπτωση. Το Ψηφιακό Ατομικό Σχέδιο Δράσης θα περιλαμβάνει το προφίλ, την προϋπηρεσία, τους στόχους και τις ενέργειες που πρέπει να κάνει ο αναζητών εργασία για να βρει δουλειά. Το περιεχόμενό του θα συμφωνείται ανάμεσα στον εργασιακό σύμβουλο της ΔΥΠΑ και τον αναζητούντα εργασία και θα αναθεωρείται τουλάχιστον στους 6, 12 και 18 μήνες εφόσον ο άνεργος δεν βρίσκει δουλειά.

Με ποιον τρόπο αντιμετωπίζετε τα φαινόμενα κατάχρησης;

Με την θέσπιση εισοδηματικών κριτηρίων προκειμένου να συνεχίσει ένας εγγεγραμμένος στο Ψηφιακό Μητρώο ΔΥΠΑ να απολαμβάνει τα βοηθήματα, παροχές και διευκολύνσεις που έχει θεσπίσει η Πολιτεία για ανέργους και αναζητούντες εργασία.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν παρουσιαστεί, ένας στους τρεις μακροχρόνια ανέργους είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα της ΔΥΠΑ για περισσότερα από 5 χρόνια ενώ 40.000 άτομα που είναι εγγεγραμμένα στο μητρώο για περισσότερο από ένα χρόνο, έχουν ετήσιο εισόδημα πάνω από 20.000 ευρώ. Από αυτούς:

οι 13.000 έχουν εισόδημα πάνω από 30.000 ευρώ,
περισσότεροι από 15.000 είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο για πάνω από 5 χρόνια,
1.232 με εισόδημα πάνω από 30.000 ευρώ είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο για πάνω από 10 χρόνια.

Εξάλλου, έρευνα στο μητρώο του Οργανισμού αποκάλυψε συγκεκριμένες περιπτώσεις ατόμων που παραμένουν μέχρι και… 20 χρόνια (240 μήνες) εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ ενώ δηλώνουν εισοδήματα εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ ετησίως και διαμένουν σε ακριβές περιοχές.

Είναι γεγονός δε ότι ενώ μειώνεται σταθερά η ανεργία, δεν μειώνονται αντίστοιχα οι εγγεγραμμένοι στο μητρώο της ΔΥΠΑ.
Τα εισοδηματικά κριτήρια που ισχύουν είναι τα εκάστοτε κριτήρια που εφαρμόζονται για τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης, δηλαδή:

οικογενειακό εισόδημα έως 16.000 ευρώ για άγαμους, σε κατάσταση χηρείας, εν διαστάσει,
οικογενειακό εισόδημα έως 24.000 ευρώ για έγγαμους ή μέρη συμφώνου συμβίωσης προσαυξανόμενο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί,
οικογενειακό εισόδημα έως 27.000 ευρώ για μονογονείς, συν επιπλέον 3.000€ για κάθε παιδί μετά το πρώτο.

Δηλαδή όποιος έχει υψηλότερο εισόδημα από αυτά τα όρια θα διαγράφεται από το Μητρώο της ΔΥΠΑ και δεν θα δικαιούται επίδομα ανεργίας;
Η απάντηση είναι κατηγορηματικά όχι και στα δύο. Πρώτον, η εξαίρεση από τις παροχές δεν σημαίνει διαγραφή από το Ψηφιακό Μητρώο ΔΥΠΑ ούτε εξαίρεση από τις λοιπές υπηρεσίες (συμβουλευτικής, κατάρτισης, επιδοτούμενες θέσεις εργασίας κλπ.) που παρέχει η ΔΥΠΑ στους αναζητούντες εργασία. Δεύτερον, το επίδομα ανεργίας θα συνεχίσει να καταβάλλεται όπως τώρα, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια.
Συνεπώς ποιες είναι οι παροχές που δεν θα διατηρηθούν για τα υψηλά …
Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή