ΑΦΜ φοροφυγάδων απενεργοποιεί η ΑΑΔΕ

0
78

Δεκάδες φορολογικές απάτες στον τομέα του ΦΠΑ αποκαλύπτουν κάθε μήνα οι έλεγχοι της ΑΑΔΕ. Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι στο επτάμηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου 2022 η Υπηρεσία Ελέγχου Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων ολοκλήρωσε 109 έρευνες για απάτη στον τομέα του ΦΠΑ, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται 128 νέες έρευνες. 

Μετά τους ελέγχους η εφορία προχώρησε στην απενεργοποίηση 98 ΑΦΜ. Πρόκειται για φυσικά και νομικά πρόσωπα που χαρακτηρίζονται ως «εξαφανισμένοι έμποροι».
Το 2021 είχαν απενεργοποιηθεί 139 ΑΦΜ και το 2020 144 ΑΦΜ για απάτες στον ΦΠΑ.

Την ίδια ώρα χιλιάδες υποθέσεις βρίσκονται στο «μάτι» των φοροελεγκτών της ΑΑΔΕ. Σύμφωνα με τα στοιχεία οι Εφορίες και τα Ελεγκτικά Κέντρα στο 7μηνο ολοκλήρωσαν τον έλεγχο 12.495 φορολογικών υποθέσεων. Από τις υποθέσεις αυτές 7.745 είναι «φρέσκες» υποθέσεις, δηλαδή της τελευταίας πενταετίας. Ο ελεγκτικός μηχανισμός έχει επικεντρωθεί στις υποθέσεις αυτές αφού, όπως αναφέρουν έμπειροι ελεγκτές, έχουν… ζουμί.
Πότε απενεργοποιείται ο ΑΦΜ

Σύμφωνα με τη φορολογική νομοθεσία, η διαδικασία απενεργοποίησης των ΑΦΜ διενεργείται στις περιπτώσεις που εντοπίζεται υπόθεση φοροδιαφυγής, αλλά και προληπτικά, εάν από τον έλεγχο των αρχών προκύψει ότι:

Δεν έχουν υποβληθεί δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και φόρου προστιθέμενης αξίας (Φ.Π.Α.) για δύο συνεχόμενα έτη.
Από έλεγχο ή αυτοψία της Φορολογικής Αρχής προκύπτει ότι δεν υφίσταται οικονομική δραστηριότητα της επιχείρησης.
Από έλεγχο ή αυτοψία της Φορολογικής Αρχής προκύπτει ότι έχουν δηλωθεί ψευδή ή ανακριβή στοιχεία προκειμένου να χορηγηθεί Αριθμός Φορολογικού Μητρώου (Α.Φ.Μ.).
Διαπιστώνονται ελλιπή ή λανθασμένα στοιχεία κατόχου.
Μετά από έλεγχο διαπιστώνεται απάτη σε βάρος του δημοσίου.

Οι φορολογούμενοι που χάνουν τον ΑΦΜ τους δεν μπορούν:

Να υποβάλουν οποιαδήποτε δήλωση στο τμήμα Μητρώου της Δ.Ο.Υ.
Να υποβάλουν …
Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή