Αυξημένος για πρώτη φορά από τότε που άρχισε η οικονομική κρίση εκτιμά ο εμπορικός κόσμος ότι θα είναι φέτος ο τζίρος των Χριστουγέννων, χωρίς ωστόσο σε καμία περίπτωση να φτάνει τα προ κρίσης επίπεδα.
Με δεδομένο ότι τα τελευταία επτά χρόνια έχουν χαθεί από το λιανεμπόριο περί τα 2 δισ. Ευρώ ή 35,2% του τζίρου, η φετινή εορταστική περίοδος αναμένεται να αποτελέσει βασική οικονομική ανάσα για τους εμπόρους και τις επιχειρήσεις.
Σύμφωνα με τις σχετικές εκτιμήσεις του Ινστιτούτου Εμπορίου και Υπηρεσιών της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρήσεων, ο τζίρος φέτος παρουσιάζει μέση αύξηση της τάξης του 2,5%.
Ειδικότερα, οι πρώτες διαπιστώσεις της έρευνας του ΙΝΕΜΥ για την εμπορική κίνηση της αγοράς των Χριστουγέννων δείχνουν τα εξής:
1. Η βασική διαπίστωση είναι ότι η αγορά κινήθηκε σε γενικές γραμμές θετικά. Υπήρξαν όμως διαφοροποιήσεις μεταξύ τύπου καταστημάτων, περιοχών, είδους προϊόντων και food και non-food αγαθών.
2. Συνολικά η αύξηση σε σχέση με πέρσι ήταν περίπου της τάξης του +2,5%. Ωστόσο οι μεγάλες επιχειρήσεις έφτασαν ακόμα και το 5-6%, ενώ πολλές επιχειρήσεις ένδυσης δήλωσαν μειώσεις ακόμα και μέχρι -12%, ίσως λόγω των επικείμενων εκπτώσεων, που είναι πολύ κοντά στην εορταστική περίοδο.
3. Σε ορισμένες «κατηγορίες» ειδών όπως π.χ. λευκές συσκευές η αύξηση ήταν ίσως μεγαλύτερη από την αναμενόμενη, όπως και σε είδη με πολύ χαμηλές τιμές, καθώς και τα παιχνίδια και βιβλία. Για τα περιφερειακά και συνοικιακά εμπορικά καταστήματα και εκείνα με ακριβότερα είδη τα πράγματα ήταν δυσμενέστερα.
4. Στον κλάδο των τροφίμων είναι πολύ δύσκολο να διαμορφωθεί μια καθαρή εκτίμηση της εικόνας εξαιτίας δύο δεδομένων: οι «τεκτονικές» αλλαγές που προκλήθηκαν από τις εξαγορές μεγάλων αλυσίδων σούπερ μάρκετ καθώς και το γεγονός ότι πολλοί «Αθηναίοι» μετακινήθηκαν στην περιφέρεια και έτσι έκαναν τις χριστουγεννιάτικες αγορές τροφίμων σε τοπικές αγορές.
5. Η πρώτη προτίμηση για δώρα στις εορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς ήταν για άλλη μία χρονιά τα είδη ρουχισμού και υπόδησης, η δεύτερη το φαγητό και το ποτό και η τρίτη κατηγορία κατά σειρά επιλογής ήταν τα βιβλία και τα παιχνίδια, ενώ ακολούθησαν τα καλλυντικά και οι ηλεκτρονικές συσκευές.
6. «Ωστόσο, 15% των Ελλήνων δυστυχώς δεν μπόρεσαν να αγοράσουν χριστουγεννιάτικα δώρα και αυτό δεν πρέπει να το ξεχνά κανείς. Πάντως, παρά τη παρατεταμένη οικονομική κρίση, είναι γεγονός ότι οι γιορτινές μέρες άλλαξαν έστω και για λίγο τη ψυχολογία του κόσμου» ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Βασίλης Κορκίδης.