Η Άγκυρα κλιμακώνει την αντιπαράθεση της με την Αθηνά για τους 8

0
85

Η κλιμάκωση της έντασης στις σχέσεις με την Ελλάδα που προκαλεί η Τουρκία,με αφορμή την απόφαση του Αρείου Πάγου να μην εκδοθούν οι 8 πραξικοπηματίες, θεωρείται σίγουρο ότι θα προκαλέσει μια σειρά από επιπλοκές στις σχέσεις των δύο χωρών με άμεσο αντίκτυπο σε μια σειρά ζητημάτων πρώτης γραμμής όπως το Κυπριακό και το προσφυγικό, αλλά και στο κλίμα έντασης που συντηρείται στο Αιγαίο.

Η τουρκική στάση ενισχύεται και από την άτυπη συμμαχία που έχει συνάψει ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον ηγέτη των “Γκρίζων Λύκων” που εκπροσωπούνται από το κόμμα της “Εθνικιστικής Δράσης”, με στόχο να υπερψηφιστούν οι συνταγματικές μεταρρυθμίσεις που θα μεταβάλλουν την Τουρκία σε προεδρική δημοκρατία και τον Ερντογάν απόλυτο κυρίαρχο του πολιτικού παιχνιδιού στην χώρα.

Απειλές από τον Τούρκο υπ. Αμυνας

Ο τελευταίος σε μια σειρά αξιωματούχων της Αγκυρας που αμφιβήτησε την απόφαση του Αρείου Πάγου είναι ο υπουργός Αμυνας Φικρί Ισίκ, ο οποίος χαρακτήρισε ως πολιτική απόφαση και απόλυτα απογοητευτική την δικαστική απόφαση, αφήνοντας αιχμές, για την στάση της Ελλάδας απέναντι στην τρομοκρατία.

«Η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Ελλάδας είναι μία απόλυτη απογοήτευση. Μιλώ ξεκάθαρα, δεν ήταν δικαστική απόφαση, αλλά πολιτική», δήλωσε ο Ισίκ, σε εκδήλωση που έγινε το πρωί του Σαββάτου στην Κωνσταντινούπολη.

«Περιμένουμε ότι η γειτονική μας χώρα Ελλάδα θα τους επιστρέψει στην Τουρκία το ταχύτερο δυνατό», πρόσθεσε ο Ισίκ, αναφερόμενος στους 8 αξιωματικούς που είχαν διαφύγει από τη γειτονική χώρα μετά από την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος και έφτασαν με ελικόπτερο στην Ελλάδα, όπου ζήτησαν άσυλο.

«Πρέπει να βρεθούν ενώπιον της τουρκικής δικαιοσύνης. Αν είναι αθώοι, θα απαλλαγούν. Αν είναι ένοχοι, θα λάβουν την τιμωρία τους. Δυστυχώς όμως, η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου στην Ελλάδα, μετά από δίκη μηνών, είναι μία απόλυτη απογοήτευση. Μιλώ ξεκάθαρα, είναι μία πολιτική απόφαση. Τι άλλο πρέπει να γίνει για να επιστραφούν 8 άνθρωποι που ενεπλάκησαν στη δόλια απόπειρα πραξικοπήματος;», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Αμυνας, όπως μεταδίδουν τα ΜΜΕ της γειτονικής χώρας.

Ομως, ο Ισίκ δεν σταμάτησε εκεί. «Ξέραμε μέχρι τώρα τη στάση της Ελλάδας απέναντι στο PKK και το Επαναστατικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Κόμμα μέχρι τώρα. Με αυτή την απόφαση, η Ελλάδα αποκάλυψε πόσο λανθασμένη είναι στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Είναι μία άδικη απόφαση και καλούμε την Ελλάδα να τη διορθώσει το ταχύτερο δυνατό και να επιστραφούν αυτοί οι 8 στην Τουρκία», κατέληξε ο Τούρκος υπουργός Αμυνας.

Η πρωτοβουλία Μέι για το Κυπριακό

Η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι μεταβαίνει στην Αγκυρα, μόλις 24 ώρες μετά την συνάντησή της στην Ουάσιγκτον με τον νέο αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. Στις επαφές της με τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον πρωθυπουργό Γιλντιρίμ, θα συζητήσει μεταξύ άλλων και μια πρωτοβουλία για το Κυπριακό προκειμένου να περιοριστούν οι αντιθέσεις στις απόψεις της Ελλάδας και της Τουρκίας σε μια σειρά βασικών ζητημάτων που εμποδίζουν την εξεύρεση λύσης, όπως το εδαφικό, οι εγγυήσεις και το ζήτημα των τουρκικών δυνάμεων.

Ωστόσο η σκλήρυνση της στάσης της Αγκυρας έναντι της Ελλάδας που άρχισε την Πέμπτη εκτιμάται ότι θα μπλοκάρει την βρετανική πρωτοβουλία.

Κίνδυνος για τη συμφωνία επανεισδοχής των μεταναστών

Τον τόνο στην πολιτική που πρόκειται να ακολουθήσει η Αγκυρα έναντι της Αθήνας έδωσε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μελβούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος εξήγγειλε ότι η Τουρκία θα λάβει μέτρα που περιλαμβάνουν την ακύρωση της διμερούς συμφωνίας με την Ελλάδα για την επανεισδοχή μεταναστών.

Εξαιρετικά αιχμηρός εμφανίστηκε και ο ίδιος ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, σημειώνοντας ότι η καθυστέρηση επιστροφής των «προδοτών» πλήττει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Όπως μάλιστα υποστήριξε ότι ο Αλέξης Τσίπρας του είχε υποσχεθεί την επιστροφή των πραξικοπηματιών αμέσως μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα.

«Η Ελλάδα δεν επιστρέφει τους 8 προδότες που βρήκαν καταφύγιο εκεί. Το πρώτο βράδυ (μετά το πραξικόπημα) τηλεφώνησα στον ίδιο. Μου είπε ότι το ζήτημα θα διευθετηθεί εντός 15-20 ημερών» είπε χαρακτηριστικά. Ο κ. Ερντογάν έκανε λόγο για «τρομοκράτες» που πρέπει να δικαστούν στην χώρα τους, τονίζοντας ότι «η καθυστέρηση της επιστροφής φυσικά πλήττει την εμπιστοσύνη (στα ελληνοτουρκικά)».

Η απάντηση της Αθήνας

Η απάντηση του Μεγάρου Μαξίμου χαρακτηρίστηκε από μια «ρητορική ακροβασία» καθώς στη σχετική ανακοίνωση σημειώνεται πως οι υπαίτιοι πραξικοπημάτων δεν είναι ευπρόσδεκτοι στη χώρα, ωστόσο οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης είναι δεσμευτικές.

“Η ελληνική κυβέρνηση καταδίκασε απερίφραστα από την πρώτη στιγμή την απόπειρα πραξικοπήματος και στήριξε τη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση, καθώς και την τήρηση της συνταγματικής νομιμότητας στη γείτονα μας”, αναφέρει σε σχόλιό του το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού.

“Υπογραμμίζουμε σήμερα, όπως και τότε, ότι οι υπαίτιοι του πραξικοπήματος δεν είναι ευπρόσδεκτοι στην χώρα μας.

Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου, με συνταγματικά κατοχυρωμένη και αδιαμφισβήτητη την αρχή της διάκρισης των εξουσιών και με απόλυτο σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένου και του συνόλου των διεθνών συμβάσεων που δεσμεύουν τη χώρα” αναφέρει το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού και υπογραμμίζει.

“Εντός της Ελλάδας αποκλειστικός αρμόδιος για τις συναφείς κρίσεις είναι η ανεξάρτητη ελληνική Δικαιοσύνη, της οποίας οι αποφάσεις είναι αυτονόητα δεσμευτικές”.

Εν τω μεταξύ, η Άγκυρα έστειλε την Παρασκευή νέο αίτημα έκδοσης των 8, ένα αίτημα που σύμφωνα με εκτιμήσεις δεν έχει καμία τύχη. Το υπουργείο Δικαιοσύνης της Τουρκίας είχε εκδώσει την Πέμπτη και ένταλμα σύλληψης για τους «8», στέλνοντας έγγραφό και προς την Ιντερπόλ, με το οποίο ζητά έκδοση ερυθρού δελτίου για την σύλληψη των αξιωματικών που συμμετείχαν στην απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου.

Τούρκος υπουργός δικαιοσύνης: Πολιτική η απόφαση

Ο Τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης Μπεκίρ Μποζντάγ, έκανε λόγο σε tweet που ανάρτησε στον λογαριασμό του για “πολιτική απόφαση” και ανεπανόρθωτο πλήγμα στις διμερείς σχέσεις.

Συγκεκριμένα ο Μποζντάγ αναφέρει πως “η απόρριψη της Ελλάδας στο αίτημα για επιστροφή των 8 πραξικοπηματιών στην Τουρκία είναι άδικη και αποτελεί μία πολιτική απόφαση. H Ελλάδα με αυτή την απόφαση βλάπτει ανεπανόρθωτα τις σχέσεις Τουρκίας-Ελλάδας που θα πάρει πολύ καιρό και πολύ κόπο ώστε να βελτιωθούν ξανά. Καλώ για άλλη μια φορά την Ελλάδα να παραιτηθεί αυτής της απόφασης και να επιστρέψει στην Τουρκία τους πραξικοπηματίες στρατιωτικούς”.

Π. Καμμένος: Η δικαιοσύνη δεν παίρνει γραμμή από την κυβέρνηση

«Θα πρέπει να καταλάβει η Τουρκία ότι στις ευρωπαϊκές χώρες η δικαιοσύνη δεν παίρνει γραμμή από την κυβέρνηση… Η εκτελεστική εξουσία και η δικαστική εξουσία είναι ανεξάρτητες» δηλωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ.

«Δεν μπορεί η Τουρκία τη στιγμή που θέλει να μπει στην Ευρωπαϊκή Ένωση να μιλάει για επαναφορά της θανατικής ποινής, δεν μπορεί να έχουμε βασανιστήρια, να γίνονται διωγμοί» εκτίμησε ο Πάνος Καμμένος και αποκάλυψε: «Θα σας πω την εμπειρία που έχω από Τούρκους αξιωματικούς στο ΝΑΤΟ, πάνω από 400 που έχουν ζητήσει άσυλο στις Βρυξέλλες».

«Η απόφαση δεν μπαίνει στο αν αυτοί έχουν λάβει μερος στο πραξικόπημα ή όχι, αλλά στο αν αυτοί θα σταλούν στην Τουρκία» είπε ο κ. Καμμένος για τους 8 Τούρκους και πρόσθεσε: «Δεν έχουμε να κάνουμε με μια τριτοκοσμική κυβέρνηση. Έχουμε να κάνουμε με μια δημοκρατική κυβέρνηση, σε μια δημοκρατική χώρα, όπου η δικαιοσύνη αποφασίζει».

Ωστόσο ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, κινούμενος στην ίδια γραμμή με το Μέγαρο Μαξίμου είπε ότι η ελληνική κυβέρνηση καταδικάζει το πραξικόπημα που έγινε στην Τουρκία «και την προσπάθεια βίαιης ανατροής μιας εκλεγμένης κυβέρνησης» είναι όμως άλλο «να ζητάς να έχουν μια δίκαιη δίκη, να μην γίνονται βασανιστήρια».

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να υλοποιήσουν οι Τούρκοι τις απειλές τους και να στείλουν στα νησιά του Αιγαίου ακόμη περισσότερους πρόσφυγες και μετανάστες, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας απάντησε: «Τέτοιου είδους απειλές έχουμε δει και στο παρελθόν. Τα ίδια έχει πει και στην Γερμανία, σε λίγες ημέρες θα είναι η Μέρκελ στη Γερμανία, να δούμε τι θα της πει ή τι θα πει και στον Τραμπ».

Κατά την άποψη του Πάνου Καμμένου «υπάρχει η νέα πρόταση της διοίκησης Τραμπ που θα αποτελέσει και τη λύση στο θέμα το προσφυγικό. Είναι ότι η λύση του προσφυγικού είναι η δημιουργία ασφαλών ζωνών στα βόρεια της Συρίας για να μείνουν οι πρόσφυγες και να γυρίσουν στα σπίτια τους. Άλλωστε οι πρόσφυγες βρέθηκαν στην Ευρώπη για να σωθούν από τον ISIS, από τους τρομοκράτες και θέλουν να γυρίσουν στα σπίτια τους».

Δεν υπάρχει περίπτωση να μην αναχαιτιστεί τουρκικό αεροσκάφος

Ο κ. Καμμένος ρωτήθηκε για την πιθανότητα ελληνοτουρκικού επεισοδίου. Μάλιστα ο  υπουργός Άμυνας φάνηκε να… αιφνιδιάζεται όταν ο Γιώργος Αυτιάς τον ρώτησε αν φοβάται κάποιο…τσαφ στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

«Θέλω να διαβεβαιώσω τον ελληνικό λαό ότι δεν υπάρχει περίπτωση να μπει στον ελληνικό εναέριο χώρο αεροπλάνο και να μην αναχαιτιστεί. Η τελευταία προσγείωση είναι δική μας» τόνισε ο κ. Καμμένος και συμπλήρωσε ότι «οι νατοϊκές δυνάμεις έχουν γίνει μάρτυρες των τουρκικών παραβάσεων, των παραβιάσεων και των υπερπτήσεων».