Ακρίβεια: 7 στους 10 έχουν κόψει αρκετά είδη διατροφής – Ανησυχούν για τον χειμώνα

0
65

Σύμφωνα με έρευνα της ΓΣΕΕ, το 71% των ερωτηθέντων απαντά ότι η άνοδος των τιμών τους έχει αναγκάσει να περικόψουν δαπάνες.

Δύσκολη περιγράφεται η κατάσταση στην οικονομία και την αγορά εργασίας σε έρευνα της ALCO για λογαριασμό της ΓΣΕΕ που διενεργήθηκε από τις 31 Αυγούστου έως και τις 5 Σεπτεμβρίου 2022 και παρουσιάστηκε την Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2022 κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου (στο ξενοδοχείο Mediterranean) στη Θεσσαλονίκη από το ΙΝΕ/ΓΣΕΕ.
Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, το 71% των ερωτηθέντων απαντά ότι η άνοδος των τιμών τους έχει αναγκάσει να περικόψουν δαπάνες για αρκετά είδη διατροφής.

Σε ερώτηση αν πιστεύουν ότι η οικονομική τους κατάσταση θα τους επιτρέψει να ανταπεξέλθουν στις συνθήκες ακρίβειας και ενεργειακής κρίσης του χειμώνα, 2 στους 10 (το 20%) δηλώνουν “καθόλου”, δηλαδή δεν θα τα καταφέρουν και σχεδόν 5 στους 10 το 47% των ερωτηθέντων, δηλώνουν πως δύσκολα θα μπορέσουν να τα καταφέρουν.

Την ίδια ώρα, πάνω από 6 στους 10 (το 63%) θεωρούν πως η αύξηση του μισθού τους, είναι το αποτελεσματικότερο μέσο για την προστασία του βιοτικού τους επιπέδου από τις ανατιμήσεις στα είδη διατροφής και ενέργειας.

Μάλιστα το ποσοστό αυτό που χαρακτηρίζει σημαντικότερη την αύξηση του κατώτατου μισθού από τα επιδόματα αλλά και την μείωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης, τον περασμένο Μάρτιο ήταν στο 43% και πλέον τον Σεπτέμβριο του 2022 ανήλθε στο 63%.
Παράλληλα, σύμφωνα με την ίδια έρευνα της ALCO, 8 στους 10 δηλώνουν ότι δεν “είδαν” καμία αύξηση του μισθού τους από την 1/1/2022.
Όσον αφορά στο ωράριο εργασίας, το 39% αναφέρει ότι δεν εργάζεται παραπάνω από το κανονικό, ωστόσο σε ποσοστό 28% των ερωτηθέντων που εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα δηλώνουν ότι δουλεύουν 5-6 ώρες παραπάνω την εβδομάδα ενώ το 22%, 9-10 ώρες και το 16 % πάνω από 11 ώρες την εβδομάδα.

Περισσότεροι από τους μισούς, δηλαδή σε ποσοστό 51% δηλώνουν ότι πληρώνονται τις υπερωρίες τους.
Πάντως, 7 στους 10 δηλώνουν ικανοποιημένοι από την εργασία τους.

Αναφορικά με την διαμόρφωση του κατώτατου μισθού η πλειοψηφία των ερωτηθέντων δηλώνει ότι θα πρέπει να γίνεται μέσω των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και όχι με απόφαση της κυβέρνησης. Μάλιστα το ποσοστό εκείνων που υποστηρίζουν ότι ο κατώτατος μισθός θα πρέπει να διαμορφώνεται μέσω των συλλογικών συμβάσεων αυξήθηκε από το 54 …
Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή