Η αύξηση στις πρώτες ύλες δυσκολεύει αρκετά την καθημερινότητα για τους εκτροφείς, με τον κίνδυνο να κλείσουν φάρμες και εργοστάσια.
Η ακρίβεια έχει μετατρέψει πολλά από τα βασικά είδη σε είδη πολυτελείας. Πρωταθλητής στις ανατιμήσεις είναι το γάλα, με την αύξησή του από πέρυσι να φτάνει το 90%.
Ο Παναγιώτης Λαλιώτης, ιδιοκτήτης φάρμας ανέφερε σχετικά: «Το κόστος της τροφής έχει ξεπεράσει το 100% και εκτός αυτού έχουμε και το κόστος της ενέργειας που έχει τετραπλασιαστεί».
Η αύξηση στις πρώτες ύλες δυσκολεύει αρκετά την καθημερινότητα για τους εκτροφείς, όπως λένε στο MEGA, με τον κίνδυνο να κλείσουν φάρμες και εργοστάσια που διατηρούν από γενιά σε γενιά.
Μία αγελάδα την ημέρα θέλει 30 κιλά τροφή, η φάρμα θέλει 3 τόνους την ημέρα, το κόστος της τροφής είναι ακριβότερο από το εισόδημα που έχει ο παραγωγός από το γάλα, όπως εξηγούν οι παραγωγοί.
Οι ανατιμήσεις είναι αναπόφευκτο να περάσουν στον καταναλωτή, ο οποίος πέρυσι έβρισκε το φρέσκο γάλα 1,31€ και σήμερα το αγοράζει 1,84€. Το υψηλής παστερίωσης τον περασμένο Οκτώβρη είχε 1,38€ και τώρα το αγοράζουμε στα 1,87€ το λίτρο.
Το σοκολατούχο το βρίσκαμε στα ψυγεία στο 1€ και 90 λεπτά και εφέτος στα 3,60€, με την αύξηση να αγγίζει το 90%. Τέλος, το γάλα εβαπορέ κόστιζε 2,23€ ανά κιλό, και σήμερα το βρίσκουμε 3€ και 15 λεπτά.
Οι καταναλωτές σκέφτονται διπλά πια την ποσότητα που θα αγοράσουν για το ψυγείο τους.
Είδος υπό εξαφάνιση
«Το γάλα δεν θα είναι το θέμα ότι απλά θα ακριβύνει, δεν θα υπάρχει» σχολίασε ο ιδιοκτήτης της φάρμας.
Είδος υπό εξαφάνιση προειδοποιούν οι παραγωγοί ότι θα είναι το φρέσκο γάλα, όταν βλέπουν πια πως οι επιχειρήσεις τους δεν είναι βιώσιμες από τους λογαριασμούς ρεύματος που πιάνουν στα χέρια τους.
«Ο προηγούμενος λογαριασμός (ρεύμα) ήταν 8.300 τέλος του 21 και ο τελευταίος το μήνα 32,721, μιλάμε για τέσσερις φορές πάνω» σημείωσε ο πρόεδρος συνεταιρισμού αγελαδοτρόφων Πατρών, Γιώργος Παπαλεξόπουλος.
Το πρόβλημα όμως δεν περιορίζεται μόνο εκεί.
«Είναι και τα πετρέλαια, είναι τα έξοδα παραγωγής, αν συνεχίσει έτσι και δεν βοηθηθούμε από το κράτος δεν θα μπορέσουμε να α …
Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή