Αναγκαστική μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου – Ποιοι γλυτώνουν

0
63

Αγώνας για μία θέση στη λίστα των εταιρειών που θα εξαιρεθούν από την υποχρεωτική μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου ξεκινάει, με περίπου 100 βιομηχανικές επιχειρήσεις από διάφορους κλάδους να διεκδικούν τον τίτλο της «σημαντικής βιομηχανίας». 

Οι φάκελοι των εν λόγω βιομηχανιών, μεταξύ των οποίων το σύνολο της ενεργοβόρων υψηλής και μέσης τάσης, βρίσκονται από τη Δευτέρα (10 Οκτωβρίου) στα χέρια της ΡΑΕ. Η τελευταία θα αναλάβει το δύσκολο έργο της αξιολόγησης, με ασαφή και γενικά κριτήρια που έθεσε η Ε.Ε., στο πλαίσιο των εξαιρέσεων που συνοδεύουν το μέτρο της υποχρέωσης των κρατών-μελών να μειώσουν την κατανάλωση φυσικού αερίου, σε περίπτωση ευρωπαϊκού συναγερμού, κατά 15% το διάστημα Νοεμβρίου 2022 – Μαρτίου 2023.
Για την Ελλάδα το ποσοστό αυτό αντιστοιχεί σε 7,5 τεραβατώρες και σχεδόν στο σύνολό του θα πρέπει να εξοικονομηθεί από τη βιομηχανία, αφού οι μονάδες ηλεκτροπαραγωγής έχουν εξαιρεθεί, ενώ τα νοικοκυριά ανήκουν στην κατηγορία των προστατευόμενων καταναλωτών.

Η ΡΑΕ θα πρέπει να ολοκληρώσει την αξιολόγησή της και να ετοιμάσει τον κατάλογο των «σημαντικών βιομηχανιών» μέχρι την 1η Νοεμβρίου. Αυτό που ουσιαστικά θα αποφασίσει η ΡΑΕ είναι σε ποιες βιομηχανίες θα μειωθούν τα φορτία κατά προτεραιότητα και ποιες θα προστατευθούν.
Τα κριτήρια αξιολόγησης σκιαγράφησε με συνέντευξή του ο πρόεδρος της ΡΑΕ, Αθανάσιος Δαγούμας. «Σίγουρα θα πρέπει να προστατευθούν βιομηχανίες οι οποίες θα υποστούν ζημίες σε περίπτωση διακοπής φυσικού αερίου, θα καταστραφεί δηλαδή μεγάλο μέρος της παραγωγής τους ή και η ίδια η εγκατάστασή τους, κάτι που είναι μη αναστρέψιμο. Επίσης θα εξετάσουμε το μέγεθος της γενικότερης οικονομικής ζημίας, λαμβάνοντας υπόψη τη σημασία για την εφοδιαστική αλυσίδα και την οικονομία της χώρας, καθώς και τη διατήρηση της ανταγωνιστικότητας εξαγωγικών βιομηχανιών στη διεθνή αγορά», τόνισε.


Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή