Αντρές Εσκομπάρ: Ο «τζέντλεμαν» που δολοφονήθηκε για ένα αυτογκόλ

0
76

Ευάγγελος Κιουλχατζής
11/12/2022 10:11

Μπορεί το ποδόσφαιρο και ειδικά το Παγκόσμιο Κύπελλο να αποτελούν ένα είδος γιορτής, ωστόσο δεν είναι λίγες οι φορές που οι παίκτες από λαμπρούς πρωταγωνιστές, γίνονται θύματα απειλών. Κάτι τέτοιο φαίνεται πως συνέβη και φέτος, στο Μουντιάλ του Κατάρ, με τους ποδοσφαιριστές του Ιράν να αναφέρεται πως δέχθηκαν απειλές για φυλάκιση και βασανισμό της οικογένειάς τους μετά την απόφαση τους να μην τραγουδήσουν τον εθνικό ύμνο της χώρας στον αγώνα με την Αγγλία. Αν και οι παίκτες του Ιράν υπό αυτόν τον φόβο τελικά έψαλλαν τον εθνικό ύμνο στο ματς με τις ΗΠΑ, δεν αποκλείεται το θέμα να μην έχει κλείσει για το αυστηρό καθεστώς της Τεχεράνης.
Ο τρόμος στις τάξεις των Ιρανών, ξύπνησε μνήμες από μια άλλη πιο «σκοτεινή» και πιο τραγική ιστορία, η οποία έχει γραφτεί με ανεξίτηλο μελάνι στις πιο μαύρες σελίδες του ποδοσφαίρου. Ήταν πριν από 28 χρόνια, κατά τη διάρκεια του Μουντιάλ του 1994, όπου η αποστολή της Κολομβίας δέχθηκε απειλές από βαρόνους των καρτέλ για τα ανεπιτυχή αποτελέσματα που έφερε εκείνο το καλοκαίρι στη διοργάνωση. H θλιβερή κατάληξη ήταν ο διεθνής αμυντικός Αντρές Εσκομπάρ να δολοφονηθεί λίγες ημέρες μετά από ένα αυτογκόλ που σημείωσε σε αγώνα κόντρα στις ΗΠΑ. Ξετυλίγοντας κανείς το κουβάρι αυτής της ιστορίας θα δει ότι έχει πολλές πτυχές, ενώ μέχρι και στο Netflix κυκλοφόρησε η μίνι-σειρά «Goles en contra» για να ρίξει περισσότερο φως στα γεγονότα γύρω από την άγρια δολοφονία του ποδοσφαιριστή. Τι ακριβώς έγινε λοιπόν πριν 28 καλοκαίρια και ο Αντρές Εσκομπάρ πλήρωσε ένα αυτογκόλ με την ίδια του την ζωή;

Ο «Τζέντλεμαν» και η παρέα του στο δρόμο για την διάκριση
Όπως πολλές ομάδες που πάνε με όνειρα σε μια μεγάλη διοργάνωση και εν τέλει τα κάνουν… θάλασσα, έτσι και η Κολομβία το 1994 δεν δικαίωσε όσους πίστευαν ότι θα φτάσει ψηλά. Ανάμεσα σε αυτούς ήταν τότε και ο Βραζιλιάνος θρύλος Πελέ που προέβλεψε ότι οι Κολομβιανοί θα έφταναν τουλάχιστον μέχρι τα προημιτελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου, που για πρώτη φορά διοργανώθηκε στις ΗΠΑ. Η αλήθεια είναι πως οι «Los Cafeteros», όπως αποκαλείται η εθνική ομάδα της Κολομβίας λόγω της μεγάλης παραγωγής καφέ στη χώρα, είχαν εντυπωσιάσει στα προκριματικά και είχαν να επιδείξουν μια νίκη με 5-0 εκτός έδρας κόντρα στην Αργεντινή. Η ποιότητα ορισμένων παικτών όπως των Βαλντεράμα, Ασπρίγια και Ρινκόν υπό τις οδηγίες του προπονητή Πάτσο Ματουράνα, φαινόταν πως ήταν αρκετή για να πραγματοποιήσει η Κολομβία το βήμα παραπάνω.

Η εθνική ομάδα της Κολομβίας στο Μουντιάλ του 1994Getty Images

Αυτός που ξεχώριζε βέβαια ήταν ο παίκτης με το νούμερο 2 στην πλάτη και αγωνιζόταν ως κεντρικός αμυντικός στην Ατλέτικο Νασιονάλ. Ο λόγος για τον Αντρές Εσκομπάρ, ο οποίος εκείνη την περίοδο ετοιμαζόταν να πάρει μετεγγραφή στη μεγάλη Μίλαν του Πάολο Μαλντίνι. Σε αντίθεση με πολλούς συμπαίκτες του που αγωνίζονταν στην ίδια θέση εκείνη την εποχή και διακρίνονταν για τα σκληρά τους μαρκαρίσματα, ο Εσκομπάρ έπαιζε πολύ πιο «καθαρά». Για αυτό τον λόγο του «κόλλησαν» το παρατσούκλι ο «Τζέντλεμαν», μιας και η ευγενική παρουσία του στο γήπεδο ήταν σπάνια για τα τότε δεδομένα.
Μια χώρα πνιγμένη στο έγκλημα και την αβεβαιότητα
Οι Κολομβιανοί διεθνείς ταξίδεψαν στις ΗΠΑ τον Ιούνιο του ’94 όμως άφησαν πίσω τους μια χώρα γεμάτη προβλήματα. Τα περισσότερα από αυτά οφείλονταν στις πρακτικές του ναρκέμπορου και ηγέτη του Καρτέλ του Μεδεγίν, Πάμπλο Εσκομπάρ, ο οποίος έφερε τη διαφθορά και στο ποδόσφαιρο. Ως ιδιοκτήτης της Ατλέτικο Νασιονάλ, όπου αγωνιζόταν ο συνονόματός του Αντρές, εκμεταλλευόταν την ομάδα για ξέπλυμα μαύρου χρήματος με τις συνέπειες να είναι ολέθριες για το άθλημα. Την ίδια μέθοδο ακολούθησαν κι άλλα καρτέλ κι έτσι το ποδόσφαιρο της Κολομβίας μετατράπηκε σε μια ομπρέλα κάτω από την οποία κρυβόταν ο χορός των εκατομμυρίων πολλών βαρόνων ναρκωτικών. Η κατάσταση παρέμεινε έκρυθμη ακόμα και μετά τη δολοφονία του Πάμπλο Έσκομπαρ τον Δεκέμβριο του ‘93, καθώς το «αφεντικό» δεν ήταν εκεί για να επιβάλλει τους κανόνες στους κατώτερους του με αποτέλεσμα αυτοί να δρουν αυθαίρετα. Μέσα σε αυτό το χάος έφτασε η μέρα που πολλά υποσχόμενη εθνική ομάδα της Κολομβίας θα έδινε τον πρώτο της αγώνα στο Παγκόσμιο Κύπελλο κόντρα στη Ρουμανία.

Οι αρχηγοί των καρτέλ ναρκωτικών στο Μεντεγίν. Ο Πάμπλο Εσκομπάρ (αριστερά) και ο Χόρχα Λουίς Οτσόα (δεξιά)Associated Press

Οι ακραίες απειλές και το μοιραίο λάθος
Η Κολομβία προς απογοήτευση των οπαδών της έκανε πρεμιέρα με το «αριστερό» στο Μουντιάλ του 1994, καθώς η Ρουμανία την υποχρέωσε σε ήττα με 3-1. Αμέσως εμφανίστηκαν σύννεφα πάνω από τις τάξεις των «καφετέρος», οι οποίοι δεν είχαν να διαχειριστούν μόνο το ενδεχόμενο του πρόωρου αποκλεισμού αλλά και την τρομοκρατία που προερχόταν από την ίδια τους τη χώρα. Μια ημέρα πριν τον δεύτερο αγώνα-«τελικό» για την Κολομβία στο Παγκόσμιο Κύπελλο κόντρα στις ΗΠΑ, ο ομοσπονδιακός προπονητής, Πάτσο Ματουράνα δέχεται ένα αναπάντεχο τη …
Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή