Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε σε ιδιαίτερα έντονο τόνο ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών σχετικά με τις επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής.
Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ κάλεσε σήμερα τους ηγέτες του πλανήτη, που πλήττεται από την κλιματική αλλαγή, να δράσουν για να «χαμηλώσουν τη θερμοκρασία» και να αποφύγουν «να πνίξουν» τον κόσμο.
«Επιστρέφω μόλις από το Πακιστάν, όπου είχα μια εικόνα του μέλλοντος. Ενός μέλλοντος διαρκούς και πανταχού παρόντος χάους σε αδιανόητη κλίμακα», δήλωσε ο Αντόνιο Γκουτέρες στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μερικές ημέρες πριν από την άφιξη στη Νέα Υόρκη δεκάδων αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων για τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.
«Αυτό που συμβαίνει στο Πακιστάν αποδεικνύει την ανεπάρκεια της παγκόσμιας απάντησης στην κλιματική κρίση, καθώς και την προδοσία και την αδικία που βρίσκονται στην καρδιά αυτής της κρίσης».
«Το μήνυμά μου προς τους παγκόσμιους ηγέτες που θα συγκεντρωθούν εδώ είναι σαφές: μειώστε τη θερμοκρασία τώρα. Μην πλημμυρίζετε τον κόσμο σήμερα. Μην τον πνίξετε αύριο», επέμεινε καταγγέλλοντας «δεκαετίες αδιαλλαξίας αυτών που εκπέμπουν μεγάλες ποσότητες αερίων του θερμοκηπίου» για τις οποίες «οι πιο ευάλωτοι πληρώνουν το τίμημα», ιδιαίτερα η Ομάδα των Είκοσι (G20).
«Αν ένα τρίτο των χωρών της G20 βρισκόταν σήμερα κάτω από το νερό, όπως μπορεί να συμβεί αύριο, ίσως να πετύχαιναν ευκολότερα να μειώσουν δραστικά τις εκπομπές τους».
Ο Γκουτέρες κατηγόρησε επίσης τις μεγάλες επιχειρήσεις που παράγουν ορυκτά καύσιμα ότι «σκοτώνουν τον πλανήτη για να συσσωρεύσουν όσο το δυνατόν περισσότερα».
Πέρα από την κλιματική αλλαγή, ο γενικός γραμματέας εξέφρασε την ανησυχία του για τις διαιρέσεις της διεθνούς κοινότητας.
«Οι γεωστρατηγικές διαιρέσεις ουδέποτε ήταν τόσο σημαντικές τουλάχιστον από τον Ψυχρό Πόλεμο», δήλωσε «πράγμα που παραλύει την παγκόσμια απάντηση μπροστά στις προκλήσεις» τις οποίες αντιμετωπίζουμε σ’ έναν κόσμο «καταστραμμένο από τον πόλεμο και το κλιματικό χάος, πληγωμένο από το μίσος, γεμάτο ντροπή για τη φτώχεια και τις ανισότητες».
«Την αλληλεγγύη που είχαμε φανταστεί με τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, την έχει καταπιεί η τοξικότητα του εθνικισμού και του εγωισμού», υπογράμμισε.