Σωτήρης Σκουλούδης
25/09/2022 07:10
Η Κλιματική Αλλαγή, φαινόμενο ανθρωπογενές και γνωστό από τα τέλη του προηγούμενου αιώνα, μετατράπηκε σε μια πραγματική Κλιματική Κρίση, η οποία, εν αντιθέσει με όλες τις υπόλοιπες που έχουν αντιμετωπίσει τα έθνη και οι κοινωνίες (πανδημίες, πόλεμοι, οικονομικά κραχ) δεν μπορεί πια να αντιμετωπιστεί – παρά μόνο να μετριαστούν οι επιπτώσεις της. Κάτι που ίσως είχε συμβεί με σχετική αποτελεσματικότητα, αν είχαμε αποφασίσει να κινηθούμε πιο γρήγορα, από τότε που οι κραυγές αγωνίας των επιστημόνων, δυστυχώς καταπνίγηκαν στον βωμό της αθρόας «οικονομικής ανάπτυξης».
Πλέον, δια στόματος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, οδεύουμε σε αχαρτογράφητα εδάφη καταστροφής, κι αυτό αν έχουμε υπολογίσει σωστά τις προβλέψεις μας, καθώς δεν αποκλείεται η κατάσταση να γίνει ακόμα χειρότερη από όσο φανταζόμαστε. Όχι «κάποτε» στο μέλλον – ήδη συμβαίνει.
Αντιμέτωποι με έναν τρομακτικό κόσμο – Σήμερα
Αρκεί να ρωτήσουμε τους κατοίκους για παράδειγμα της βόρειας Εύβοιας, θύματα εκτός των άλλων ενός νέου τρομακτικού φαινομένου, των μέγα-πυρκαγιών, απότοκο της κλιματικής αλλαγής, οι οποίες όπως εξηγούν οι ειδικοί, δεν αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά με ανθρώπινα μέσα. Ή τους κατοίκους της Καλιφόρνια, της Αυστραλίας, πολλών άλλων μεσογειακών και μη χωρών που έρχονται αντιμέτωπες με τις ίδιες προκλήσεις, και για τον ίδιο λόγο.
Αν πάμε πιο βόρεια, θα διαπιστώσουμε ότι ο πλανήτης αντιμετώπισε φέτος ένα ασύγκριτο κύμα ξηρασίας, με τρομακτικές συνέπειες για τις κοινωνίες και τις οικονομίες, που καθιστά διακύβευμα ακόμα και το πιο πολύτιμο αγαθό της φύσης: Το νερό. Πιο ανατολικά, οι μέγα-καταιγίδες, οι τυφώνες και άλλα μη γνωστά μέχρι σήμερα σε τέτοια ένταση φαινόμενα, προκαλούν τεράστιες καταστροφές με τα θύματα να ανέρχονται σε χιλιάδες, όπως συνέβη πολύ πρόσφατα με τις πλημμύρες του Πακιστάν.
Και αλλού, η κατάσταση υπερβαίνει ακόμα και τα πιο εσχατολογικά σενάρια του κινηματογράφου. Ολόκληρα νησιά, στον Ειρηνικό, βρίσκονται αντιμέτωπα στην κυριολεξία με το φάσμα του ολοκληρωτικού αφανισμού. Η άνοδος της στάθμης των θαλασσών, επίσης βασική συνέπεια της κλιματικής αλλαγής, σύντομα και χωρίς να μπορούμε να κάνουμε κάτι για αυτό, αναμένεται να «βυθίσει» ολόκληρα νησιωτικά κράτη, με τους κατοίκους τους να γίνονται αναγκαστικά κλιματικοί πρόσφυγες.
Τα νησιά του Ειρηνικού σε κίνδυνο αφανισμούΣταύρος Μαυρογένης
Δεν είναι οι μόνοι. Ο όρος «κλιματικός πρόσφυγας» ισχύει εδώ και λίγες δεκαετίες, και αναφέρεται σε ανθρώπους οι οποίοι παίρνουν τον αναγκαστικό δρόμο της μετανάστευσης, όχι σε αναζήτηση μιας καλύτερης ζωής η διωγμένοι από τον πόλεμο: Αφήνουν για πάντα τα σπίτια τους, διότι ο βίος σε αυτά έχει γίνει αβίωτος. Και βρισκόμαστε μόνο στην …
Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή