Αποκαλύφθηκαν μερικές από τις οδηγίες που έχουν δοθεί στα επερχόμενα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης της Apple

0
1443
Oι νέες developer betas της Apple κυκλοφόρησαν την περασμένη εβδομάδα, συνοδευόμενες από μερικές λειτουργίες δημιουργικής τεχνητής νοημοσύνης, οι οποίες είχαν ανακοινωθεί στη διάρκεια της WWDC και στην πορεία των επόμενων μηνών θα ενσωματωθούν σε iPhone, iPad και Mac. Στους υπολογιστές της Apple, πάντως, μπορεί κανείς ήδη να διαβάσει τις οδηγίες που έχουν προγραμματιστεί στο μοντέλο, ώστε να υποστηρίζουν ορισμένες από τις λειτουργίες της Apple Intelligence.

Οι οδηγίες αυτές εμφανίζονται ως προτροπές, οι οποίες προηγούνται εξ ορισμού οτιδήποτε θα ζητούσε κανείς από ένα chatobot, ενώ τις έχουμε δει να αποκαλύπτονται και στο παρελθόν για εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης, όπως αυτά στο Microsoft Bing και το DALL-E. Τώρα, μέλος του subreddit για τη beta του macOS 15.1 γνωστοποίησε ότι εντόπισε τους φακέλους που περιέχουν αυτές τις οδηγίες. Οι σχετικοί φάκελοι είναι αδύνατο να τροποποιηθούν, όμως δίνουν μια πρώτη εικόνα του τι συμβαίνει στο παρασκήνιο.

Στο παραπάνω παράδειγμα, ένα AI bot για κάποιο “χρήσιμο βοηθό διαχείρισης mail” λαμβάνει οδηγίες για το πώς να θέτει μια σειρά από ερωτήσεις, ανάλογα με το περιεχόμενο ενός email. Αυτό, θα μπορούσε να είμαι μέρος της λειτουργίας Smart Reply (Έξυπνη Απάντηση) της Apple, που μπορεί να προτείνει πιθανές απαντήσεις στο χρήστη.

Το παραπάνω φέρνει στη λειτουργία “Rewrite” της Apple, ένα από τα Εργαλεία Συγγραφής στα οποία αποκτά κανείς πρόσβαση μαρκάροντας ένα κομμάτι του κειμένου και πατώντας με δεξί κλικ (ή, στο iOS, πατώντας παρατεταμένα) επάνω του. Οι οδηγίες του περιλαμβάνουν παραγράφους που αναφέρουν, “Παρακαλώ περιόρισε την απάντηση στις 50 λέξεις. Μην έχεις παραισθήσεις. Μην κατασκευάζεις πληροφορίες”.

Εδώ, η οδηγία έχει να κάνει με την έκταση των περιλήψεων, μαζί με σαφή εντολή να μην απαντήσει σε καμία ερώτηση από το μήνυμα.

Οι παραπάνω οδηγίες μάλλον έχουν να κάνουν με το πώς να δημιουργηθεί ένα βίντεο “Αναμνήσεων” μέσω του Apple Photos. Το πλαίσιο είναι “Μη γράψεις ιστορία η οποία να είναι θρησκευτική, πολιτική, επιβλαβής, βίαιη, σεξουαλική, χυδαία ή κατά οιονδήποτε τρόπο αρνητική, θλιβερή ή προκλητική”, κι αυτό ίσως να εξηγεί το γιατί, στις δοκιμές, η λειτουργία απέρριψε την οδηγία που έλαβε να εμφανίσει “εικόνες θλίψης”.

Στους φακέλους περιλαμβάνονται πολλές ακόμη οδηγίες, και όλες αναπτύσσουν τις κρυφές οδηγίες που δίνονται στα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης της Apple, πριν καν υποβάλει το ερώτημά του ο χρήστης. Περιλαμβάνονται επίσης αναφορές στο μοντέλο με την ονομασία “ajax”, που ορισμένοι ίσως θυμούνται από πέρυσι, ως το φημολογούμενο όνομα που χρησιμοποιούσε εσωτερικά η Apple για το μεγάλο γλωσσικό μοντέλο της:

O χρήστης που εντόπισε τις οδηγίες ανάρτησε και δικές του, για το πώς μπορεί κανείς να εντοπίσει τους φακέλους μέσα στη developer beta για το macOS Sequoia 15.1.

Αρχικά, θα χρειαστεί να ανοίξει ο φάκελος “purpose_auto” και εκεί κανονικά θα εμφανιστεί ένας κατάλογος άλλων φακέλων, με μεγάλα, αλφαριθμητικά ονόματα. Στους περισσότερους από αυτούς περιέχεται ένας άλλος φάκελος με την ονομασία AssetData που με τη σειρά του περιέχει αρχεία metadata.json. Ανοίγοντας αυτά τα αρχεία θα εμφανιστεί ο κώδικας -σε ορισμένες περιπτώσεις το κάτω μέρος- και οι οδηγίες που μεταφέρονται στην τοπική έκδοση του μεγάλου γλωσσικού μοντέλου. Βέβαια, καλό είναι να θυμάται κανείς ότι όλες αυτές οι πληροφορίες βρίσκονται σε ένα τμήμα του macOS που περιέχει τα πλέον ευαίσθητα αρχεία του συστήματος, επομένως χρειάζεται προσοχή από όσους αποφασίσουν να περιηγηθούν σε αυτά.

Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή