Αρχηγός ΓΕΝ: Επιδιώκουμε Πολεμικό Ναυτικό σύγχρονο, καινοτόμο και προπάντων άρτια στελεχωμένο

0
73

Τα πολλαπλά μηνύματα που εξέπεμψε κατά την ομιλία του στο 1ο Συνέδριο Ναυτικής Ισχύος ο Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης – «Η ναυτική ισχύς όχι μόνο παρακολουθεί αλλά συχνά καθοδηγεί τις τεχνολογικές εξελίξεις στο στρατιωτικό τομέα», τόνισε.

Το «1ο Συνέδριο Ναυτικής Ισχύος», διεξάγεται σήμερα, Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2022 στο «Ίδρυμα Ευγενίδου» και διοργανώνεται από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού.
Κεντρικό θέμα του Συνεδρίου είναι «Η Θαλάσσια Ισχύς ως Συντελεστής Εθνικής Ισχύος» και αποσκοπεί στην ανάδειξη της σημασίας της ναυτικής συνιστώσας στη συνολική εθνική ισχύ με έμφαση στους τομείς της διπλωματίας, της γεωστρατηγικής, της οικονομίας και της στρατιωτικής στρατηγικής.

Το «παρών» στο εξαιρετικά ενδιαφέρον συνέδριο δίνουν υψηλόβαθμα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και της Αμυντικής Βιομηχανίας, ενώ το ακροατήριο απαρτίζεται από εκπροσώπους Υπουργείων, εκπροσώπους ξένων Στρατιωτικών Αποστολών που υπηρετούν στη χώρα μας, μέλη της Ακαδημαϊκής κοινότητας κ.α.
Ο Αρχηγός ΓΕΝ, Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης, ο οποίος σχεδίασε και υλοποίησε με τους συνεργάτες του το 1ο Συνέδριο Ναυτικής Ισχύος, έκανε λόγο για ένα έθνος ναυτικό, του οποίου η θάλασσα αποτελεί πηγή οικονομικής και εμπορικής ανάπτυξης αλλά και ευημερίας.

«Από τους Αχαϊκούς στόλους του Τρωικού Πολέμου και τους Σαλαμινομάχους, το στόλο του Μ. Αλεξάνδρου με τον καταδυτικό κώδωνα (κατά πολλούς προάγγελο των σύγχρονων Υποβρυχίων), τους Βυζαντινούς στόλους, αλλά και αργότερα από τα πυρπολικά της εθνικής παλιγγενεσίας μέχρι τον κυρίαρχο στόλο των Βαλκανικών πολέμων και τον ηρωικό αγώνα κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, η Ναυτική Ισχύς των Ελλήνων ήταν πάντα παρούσα στις ιστορικές προκλήσεις καθιστώντας τις θάλασσες ζωτικό χώρο του απανταχού ελληνισμού. Η έμφυτη τάση του Έλληνα προς τη θάλασσα και η ναυτοσύνη του, επιβεβαιώνεται όμως και από το γεγονός ότι μία μικρή χώρα, όπως η Ελλάδα, διατηρεί σήμερα έναν από τους μεγαλύτερους εμπορικούς στόλους παγκοσμίως», είπε ο Αρχηγός ΓΕΝ, Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης.

Όπως υποστήριξε ο επικεφαλής του Πολεμικού μας Ναυτικού, «θαλάσσια ισχύς δεν είναι μόνο τα καράβια. Θαλάσσια ισχύς είναι το σύνολο των ναυτικών υποδομών και λιμενικών εγκαταστάσεων ενός κράτους μαζί με τα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού, του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, τα πλοία του εμπορικού στόλου και φυσικά τα πληρώματά μας. Όσο ο ελληνικός εμπορικός στόλος διαπλέει τους ωκεανούς, τόσο διατηρείται η απαίτηση για προβολή ισχύος πέρα από τα στενά όρια της εγγύς γεωγραφικής περιοχής μας», σημείωσε.
Με αδιάσειστα επιχειρήματα, ο Αρχηγός Πετράκης τόνισε πως η οικονομική ανάπτυξη και ευημερία της χώρας προϋποθέτουν την εξασφάλιση της άμυνας και ασφάλειας του χερσαίου και νησιωτικού χώρου. Και αυτό με τη σειρά του προϋποθέτει την ύπαρξη ισχυρού ναυτικού και τη δυνατότητα κυριαρχίας στη θάλασσα.«Το ναυτικό από τη φύση του έχει τη μοναδική ιδιότητα να προσφέρει στην πολιτική ηγεσία ένα μεγάλο φάσμα επιλογών, που στη μία άκρη έχει την προβολή σημαίας και επισφράγιση φιλίας και στο άλλο άκρο έχει την προβολή ισχύος οπουδήποτε απαιτηθεί», είπε ο Αρχηγός ΓΕΝ και πρόεσθεσε:
«Η ναυτική ισχύς όχι μόνο παρακολουθεί αλλά συχνά καθοδηγεί τις τεχνολογικές εξελίξεις στο στρατιωτικό τομέα. Η ιδιαιτερότητα ενός Πολεμικού Πλοίου έγκειται στο γεγονός ότι αποτελεί μια ολοκληρωμένη και ακριβή πλατφόρμα (system of systems) με τεράστια μαχητική ισχύ. Τα Πολεμικά πλοία, βρίσκονται σε διαρκή ετοιμότητα να αναλάβουν άμεσα αποστολές οπουδήποτε απαιτηθεί και ο κύκλος ζωής τους οριοθετείται από την ικανότητα του ναυτικού να συντηρεί τα πλοία του, να διατηρεί τα συστήματά τους λειτουργικά και να διατηρεί τεχνολογικό πλεονέκτημα έναντι των απειλών», ανέφερε ο κ. Πετράκης.
Ο Αρχηγός ΓΕΝ, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στα στελέχη και τα πληρώματα των πλοίων του Πολεμικού μας Ναυτικού, εξαίροντας το έργο τους και την αφοσίωσή τους στο λειτούργημα που επιτελούν. «Ναυτική ισχύς δεν παράγεται μόνο από την παρουσία πλοίων στη θάλασσα. Αν ήταν έτσι, θα επικρατούσε πάντα το ναυτικό με τα περισσότερα πλοία. Η Ιστορία όμως, μας έχει αποδείξει πολλές φορές το αντίθετο. Καλά εκπαιδευμένα πληρώματα, με υψηλό ηθικό αποτελούν ίσως τον αποφασιστικότερο παράγοντα στο ναυτικό αγώνα».

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο κ. Πετράκης σημείωσε πως το Πολεμικό Ναυτικό χαράσσει το μέλλον του με σαφήνεια, ρεαλισμό και προσαρμοστικότητα, ώστε να επιτυγχάνει τη μετουσίωση των κατευθύνσεων της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας σε υλοποιήσιμους στόχους και δράσεις, τόσο μέσω της αξιοποίησης των υπαρχόντων μέσων του όσο και με την ορθολογική σχεδίαση των μελλοντικών δυνάμεων, για ένα ναυτικό μεγαλύτερο και ισχυρότερο.
«Επιδιώκουμε να διατηρούμε ένα ναυτικό σύγχρονο, προσαρμοσμένο στις τεχνολογικές εξελίξεις, καινοτόμο και προπάντων άρτια στελεχωμένο με πληρώματα που επιδεικνύουν αποφασιστικότητα, μαχητικό πνεύμα, εφευρετικότητα, πρωτοβουλία, γνώση του επιχειρησιακού περιβάλλοντος και στα οποία παρέχεται υψηλής έντασης εκπαίδευση», τόνισε ο Αρχηγός ΓΕΝ, Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης προσθέτοντας πως οι γεωπολιτικές εξελίξεις απαιτούν να πορευθούμε στο μέλλον με αίσθημα ευθύνης, σύνεση, προσεκτικό σχεδιασμό και συνέπεια, προκειμένου οι μελλοντικές γενιές να συνεχίσουν να απολαμβάνουν ένα ειρηνικό και ασφαλές μέλλον με προοπτικές ανάπτυξης ανάλογες των προσδοκιών όλων μας.


Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή