Άρθρο των Financial Times: Τελειώνει το μεγαλύτερο οικονομικό πείραμα με πειραματοζώο την… Ελλάδα

0
157

Οι Financial Times σε εκτενές άρθρο τους, αναφέρονται σε προοπτική εξόδου της Ελλάδας από τα μνημόνια και περιγράφουν την εικόνα και τους προβληματισμούς. Η Ελλάδα κλήθηκε να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα με πρωτοφανείς μεταρρυθμίσεις και τώρα βλέπει φως στην άκρη του τούνελ. Ωστόσο, η επιτυχία δεν είναι εξασφαλισμένη. 

Υπάρχει φως στο βάθος του τούνελ για την Ελλάδα. Η χώρα βλέπει την έξοδο από το τρίτο πρόγραμμα προσαρμογής ως τον Αύγουστο, βάζοντας τέλος σε μια δεκαετία σχεδόν χρηματοδοτικής στήριξης από τους διεθνείς πιστωτές. Για τις Βρυξέλλες, όμως, οι κίνδυνοι από το να αφήσουν τον έλεγχο της χώρας με τις υψηλότερες οφειλές είναι μεγάλοι. 

Σε μια έκθεση 186 σελίδων για την πορεία της αξιολόγησης, έθεσε χθες την τεράστια κλίμακα οικονομικών παρεμβάσεων από το 2010 στην υπερχρεωμένη χώρα.

Από μεταρρυθμίσεις στο δικαιϊκό σύστημα ως τη δημιουργία Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων για τα κρατικά περιουσιακά στοιχεία, δεν υπάρχει τομέας πολιτικής που δεν αγγίχτηκε από τους πιστωτές τα τελευταία οκτώ χρόνια. Όλα αυτά θα τελειώσουν, αν η Αθήνα καταφέρει να βγει επιτυχημένα από το πρόγραμμα διάσωσης το ερχόμενο καλοκαίρι.

Η πρόκληση είναι πρωτοφανής (η Κύπρος απαιτήθηκε να κάνει μόλις μία μεγάλη μεταρρύθμιση και απέτυχε ακόμα και σε αυτό). Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στην Ευρώπη χωρίς κτηματολόγιο. Με την εξαίρεση της Μάλτας, είναι το δυσκολότερο μέρος για να κάνεις επιχειρήσεις στην ΕΕ, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα.

Για τους πιστωτές, η οικονομική αναγκαιότητα των μέτρων είναι αυταπόδεικτη και υπαρξιακή για την Ελλάδα. Είναι καλύτερο να περιγραφεί ως μια άσκηση κτισίματος ενός σύγχρονου κράτους, αντί για απλές μεταρρυθμίσεις που κρατούν τη χώρα αξιόχρεη. Η επιτυχία, ωστόσο, δεν είναι μακράν από εξασφαλισμένη, καθώς το μεγαλύτερο οικονομικό πείραμα της ευρωζώνης οδεύει προς το τέλος.

Εμείς είμαστε επιφυλακτικοί