Αυστηρότερος ο κώδικα δεοντολογίας της ΕΚΤ

0
100

Στη σκιά των υποθέσεων διαφθοράς που αμαυρώνουν την εικόνα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα υιοθετεί σειρά από πιο αυστηρούς κανόνες, τροποποιώντας τον υφιστάμενο κώδικα δεοντολογίας με σκοπό να ενισχύσει τη διαφάνεια στις διαδικασίες της και να καταστήσει υπόλογα τα στελέχη της.

Προβλέπει σειρά νέων περιορισμών και ορίζει ασυμβίβαστες ιδιότητες και θέσεις. Δημοσίευσε εν ολίγοις ενισχυμένο κώδικα δεοντολογίας για τα υψηλόβαθμα στελέχη της, τον οποίο εξεπόνησε ανεξάρτητη επιτροπή που ανέλαβε το έργο. Ο εν λόγω κώδικας επιβάλλει πρόσθετους περιορισμούς στις ιδιωτικές χρηματοοικονομικές συναλλαγές των μελών του διοικητικού συμβουλίου, της Εκτελεστικής Επιτροπής και του Εποπτικού Συμβουλίου.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τους ενισχυμένους κανόνες, τα υψηλόβαθμα στελέχη της ΕΚΤ πρέπει να περιορίσουν τις επενδύσεις τους σε εισηγμένες εταιρείες και σε διαφοροποιημένα σχήματα διαπραγματεύσιμων τίτλων και κεφαλαίων και αμοιβαίων κεφαλαίων. Δίνει, ωστόσο, τη δυνατότητα στα στελέχη της Τράπεζας να διατηρήσουν κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων που έχουν ήδη στην κατοχή τους και τα οποία, μετά τις τροποποιήσεις, δεν εμπίπτουν στις εν λόγω κατηγορίες. Θα τα διατηρήσουν ως παλαιού τύπου περιουσιακά στοιχεία, αλλά σε καμία περίπτωση δεν τους επιτρέπει να αγοράσουν νέα τέτοια περιουσιακά στοιχεία, ιδιαιτέρως αν η πώλησή τους θα προϋπέθετε προηγούμενη έγκριση της Επιτροπής Δεοντολογίας.

Για περαιτέρω βελτίωση της διαφάνειας, οι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι θα αποκαλύπτουν επίσης δημοσίως όλες τις χρηματοοικονομικές συναλλαγές που πραγματοποίησαν κατά το τελευταίο ημερολογιακό έτος. Οι πληροφορίες θα δημοσιεύονται ετησίως στον ιστότοπο της ΕΚΤ. Επίσης, θα αναφέρονται στην Επιτροπή Δεοντολογίας τυχόν συναλλαγές συζύγων και ανήλικων τέκνων, ύψους άνω των 10.000 ευρώ. Απαιτείται ακόμη να αναφέρονται τουλάχιστον 30 ημέρες νωρίτερα οποιεσδήποτε συναλλαγές υπερβαίνουν το ποσό των 50.000 ευρώ.
Οπως αναφέρει στη σχετική ανακοίνωσή της η Τράπεζα, ο νέος κώδικας δεοντολογίας στοχεύει στο να περιορίσει τον κίνδυνο κατάχρησης εκμετάλλευσης εμπιστευτικών πληροφοριών από τα στελέχη της και να ελαχιστοποιήσει τις περιπτώσεις ενδεχόμενης σύγκρουσης συμφερόντων. Προπαντός στοχεύει σε αναβάθμιση της διαφάνειας και στη θέσπιση διαδικασιών που θα καθιστούν τα στελέχη της υπόλογα έναντι των θεσμών αλλά και της κοινής γνώμης της Ευρωζώνης.

Παρουσιάζοντας τις νέες αρχές της ΕΚΤ, η πρόεδρος Κριστίν Λαγκάρντ τόνισε πως «οι τροποποιήσεις στον κώδικα δεοντολογίας μας έχουν την πλήρη υποστήριξη όλων των υψηλόβαθμων αξιωματούχων της ΕΚΤ και αποτελούν ισχυρή ένδειξη της ακλόνητης δέσμευσής μας στη δημόσια αποστολή της ΕΚΤ». Οπως υπογράμμισε, αυτή η ακλόνητη δέσμευση της Τράπεζας στην αποστολή της «είναι ζωτικής σημασίας για τη διασφάλιση της εμπιστοσύνης των Ευρωπαίων που υπηρετούμε». Προσθέτει, επίσης, ότι ο υφιστάμενος κώδικας δεοντολογίας «έχει αποδειχθεί σταθερός και αποτελεσματικός», αλλά η Τράπεζα ευελπιστεί πως «οι νέοι κανόνες θα φέρουν τα πρότυπα δεοντολογίας σε υψηλότερο επίπεδο και θα διασφαλίσουν ότι θα παραμείνουμε μεταξύ των κορυφαίων ιδρυμάτων σε αυτόν τον τομέα». Οι αναθεωρημένοι κανόνες θα ισχύουν από την 1η Ιανουαρίου 2023 και θα παραμένουν σε ισχύ για όλα τα υψηλόβαθμα στελέχη της ΕΚΤ για έξι μήνες μετά τη λήξη της θητείας τους.


Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή