Αυτοκίνητο: Γιατί οι αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν κιτ επισκευής ελαστικών αντί για ρεζέρβα

0
82

Όλο και περισσότερες εταιρίες τα τελευταία χρόνια αντικαθιστούν την ρεζέρβα με κιτ επισκευής ελαστικού, σύμφωνα με μελέτη της American Automobile Association.

Το ποσοστό των νέων αυτοκινήτων που διαθέτουν κιτ επισκευής, τα οποία αγοράστηκαν το 2014 και το 2015 ανέρχονταν στο 36%, ενώ τα τελευταία χρόνια η συντριπτική μερίδα των αυτοκινήτων δεν διαθέτει ρεζέρβα, με το ποσοστό να είναι πολύ μεγαλύτερο.
Ο κυριότερος λόγος που οι αυτοκινητοβιομηχανίες επιλέγουν την αντικατάσταση της ρεζέρβας με κιτ επισκευής είναι η μείωση του κόστους, αλλά και η μείωση του βάρους του αυτοκινήτου και κατά συνέπεια η μείωση της κατανάλωσης καυσίμου. Ένα κιτ επισκευής ζυγίζει περίπου 2 κιλά σε αντίθεση με μία ρεζέρβα που ξεπερνάει τα 14 κιλά.

Σύμφωνα με την έρευνα, τα κιτ επισκευής δεν μπορούν να αντικαταστήσουν πλήρως την ρεζέρβα μιας και αυτά δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε περιπτώσεις που το ελαστικό σπάσει εντελώς ή στραβώσει η ζάντα.
Ο τρόπος που λειτουργεί ένα κιτ επισκευής είναι η εισαγωγή του υγρού μέσα στο ελαστικό μέσω μιας τρόμπας, η οποία λειτουργεί με πίεση και ενέργεια που προέρχεται από παροχή του αυτοκινήτου. Φυσικά η επισκευή σε αυτή την περίπτωση γίνεται μόνο όταν η διάμετρος της τρύπας είναι μικρή και μπορεί το υγρό να την καλύψει άμεσα.

Τέλος η έρευνα έδειξε πως το 90% των ανδρών ηλικίας μεταξύ 34-54 ετών γνωρίζει πως να αλλάξει ένα ελαστικό, με το ποσοστό στους άνδρες ηλικίας 18-34 να ανέρχεται στο 78%. Το 97% των ανδρών ανεξαρτήτου ηλικίας δήλωσε πως γνωρίζει να αλλάξει ένα σκασμένο ελαστικό, με το αντίστοιχο ποσοστό των γυναικών να ανέρχεται στο 68%.

Ένας ακόμη λόγος προώθησης του κιτ επισκευής στα σύγχρονα αυτοκίνητα είναι η εξοικονόμηση χώρου, κυρίως στις υβριδικές εκδόσεις και τα ηλεκτρικά, όπου η μπαταρία καταλαμβάνει μεγάλο μέρος των διαθέσιμων χώρων και το επιπλέον εκατοστό πάνω στην πλατφόρμα παίζει σημαντικό ρόλο. Ο χώρος που θα βρούμε το κιτ επισκευής είναι στη θέση της ρεζέρβας μέσα σε μια θήκη.
Άλλωστε δεν θα πρέπει να ξεχνάμε την μεγάλη προσπάθεια που κάνουν οι αυτοκινητοβιομηχανίες να μειώσουν το βάρος του αυτοκινήτου, προκειμένου να πιάσουν τα όρια εκπομπών ρύπων, για να μην δεχθούν βαριά πρόστιμα, ενώ η πολιτική των μειωμένων ρύπων επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό και την διαμόρφωση των τελών κυκλοφορίας.
Η αλλαγή του ελαστικού είναι μια διαδικασία που χρειάζεται εξοικείωση.
Απαιτείται προσοχή στην τοποθέτηση του γρύλλου σε συγκεκριμένα σημεία του πλαισίου. Πρώτα ξεβιδώνουμε τα μπουλόνια πριν σηκώσουμε το αυτοκίνητο, αφαιρούμε το τροχό με το σκασμένο λάστιχο και τοποθετούμε την ρεζέρβα.

Στην …
Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή