BBC: Κινέζος επιστήμονας δηλώνει πως δεν πρέπει να αποκλειστεί η διαρροή του κορονοϊού από εργαστήριο

0
181
covid19
Unsplash

Επιφανής Κινέζεος επιστήμονας, πρώην επικεφαλής του Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων της χώρας, δήλωσε πως δεν πρέπει να αποκλειστεί η πιθανότητα διαρροής του κορονοϊού από εργαστήριο της Γουχάν.

Μιλώντας στο BBC, ο Τζορτζ Γκάο, νυν αντιπρόεδρος του Εθνικού Ιδρύματος Φυσικών Επιστημών της Κίνας, δήλωσε πως «στην επιστήμη πρέπει να υποψιάζεσαι τα πάντα, δεν μπορείς να αποκλείεις τίποτα».

Δήλωσε μάλιστα πως πραγματοποιήθηκε κάποιο είδος επίσημης έρευνας στο Ινστιτούτο Ιολογίας της Γουχάν. «Η κυβέρνηση οργάνωσε κάτι», είπε, σημειώνοντας ωστόσο πως το δικό του τμήμα δεν ενεπλάκη στην έρευνα.

Όπως αναφέρει το BBC, πρόκειται για την πρώτη παραδοχή ότι διεξήχθη κάποιου είδους επίσημη έρευνα, μια πιθανή ένδειξη ότι η κινεζική κυβέρνηση μπορεί να έχει λάβει τη θεωρία της διαρροής εργαστηρίου πιο σοβαρά από ό,τι υποδηλώνουν οι επίσημες τοποθετήσεις της.

Ο καθηγητής Γκάο, αν και υπογράμμισε πως δεν έχει δει τα αποτελέσματα της έρευνας, υποστήριξε πως επίσημα δεν εντοπίστηκε κάτι μεμπτό στο εργαστήριο.

Ο κορονοϊός που προκάλεσε την πανδημία της Covid-19 θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι προήλθε από νυχτερίδες. Ωστόσο θέμα έρευνας παραμένει ακόμα το πώς έφτασε από τις νυχτερίδες στον άνθρωπο.

Πρόκειται για ένα αμφιλεγόμενο ζήτημα, το οποίο έχει προκαλέσει μεγάλη δημόσια αντιπαράθεση, ακόμη και μεταξύ επιστημόνων, αλλά και πολλές θεωρίες συνωμοσίας.

Εξ αρχής δύο βασικά σενάρια βρέθηκαν στο επίκεντρο, λαμβάνοντας γεωπολιτικές διαστάσεις, στο πλαίσιο της διαμάχης Κίνας – ΗΠΑ, σε μια από τις πιο πολιτικοποιημένες και τοξικές επιστημονικές συζητήσεις των τελευταίων δεκαετιών.

Το πρώτο είναι ο ιός να εξαπλώθηκε με φυσικό τρόπο από τα ζώα στον άνθρωπο. Επιστήμονες υποστηρίζουν πως τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί υποδηλώνουν πως αυτό είναι το πιο πιθανό σενάριο.

Από την άλλη, μια μερίδα ερευνητών ισχυρίζεται πως δεν θα πρέπει να αποκλειστεί η «διαρροή» του ιού από το εργαστήριο της Γουχάν, καθώς δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία που να απορρίπτουν αυτό το ενδεχόμενο. Ενδεχομένως – υποστηρίζουν ορισμένοι ειδικοί κυρίως στις ΗΠΑ – κάποιος από τους εργαζόμενους του εργαστηρίου να μολύνθηκε από τον ιό και στη συνέχεια να τον μετέδωσε στην κοινότητα.