Το μπέικον έφταιγε… “40% περισσότερες πιθανότητες για καρκίνο παχέος εντέρου οι vegan”

0
102

Υπάρχει η γενικότερη άποψη πως οι άνθρωποι που επιλέγουν να ακολουθήσουν δια βίου μια vegeterian διατροφή γλυτώνουν πολλές επιβαρύνσεις στην υγεία τους σε σχέση με όσους επιμένουν σε μια ζωή με κατανάλωση κρέατος.  Το μύθο αυτό είχε έρθει να καταρρίψει η παρατήρηση πως οι δια βίου βήγκανς έχουν 40% παραπάνω πιθανότητα να εμφανίσουν καρκίνο του παχέος εντέρου και του ορθού σε σχέση με τα σαρκοφάγα (κόντρα στην αντίθετη πεποίθηση που ίσχυε για χρόνια). Μια έρευνα του Πανεπιστημίου του Cornell ρίχνει φως στην υπόθεση κι εξηγεί το γιατί.

Το κλειδί της υπόθεσης βρίσκεται σε μια προσαρμοστική μετάλλαξη στην οποία υπόκεινται οι βήγκανς προκειμένου να μπορούν να απορροφούν πιο εύκολα τα απαραίτητα λιπαρά οξέα από τα λαχανικά, η οποία, όμως, μετάλλαξη τους αφήνει περισσότερο ευάλωτους σε φλεγμονώδεις καταστάσεις, οι οποίες εμπλέκονται σε μεγάλο βαθμό στην καρκινογένεση. Η προσαρμοστική μετάλλαξη ονόματι rs66698963 στο γονίδιο FADS2 που εμπλέκεται στο σχηματισμό πολυακόρεστων λιπαρών (ω-3, ω-6) που δεν μπορεί να παράγει μόνος του ο άνθρωπος είναι η υπεύθυνη για το πιθανό κακό.

Η στροφή από τις ισορροπημένες ω-6 δίαιτες σε εκείνες όπου κυριαρχούν τα ω-3 λιπαρά οξέα, όπως συμβαίνει με τους vegeterian, πιθανόν αυξάνει την επίπτωση χρονίων νόσων στις αναπτυσσόμενες χώρες, σύμφωνα με την έρευνα.

Στους ανθρώπους με την παραπάνω μετάλλαξη τα λιπαρά οξέα που προσλαμβάνονται από φυτικά έλαια θα μετατρέπονται στο προ-φλεγμονώδες αραχιδονικό οξύ, αυξάνοντας τον κίνδυνο για χρόνια φλεγμονή που εμπλέκεται στην πρόκληση καρδιακής νόσου και στην έξαρση του καρκίνου

Αυτά έχει η ζωή, αγαπητοί κι αγαπητές βήγκανς. Εμείς από μπέικον, εσείς από μετάλλαξη rs66698963.