«Αυτή τη στιγμή είναι βραχυπρόθεσμος ο κίνδυνος με την Τουρκία», τόνισε ο Χιούγκο Ντίξον
«Βεβαίως και υπάρχει κίνδυνος», ανέφερε ο κορυφαίος οικονομολόγος και επικεφαλής αρθρογράφος του Reuters Breaking Views, Χιούγκο Ντίξον στην ερώτηση για τα ελληνοτουρκικά και τονίζοντας όμως πως «δεν ξέρουμε τι θα γίνει με τον Ερντογάν», λόγω των επερχόμενων εκλογών στην γειτονική χώρα.
Αναφορικά με την ενεργειακή κρίση, ο ίδιος υπογράμμισε ότι η Ελλάδα δεν είναι απόλυτα προστατευμένη από αυτή την καταιγίδα, ενώ εξέφρασε την άποψη ότι δεν θα είναι τόσο άσχημα όσο η μεγάλη κρίση του ’29.
Ολόκληρη η συνέντευξη στην ΕΡΤ:
Ερώτηση: Σήμερα η στερλίνα πέφτει το κόστος δανεισμού στο Λονδίνο αυξάνεται, καθώς η κυβέρνηση μόλις ανακοίνωσε ένα τεράστιο πακέτο δανεισμού που θα χρηματοδοτηθεί. Δημοσιονομικό πακέτο με συγχωρείτε που θα χρηματοδοτηθεί από δανεισμό. Αυτό φαίνεται εντελώς ασυνήθιστο ακόμα και για την Ελλάδα της προηγούμενης δεκαετίας. Υπάρχει κίνδυνος νομισματικής κρίσης στην Ευρώπη και αυτό κατά κάποιο τρόπο να κάνει μετάσταση στην υπόλοιπη Ευρώπη;
Απάντηση: Ναι, νομίζω ότι η κυβέρνηση σήμερα είναι εντελώς ανεύθυνη. Είναι εξαιρετικά αν θέλετε δημαγωγική και αυτό το κάνει για να χρηματοδοτήσει κάποιες μειώσεις φόρων. Το πρόβλημα είναι τεράστιο. Δεν είναι το δημοσιονομικό πακέτο, αλλά το πακέτο το βάρος του δανεισμού. Είναι πραγματικά εντελώς ασυνείδητο. Γινόμαστε αν θέλετε κατά κάποιο τρόπο πολύ πολλοί Ευρωπαίοι ακόμα και κατά της Ελλάδας. Δεν ξέρω αν θα μπορούσε να γίνει μετάσταση όπως το είπες εσύ, αλλά σίγουρα θα μπορούσε να επηρεάσει τις οικονομικές αγορές, χρηματοπιστωτικές αγορές. Μέχρι τώρα οι Ηνωμένες Πολιτείες φαινόταν κάπως σαν να κλονίζονται, ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο φαινόταν να είναι πολύ πιο σταθερό στις αποφάσεις του. Αλλά όπως είπες και έτσι έχουμε μία κυβέρνηση εντελώς ανεύθυνη».
Ερώτηση: Να πάμε όμως από τον μελλοντικό άρρωστο ασθενή. Αν θέλετε της Ευρώπης στα τρέχοντα. Έχουμε την ιταλική κυβέρνηση που θα πρέπει να είναι εξαιρετικά ευέλικτη στην Ευρώπη ενόψει και του χρέους της. Ωστόσο, η ακροδεξιά κυβέρνηση δεν χαρακτηρίζεται για την ευελιξία της. Πιστεύετε ότι θα προσπαθήσει η κυβέρνηση να στρέψει το βάρος των αγορών σε άλλες χώρες με υψηλό χρεωστικό φορτίο όπως η Ελλάδα;
Απάντηση: Ναι, όπως είπες και εσύ στην Ιταλία πλέον όχι μόνον έχουμε πολύ μεγάλο φόρτο δανεισμού, αλλά και πολύ αυξανόμενα επιτόκια γιατί θα πρέπει με κάποιο τρόπο να χρηματοδοτηθεί το κόστος του δανεισμού. …
Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή